W211 kombi automat ponad 200 KM jaki silnik i koszta eksploatacji

07 Mar 2020, 10:44

Witam,

potrzebuje kombi ponad 200 KM czy diesel czy LPG niewazne mam tylko auta w LPG. Myslalem o Audi C6 4.2 albo diesle pewnie 3.0 ale diesli nie znam. Pomyslalem ze moze by E Klase w automacie bo koszta porownywalne albo nie duzo wieksze niz c6stka.

Naazie wyczytalem ze trzeba w polifty z Mercedesem bardziej celowac bo poprawili elektronike czy pompe SBC. Nie chce oszczedzac i kupic grata ale byc swiadomy kosztow na pewnie 3 kolejne lata.
Matifcb
Nowicjusz

12 Mar 2020, 15:23

Matifcb napisał(a):Myslalem o Audi C6 4.2
To możesz coś takiego jak W211 AMG? [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] masz 306KM które całkiem fajnie pchają życie w to auto do tego masz tu egzemplarz fajnie utrzymany.
W diesla bym się nie pchał chyba że dużo naprawdę jeździsz i znajdziesz coś z sensownym przebiegiem ale prawdę mówiąc dźwięk silnika benzynowego V6 a już o V8 nie wspomnę o ile jest przyjemniejszy dla ucha :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Mar 2020, 15:32

Pytanie podstawowe - ile masz kasy?
Moim zdaniem przedlift nie jest gorszy, zwłaszcza jeżeli wybierzesz prostsze silniki - benzynowy 3.2 lub diesel 2.7 albo 3.2 (R6)
Na przeflifta potrzebujesz 30 tys (auto+ pakiet startowy).
W polifcie cześto masz już skrzynie 7G, które są droższe w eksploatacji i diesle V6. Tutaj bardzo ważne będzie jak (i czy w ogóle) auto było serwisowane. Osobiście skłaniałbym się w polifcie do diesla 3.0 V6 w wersji 190KM (Oznaczenie E280 CDI). Unikałbym wersji z pneumatyką i 4Matic, jeżeli obawiasz się kosztów. Na polifta szykował bym 40-45 tysięcy.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

12 Mar 2020, 23:20

budzet ktory napisales moge przeznaczyc. Mysle jednak jesli juz zmienie auto i to na lata, to na bogato zeby bylo czyli poneumatyka i naped na 4 kola czemu nie. Wiadomo ze trzeba to bedzie serwisowac kwesita wlasnie zeby to teraz podliczyc i byc swiadomy co trzymac pod reka na autko jakby co ;)

Ogolnie jestem zwolennikiem lpg ale duze silniki jakich szukam pala tyle ze i diesel mnie interesuje.
Matifcb
Nowicjusz

13 Mar 2020, 11:17

dokladnie tez mam teraz V6 w A6c5 dlatego chetnie V6 mocniejsze albo V8 to byloby cos. Nie wiem czy odrazu w silnik 5.0L bo jednak po miescie tez jezdze i nieraz krotkie odcinki. Weekendowo wycieczki dluzsze i systematycznie dzialka ale w tygodniu praca i wokol komina.
Matifcb
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Honda NSX 2015 - druga generacja
    W 2015 roku do gry powróciła Honda NSX, którą można było oglądać na Tokyo Motor Show w wersji produkcyjnej. Druga generacja NSX otrzymała lekkie nadwozie i nowy, montowany wzdłużnie, 3,5-litrowy silnik V6 twin ...