A4B5 czy inny sedan do 8-10 tys?

23 Mar 2017, 22:20

Witam wszystkich serdecznie :D ,

Po pierwsze chciałbym zaznaczyć, że przeglądam to forum dość mocno od jakiegoś czasu. Prawko od 2 lat, i mimo, że za doświadczonego się nie uważam, trochę już przejechałem :D a zakładam ten temat dlatego, że w kwestii modeli które mnie interesują nie znalazłem dość aktualnych tematów.

Kasa: ok 8 tys (jestem w stanie dozbierać do tych 10 ale wtedy to raczej całość jaką mam przygotowaną na zakup ).
Jestem studentem z dość "symbolicznymi" dochodami ;D

Najbardziej interesują mnie sedany/kombi. Z rzeczy które są dla mnie priorytetem to przede wszystkim względna niezawodność auta, spalanie jak "najrozsądniejsze :D" (co tydzień trasa ok 150 km, reszta miasto do ok 20-30 km po mieście ) ze względu na dojazdy na studia, dlatego rozważam diesla pokroju 1.9 tdi, (wiem, to taka "trasa" ;D) ponadto żeby auto było stosunkowo wygodne w jeździe i fotele, od mojej starej jetty miewam mocne bóle w kręgosłupie choćby od 50 km jazdy :3...
Oczywiście wszystko w granicach rozsądku, nie oczekuje cudów za 8-10 tysi.

Z aut jakie mnie interesują:

-A4B5 - być może jest pospolity ale bardzo podoba mi się ten model, ostatnio gdzieś na forum Audi przewinęło mi sie takie stanowisko że do 10 tys nawet z quattro da się wyhaczyć.. no własnie, wiem że mówie o spalaniu i niskich kosztach napraw a tu o quattro (jeśli totalnie nie ten budżet, proszę o poprawkę ;) ale gdzieś wyczytałem że w porównaniu ze zwykłym napędem spalanie jest ok. 1-2 litry większe a wiadomo, ostatnio przewinęły mi się wersje 1.9 tdi z ww. a marzy mi się to "Q" :lol:

-Mitsubishi Galant - bardzo mi sie podoba ten model zastanawiam się czy tylko mojej studenckiej kieszeni to nie pogrzebie (w sensie skrzynia, regeneracja itd :3)

-Honda accord VI - też słyszałem że wygodne autko, nwm jak ze spalaniem

-skoda octavia - chyba najmniej porywający samochód, ale czy warte rozważenia, czy aż tak niezawodne?

-oczywiście "król i władca polskiej wsi" Passat b5 też jest u mnie brany pod uwagę :3

-seat toledo II, Volkswagen bora

-merc w202 -

Ogólnie wiadomo, gdzieś "głupie" myśli o jakim e39 chodzą po tyle głowy (e36 z tego co widzę ciężko znaleźć w dobrym stanie, to już chyba powoli klasyk, mercedes w124 :o ) ale myśl, że może być to złom (chyba że znowu się mylę :D?) mnie dobija :/
Nie podobają mi się jakoś szczególnie ople (no może poza astrą bertone ;D) ale nie mam miliona piniążków żeby zanadto wybrzydzać ;D

Nie wykluczam hatchbacków ale patrząc, jak się cenią (chyba że to normalne ceny a ja szukam sb złomów to przepraszam ) np. golfy to mam mieszane odczucia. Mimo wszystko, od czegoś trzeba zacząć i jeśli jakość A4B5 będzie znacząco niższa w tym przedziale cenowym od choćby golfa, A3 czy jakiegoś innego wozidła to jestem w stanie rozważyć każdą opcję

Ogólnie, mniej mi zależy na dynamice a bardziej na tym, żeby auto jadąc te 90 czy 140 km na autostradzie nie chciało "wys*** tłoków rurą wydechową" xd, stąd też pytanie jakich silników szukać?

