A4 B7 2.0TDI biały dymek przy odpalaniu.

04 Wrz 2013, 02:34

Witam od niedawna moją a4 trapi dziwna dolegliwość, mianowicie chodzi o odpalanie po dłuższym postoju np. po nocy. Gdy rano odpalam samochód zaczyna pięknie kręcić zastanawia się przy 500-600 obrotów na ułamek sekundy, skacze do tych 900obr/min które trzyma bez wahań, w momencie gdy ma zawahanie na 500-600obr/min puszcza mgiełkę białego dymku, dodam ze dzieje się to tylko na zimnym silniku. Drugie odpalenie nawet zaraz po pierwszym jest idealne bez żadnych przypadłości. Przeszukałem różne fora ale nie znalazłem odpowiedzi na tę przypadłość. Proszę o odpowiedz czy mam się zacząć czymś martwić, chciałbym podjąć jakieś kroki aby uniknąć dalszych konsekwencji. Z góry dziękuje za odpowiedz i pozdrawiam wszystkich przeglądających mój temat :)

Audi a4 b7 2.0TDI/BLB/Multitronic/2005r 226tys przebiegu.
mateuszis
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 1992
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Nie mam :(
Paliwo: Inne
Typ: Inny

25 Paź 2013, 07:40

Może to głowica?
Wyczytałem że objawami jej uszkodzenia są.

-Ubytki płynu chłodzącego.
-Puchnące przewody.
-biały dym z wydechu po uruchomieniu zimnego silnika.

Moge się mylić ale może warto sprawdzić czy to jest to.
Ztego co napisałeś to pojawia się białe dymienie po uruchomieniu zimnego silnika po nocy,pytanie czy puchną Ci przewody i czy występują ubytki płynu chłodzącego?
mobileIS
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 64
Prawo jazdy: 18 05 2013
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: VW GOLF 3
Silnik: 1.8 KAT 90 KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

25 Paź 2013, 13:48

Nie ma co panikować:) filtry masz pozmieniane?? Jedź gdzieś na kompa żeby Ci sprawdzili Bipy pompowtryskiwaczy i dawki rozruchowe. Jak będziesz coś wiedział to napisz i pomyślimy.
przemek217
Launch X-431 DIAGUN - tester diagnostyczny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Limanowa
Prawo jazdy: 16 01 2005
Auto: Audi a6 C5
Silnik: 1.8 T 150KM AEB
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

TOP 5 - modele segmentu A czyli mistrzowie w miastach
    Małe samochody o długości do 3,5 metra, z niewielkim promieniem zawracania i małymi silnikami o mocy ok. 70 KM. To właśnie one najlepiej nadają się do jazdy po mieście. Są chętnie wybierane zarówno przez nabywców ...
    Nie wsiadaj za kierownicę jak jesteś wczorajszy!
    Wraz z nadejściem nowego roku rozpoczął się okres karnawału, a więc czas spotkań towarzyskich i balów. Choć często spożywa się wtedy alkohol, powinni z niego zrezygnować kierowcy – niebezpieczne jest nie tylko ...