A4 B7 Audi 1,8T czy Honda Accord VII?

14 Lis 2015, 20:39

A więc tak jak w temacie, które z podanych aut Wy byście brali? Najpierw napiszę na czym mi zależy, a więc zależy mi na bezawaryjności oraz w miarę tanim utrzymaniu oraz na tym by auto miało "kopa" Mam do wydania 40tyś z małym hakiem, auto na pewno będę sam sprowadzał z Niemiec, nie ufam naszym handlarzom. Będę brał benzynę, bo póki co nie robię dużo kilometrów, a w razie co przerobię na gaz bo z tego co wiem to oba modele dobrze odbierają gazowanie. Moim zdaniem oba auta są bardzo dobre, mimo tego że nie miałem z nimi styczności. Jestem zwolennikiem Japońców, obecnie mam Honde Civic 6 generacji, jest to stara honda z 98r, ale jestem z niej bardzo zadowlony, nigdy mnie nie zawiodła, no ale korozja już nią zżera a więc czas na coś nowego co posłuży mi przez lata. Co Wy byście brali gdybyście mieli do wyboru te dwa modele?
JackStrong09
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 02 2011
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Honda Civic 6gen
Silnik: 1.4 90KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

14 Lis 2015, 20:45

Ja bym dołożył parę złotych i skupił się na 8 generacji accorda (za 40 będzie ciężko), bo kto później kupi 7 z końca produkcji i jednak auto nowsze konstrukcyjnie. Jeśli chcesz sprowadzać to raczej 2.0, bo z 2.4 koszty zjedzą. Co do wad to auto nie jest bardzo przestronne (ale a4 też nie) i ma wrażliwy lakier. Niektórzy wspominają też o korozji w okolicach szyberdachu i problemami z głośnikami. Materiały w środku przyzwoite. Silnik nie pali dużo, jeśli nie kręcimy wysoko i jest bardzo trwały
Potrzebujesz jakiejś informacji o Peugeocie 307 lub mondeo mk4? Napisz na priv a postaram się pomóc :)
tomek70
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łódź
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Ford Mondeo mk4
Silnik: 2.3 161
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2008

14 Lis 2015, 20:48

A4 B7 avant już jest przestronne, tak mi się wydaje, kombi też biorę pod uwagę (tylko audi, bo honda tylko w sedanie wygląda fajnie), bo niby teraz nie mam rodziny, głownie jeżdżę sam lub z dziewczyną, mało kiedy siedzi ktoś z tyłu.
JackStrong09
Nowicjusz

14 Lis 2015, 21:08

Kombi i sedan w Audi to to samo pod kątem przestronności tylko bagażnik większy. A4 nie kupuje się dla przestronności podobnie jak BMW 3 czy Merca Cklasy i Lexa IS. Od tego są Mondeo, C5 czy Insignia.
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Rok produkcji: 2010

14 Lis 2015, 21:13

Nie kupuję auta dla przestronności. Dlatego tez wybrałem te modele, chodzi o to który model według was jest lepszy? Bo jeśli chodzi o Hondę to boję się jedynie o korozję. A co do audi to po prostu nie znam tej marki dobrze, no ale wiele dobrego słyszałem na temat właśnie a4 1,8T.
JackStrong09
Nowicjusz

14 Lis 2015, 21:22

Honda tak nie rdzewieje. Jedyne to ten delikatny lakier podatny na rysy - lepiej nie myć w myjni automatycznej.
Przejedź się obydwoma, bo ja też myślałem, że A4 B6 (B7 przed liftem) 1,8T jest super skoro każdy tak chwali ale się rozczarowałem ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mercedes Klasy V z pakietem AMG
    Mercedes Klasy V z pakietem AMG - sportowy styl w segmencie vanów, będzie miał swoją polską premierę podczas VII Ogólnopolskich Targów Motoryzacyjnych i Biznesowych Fleet Market, które odbędą się ...

14 Lis 2015, 21:25

Możesz napisać dlaczego się zawiodłeś? Każda opinia mi pomoże. Dla mnie 40tysięcy na auto to spora sumka, i nie chcę później żałować zakupu, dlatego też każda opinia jest dla mnie ważna.
JackStrong09
Nowicjusz

14 Lis 2015, 21:35

Po prostu nie oferuje wg mnie tyle aby kosztowało aż tyle, a nierzadko więcej od BMW czy Lexusa pomiędzy, którymi się zastanawiałem. Środek całkowicie mnie rozczarował, jeździ jak normalne auto bez rewelacji podsterownie, a jedyny plus to elastyczność silnika z turbiną.
Jednak jak zrobiłem sobie koszyk części to okazało się, że Audi wcale takie tanie nie jest i wyszło drożej nawet od Lexusa w częściach, a nie policzyłem delikatnego przedniego zawieszenia.
No i głupio skonfigurowane wyposażenie większości egzemplarzy - w 90% ogłoszeń napisane jest S-Line, gdzie koło tego nawet nie stało, radio z supermarketu, korbki z tyłu, szmaty na fotelach zestawione z automatyczną klimą. W dodatku marna jakość i faktura plastików. Takiego oszczędzania nie było w Lexusie, dlatego go wybrałem, który jest o klasę lepiej wyciszony.
Jednak jak napisałem musisz się przejechać, bo akurat Tobie przypasuje. Np BMW mnie odepchnęło wnętrzem, które lepiej wygląda na zdjęciu (odwrotnie jak w Lexusie) i popularnością.