Wiem, że temat auto do xxx ciągle się przewija ale ze względu na specyfikę moich "wymagań" co do auta, dziękuję tym którzy przebrnęli przez ten opis i będę wdzięczny za każde porady
(jestem z podkarpacia, jeśli to ma jakieś znaczenie :3)
Sabald
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 04 2015
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Volkswagen Jetta Mk2
Silnik: 1.6 D
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1993

23 Mar 2017, 23:29

Jeśli auto ma być na studencką kieszeń (sam nim jestem i wiem, że zbyt kolorowo nie jest) to szczerze mówiąc zostałbym przy tym co masz, bo przynajmniej wiesz na czym stoisz :ok:
W każdym z tych aut możesz niemile się zaskoczyć, np Passeratti/a4 mają kijowe przednie zawieszenie, a i znaleźć coś godnego na naszym rynku to nie bardzo. Galant fajna propozycja, ale tutaj znów mało aut na rynku i są problemy z blachą. No i niektórzy "mechanicy" mogą robić wielkie oczy czym Ty u diaska przyjechałeś (słyszałem kilka takich historii). Octavia/Toledo/Bora to segment niżej niż powyższe. Płyta Gulfa, a więc w razie W tanio zrobisz, no ale znów kwestia znalezienia egzemplarza (ukochany koncern Polaków). W202 to jedna wielka korozja.

W sumie nw co Ci doradzić, bo z jednej strony jesteś studentem i jak zakładam nie przelewa Ci się (chyba że alko z kieliszka do dzioba :mrgreen: ), ale z drugiej, nie celujesz w jakieś kosmodromy dla milionerów.

Jeśli Twoja Jetta ma jeszcze podłogę i progi to może po prostu przy niej zostań, bo tak jak napisałem - przynajmniej wiesz co masz.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Mar 2017, 23:39

Passat moim zdaniem odpada (również A4) bo nie oferuje niczego więcej od takiego Golfa, a zawias jest droższy itp, więc po co?
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

23 Mar 2017, 23:48

W sumie zostałbym, Jetta ma stary pancerny 1.6 D, spala mi w trasie ok 6-6.5 litrów ropy ale niestety ubezpieczenie trzeba będzie zapłacić za niedługo a mechanik na początku roku chyba tylko ze względu na to że znajomy powiedział że jeszcze przepuści ale niestety cały dół jest rudy :,(
Poza tym ma ona swoje problemy które już niestety się nawarstwiają z czasem...
Jeśli chodzi o studnecką kieszeń to raczej napisałem raczej to w kwestii orientacyjnej że nie zarabiam normalnie jeszcze, natomiast powiedzmy że mam dodatkowe skromne bo skromne źródło utrzymania ale w razie czego na auto jakieś dodatkowe (poza benzyna) rzeczy mógłbym przeznaczyć w porywach do paru stówek na miesiąc (oczywiście nie pijąc nic, nie jedząc ;DDD) (czyli w sumie nie taki studencki budżet pewnie jak dla niektórych :<<) Chciałbym po prostu mieć swoje pierwsze wozidło na które na początek (jetta jest mojego ojca, dalej zarejestrowana na niego nawet ze względu na oc) przeznaczę środki jakie będę pozyskiwał żeby doprowadzić do stanu używalności taki jaki by mnie zadowalał :D

Bardziej mi chodzi o to czy jest sens pakowania się i szansa znalezienia chociażby (o zawieszeniu wiem) A4 i to jeszcze z takim quattro? Wiemwiem, uczepiłem się tego quattro ;ppp.... Należę do tych ludzi co mniej jeżdżą a bardziej dbają :D
Pozdrawiam
Sabald
Nowicjusz

23 Mar 2017, 23:52

A do czego Ci Quattro? Dla szpanu, czy dojeżdżasz po polnej, błotnistej drodze? Bo ten napęd to jakiś super nie jest, tylko generuje koszty i spalanie. A ze zwykłym silnikiem tym bokiem nie polecisz, nie widzę sensu.
galakty
Forumowicz VIP

