A4 B7 1.8T 163 jaki budżet?

02 Paź 2017, 13:19

ok. 10kkm rocznie, ale rozmawiałem z mechanikiem specjalizującym się w silnikach TCe i ogólnie Renault, że 2.0 140 M4R to nie jest bezawaryjny silnika jak stary F4R, przynajmniej taka jest jego opinia
maciejmacku
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 1.4 TCe
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

02 Paź 2017, 14:52

Podchodząc w ten sposób do tematu nie kupisz żadnego auta. Każde jedno ma jakieś wady, nawet to uchodzące za całkowicie bezawaryjne może w Twoim przypadku psuć się niemiłosiernie. Skup się na zaletach, a nie wyłącznie na wadach, jeszcze takich jak "droga dwumasa" (zapewniam Cię, że znajdziesz droższe elementy w tym samochodzie, które mogą się zepsuć tydzień po zakupie). To auto używane, nikt nie da Ci gwarancji na to, że nic nie trzeba będzie przy nim robić.
Przy 10 tys. km rocznie ostatnie czym bym się martwił to spalanie.
Zapomnij o czymś takim jak bezawaryjność (nowoczesne auto nie może takie być - coś zawsze się popsuje) i zastanów się czego oczekujesz od samochodu (przestrzeń, prowadzenie, komfort itp.), a potem kierując się tymi kryteriami dokonaj wyboru.
łysy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 2
Prawo jazdy: 12 09 2001
Auto: VW Golf VII
Silnik: 1.4 TSI 150KM

02 Paź 2017, 18:44

10tys. rocznie to ma być fun z jazdy wg mnie. Ma Ci się chcieć wsiadać do niego codziennie rano.
Kto by się przejmował cenami części i spalaniem przy takich przebiegach Tyle sam robię km, pali mi prawie 12l, wydaje niepotrzebnie wg niektórych kasę na drogie podzespoły i... mam to w poważaniu, bo auto mnie cieszy ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

02 Paź 2017, 20:10

Mam to samo podejście! Auto przede wszystkim musi się podobać i trzeba chcieć wsiąść do niego z powrotem :)

Szukam Megane GT line, ale same diesle niestety :( Laguna też wchodzi w grę, ale tutaj ciężko znaleźć ładny egzemplarz. Więcej pomysłów nie mam. Deska rozdzielcza w C5 mi się kompletnie nie podoba, Mondeo ogólnie zbyt duży w nadwoziu kombi, a hatchback odpada. Myślałem jeszcze o Focusie 1.8 lub 2.0, ale tu opinie są różne.

GT line wygląda tak: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
maciejmacku
Początkujący

Prawo jazdy: 22 12 2010
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Renault Megane III
Silnik: 1.4 TCe
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2009
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Urban Concept Spyder - samochód studyjny
    Samochód studyjny Audi Urban Concept Spyder, gwiazda Międzynarodowej Wystawy Motoryzacyjnej w 2011 r. we Frankfurcie, stanowi konkretną propozycję dla mobilności jutra. W swoich założeniach przeznaczony jest dla nowoczesnego ...