Ostatnio miałem porównanie Saaba 9-3 1,9TiD/150KM i Audi A4 B6 1,9TDI 130KM i też mnie uświadomiło, że nie kupiłbym Audi. Oczywiście świeżo upieczony właściciel ostro mówił, że to S-Line pokazując znaczek na grillu, a zderzaki z czarnymi dokładkami od spodu i brak nakładek na dolnej części drzwi :mrgreen: Jednak miał błysk zazdrości w oku na Saaba jak usłyszał ile kosztował ;)
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

14 Lis 2015, 21:46

Dzięki za konkretną odpowiedź. :) Na zdjęciach zawsze wszystko pięknie wygląda, Honda Accord zawsze mi się podobała, na ulicy za każdym razem oglądałem się za tym autem, Audi juz takiego wrażenia na mnie nie robiło nigdy, no ale chciałem jakąś alternatywe w razie co. Saaba też kiedyś brałem pod uwagę, ale mało wiem o tej marce.
JackStrong09
Nowicjusz

14 Lis 2015, 22:46

Jeśli zależy Ci na dynamice ja bym wybrał A4 B7 1,8T...po pierwsze już w serii jedzie nieco lepiej, na pewno ta moc będzie lepiej odczuwalny bo moment obrotowy będzie niżej prawie jak w dieslu, do tego możliwości podniesienia mocy przez chiptuning, wbrew pozorom tu nie chodzi o jakieś tuningi dla starych golfów, tylko podciągnięcie mocy do ok 200 KM co wraz z turbo daje niezłą dynamikę, poza tym A4 możesz znaleźć w wersji quattro - jakikolwiek by on nie był to też plus w Accordzie masz napęd na przód.
Reszta, wykonanie wg mnie jeden pies.
Ale jak dla mnie 1,8T zapewni ciekawsze doznania niż 2.0 155,,
Bo w sumie nie wiem jakiego Accorda planujesz wybrac? 2.4? Tomek70 coś wspominał o kosztach.
Jak przeprogramujesz silnik w takim Audi to spokojnie 8 sek do setki jest w zasięgu może nawet ciut mniej..np Superb w automacie 2,0 TSI 200 KM mam coś ok 7,8 do setki..tutaj nieco inny silnik ale zakładamy ze pewnie tyle samo by wyszło.

No wybór należy do Ciebie, jak dla mnie te auta nie głupie, chociaż Accord przy 155 KM i 190 nm rozwijanych przy 4500 tys obrotów nie będzie miał aż takiego kopa, w audi będzie mieć 163 KM i 225 nm rozwijane już przy 1950 obrotach..no bo turbo..

Tylko znowuż 1,8T - turbo, koła dwumasowe, pewnie sporo egzemplarzy w automatach nie wiadomo czy nie będzie problemów w przyszłości itd..
Lovato34
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wlkp
Prawo jazdy: 18 08 2002
Przebieg/rok: 14tys. km
Auto: VW Golf 4
Silnik: 1,8T
Rok produkcji: 2000

15 Lis 2015, 11:48

Lovato34 napisał(a):Tylko znowuż 1,8T - turbo, koła dwumasowe

żeby nie było w Hondzie też jest dwumasa, zresztą jak w większości aut powyżej 150KM :ok:
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

15 Lis 2015, 15:28

Ja wziąłbym Accorda 2.4 zamiast Audi A4 1.8T, osiągi trochę lepsze w Accordzie (ale elastyczność lepsza w Audi), spalanie identyczne. I nie dlatego, że Audi jest kiepskie, ale dlatego, że ze względu na popularność marki w Polsce bardzo ciężko o sensowny egzemplarz (bezwypadkowy, zadbany) w rozsądnej cenie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

15 Lis 2015, 18:29

Auto na pewno będę brał z Niemiec osobiście, jeśli trafię na dobrą Honde accord to wezmę raczej hondę, a jeśli nie to druga opcją będzie Audi, o zadbaną Audi w niemczech nie ciężko, gorzej już z Japońcami których w niemczech nie ma zbyt wiele.
JackStrong09
Nowicjusz