REKLAMA
Witam wszystkich serdecznie ,
Po pierwsze chciałbym zaznaczyć, że przeglądam to forum dość mocno od jakiegoś czasu. Prawko od 2 lat, i mimo, że za doświadczonego się nie uważam, trochę już przejechałem a zakładam ten temat dlatego, że w kwestii modeli które mnie interesują nie znalazłem dość aktualnych tematów.
Kasa: ok 8 tys (jestem w stanie dozbierać do tych 10 ale wtedy to raczej całość jaką mam przygotowaną na zakup ).
Jestem studentem z dość "symbolicznymi" dochodami ;D
Najbardziej interesują mnie sedany/kombi. Z rzeczy które są dla mnie priorytetem to przede wszystkim względna niezawodność auta, spalanie jak "najrozsądniejsze " (co tydzień trasa ok 150 km, reszta miasto do ok 20-30 km po mieście ) ze względu na dojazdy na studia, dlatego rozważam diesla pokroju 1.9 tdi, (wiem, to taka "trasa" ;D) ponadto żeby auto było stosunkowo wygodne w jeździe i fotele, od mojej starej jetty miewam mocne bóle w kręgosłupie choćby od 50 km jazdy :3...
Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, nie oczekuje cudów za 8-10 tysi.
Z aut jakie mnie interesują:
-A4B5 - być może jest pospolity ale bardzo podoba mi się ten model, ostatnio gdzieś na forum Audi przewinęło mi sie takie stanowisko że do 10 tys nawet z quattro da się wyhaczyć.. no własnie, wiem że mówie o spalaniu i niskich kosztach napraw a tu o quattro (jeśli totalnie nie ten budżet, proszę o poprawkę ale gdzieś wyczytałem że w porównaniu ze zwykłym napędem spalanie jest ok. 1-2 litry większe a wiadomo, ostatnio przewinęły mi się wersje 1.9 tdi z ww. a marzy mi się to "Q"
-Mitsubishi Galant - bardzo mi sie podoba ten model zastanawiam się czy tylko mojej studenckiej kieszeni to nie pogrzebie (w sensie skrzynia, regeneracja itd :3)
-Honda accord VI - też słyszałem że wygodne autko, nwm jak ze spalaniem
-skoda octavia - chyba najmniej porywający samochód, ale czy warte rozważenia, czy aż tak niezawodne?
-oczywiście "król i władca polskiej wsi" Passat b5 też jest u mnie brany pod uwagę :3
-seat toledo II, Volkswagen bora
-merc w202 -
Ogólnie wiadomo, gdzieś "głupie" myśli o jakim e39 chodzą po tyle głowy (e36 z tego co widzę ciężko znaleźć w dobrym stanie, to już chyba powoli klasyk, mercedes w124 ) ale myśl, że może być to złom (chyba że znowu się mylę ?) mnie dobija
Nie podobają mi się jakoś szczególnie ople (no może poza astrą bertone ;D) ale nie mam miliona piniążków żeby zanadto wybrzydzać ;D
Nie wykluczam hatchbacków ale patrząc, jak się cenią (chyba że to normalne ceny a ja szukam sb złomów to przepraszam ) np. golfy to mam mieszane odczucia. Mimo wszystko, od czegoś trzeba zacząć i jeśli jakość A4B5 będzie znacząco niższa w tym przedziale cenowym od choćby golfa, A3 czy jakiegoś innego wozidła to jestem w stanie rozważyć każdą opcję
Ogólnie, mniej mi zależy na dynamice a bardziej na tym, żeby auto jadąc te 90 czy 140 km na autostradzie nie chciało "wys*** tłoków rurą wydechową" xd, stąd też pytanie jakich silników szukać?
Wiem, że temat auto do xxx ciągle się przewija ale ze względu na specyfikę moich "wymagań" co do auta, dziękuję tym którzy przebrnęli przez ten opis i będę wdzięczny za każde porady
(jestem z podkarpacia, jeśli to ma jakieś znaczenie :3)