A45 AMG - które wybrać?

07 Maj 2020, 21:15

Cześć!

Długo szukałem modelu dla siebie ale finalnie stanąłem na A45 AMG. Nawet znalazłem idealny egzemplarz niestety jest to wersja przed liftem. Pojawił się dylemat czy wybrać wersję przed liftem (2015) czy też po lifcie (2016). Doczytałem się dwóch głównych zmian - 21 koni więcej i poprawione działanie skrzyni biegów. Nie ukrywam, że różnica w cenie jest istotna - około 20 tyś.

Czy ktoś może miał do czynienia z tym modele w obu odmianach? Ew. czy ktoś jeździł wersją przed liftem i może powiedzieć coś o pracy skrzyni?

Dziękuję za wszelkie porady. Pozdrawiam!
Spectre
Obserwowany

08 Maj 2020, 10:03

Spectre napisał(a):Doczytałem się dwóch głównych zmian - 21 koni więcej i poprawione działanie skrzyni biegów.
Dam Ci radę i poszukaj dokładnie czy skrzynia jest taka sama w obu modelach. Często jak piszą o poprawieniu działania skrzyni biegów odnosi się to bezpośrednio do zaktualizowanego nowszego oprogramowania które nią steruje. Jeżeli by tak faktycznie było to nie ma sensu dopłacać takiej różnicy no chyba że chcesz mieć model po lifcie :) Te 21KM wielkiej różnicy nie zrobi i przypuszczam że ich nie odczujesz przy normalnej jeździe. Mogą być delikatnie odczuwalne przy ekstremalnym przyspieszaniu...
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

08 Maj 2020, 12:17

Wybierz te które jest w lepszym stanie technicznym, bo zaniedbania przy tej wersji mogą być później bardzo kosztowne, a te 21KM to nie jest duża różnica. Te słabsze AMG i tak jest bardzo szybkie.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Złość i agresja - niebezpieczni kierowcy na drodze
    Agresja, wulgarne gesty, utarczki słowne czy nawet fizyczna przemoc wobec innych uczestników ruchu to objawy syndromu "wściekłego kierowcy", zwanego przez psychologów także Mad Maxem1. Złość i agresja przenosi ...