24 Mar 2017, 00:02

Nie, niee ;DD Ja jestem z tych co jak sb kupią to "nie potrafią w pełni korzystać" :3 Bardziej dla komfortu i poczucia bezpieczeństwa (jakbym chciał drift to bym szukał gruzobety ;D) ale jak mówisz, ze względu na koszta pewnie nie ma sensu...
A jak ze zwykłym A4? Wiem, że pewnie TDI bedą mocno zajechane już ale czy do 10 kafli znajdę coś sensownego ? Czy może jakiś inny model bylibyście w stanie polecić?
Po prostu chodziło mi też o to, żeby to nie był matiz którym będzie telepało przy 90 :// :D

edit: właśnie dlatego strasznie "żałuję" galanta, ostatnio przewinął mi się ładny niedaleko ale boje się że jak nie jestem z miasta pokroju Wawy, Krakowa, Wroclawia to mogę nie znaleźć "specjalisty" który mi to ogarnie :(
Sabald
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wakacyjne rabaty na paliwo 2023
    W tym roku rabatów na paliwo w okresie wakacyjnym możemy się spodziewać w takich koncernach jak Orlen, BP, Amic, Cirlce K i Shell które już ogłosiły swoje promocje. W przypadku Orlenu informacja o rabatach została ...

24 Mar 2017, 00:08

Przy tej mocy co ma 1.9 TDI to Quattro nie zmieni nic w kwestii bezpieczeństwa :D Dobre opony i tyle. A i jeszcze na piwko zostanie.

Na Twoim miejscu bym się nie pchał w diesla.
galakty
Forumowicz VIP

24 Mar 2017, 00:14

Ok, rozumiem ^^ dziękuje za porady, w deisla chciałem tylko ze względu na przełożenie trasa miasto + niższe koszty paliwa ale wiem o co cho :D... czyli celować w 1.8 ?
Sabald
Nowicjusz

24 Mar 2017, 00:20

1.8/2.0 i do tego ewentualnie gaz, wyjdzie taniej niż spalanie diesla a do tego naprawy tańsze. Tylko czy potrzebujesz sedana? Zawieszenie może Cię zjeść (nie wiesz co kupisz) a A4 jest w środku... Może Cię to zdziwi ale dosyć ciasne :>
galakty
Forumowicz VIP

24 Mar 2017, 00:29

Sedan by się przydał, nawet combi mogłoby być ze względu na to że muszę co jakiś czas przewozić trochę "sprzętu" a w jettcie która niby sedanem jest ale bagażnik ma skromny było to dość utrudnione choć jak mówie, hatchback też by pyknął, siedzenia się złoży xDD
Hmmm rozumiem, mógłbyś zarzucić jakieś inne propozycje ?
Sabald
Nowicjusz

24 Mar 2017, 10:55

A4B5 w sedanie ma mniejszy bagażnik niż Jetta III :P
galakty
Forumowicz VIP

24 Mar 2017, 13:10

Oki, mógłbyś cos konkretnego zaproponować ?
Sabald
Nowicjusz

26 Kwi 2017, 20:06

Odkopuję po czasie :3 Ponownie prosze o pomoc, na dole napisałem kryteria jakie mnie głównie interesują.
Jette udało się trochę przedłużyć jeśli chodzi o ubezpieczenie ale jednocześnie (jako, że jak już mówiłem to nie moje prywatne auto a jedynie korzystam z niego) mam sb coś znaleźć już :3 taka sytuacja..
Trochę pozmieniały się priorytety, z racji, można rzec, "stałego" przychodu będę mógł sb pozwolić na jakiś wymiany w razie "w", natomiast budżet na ten moment pozostaje dalej taki sam czyli 8-10 tys max jeśli mówimy o aucie w którym na start nie trzeba będzie wymienić części za 2 tys (jasne, rozumiem że to może wyjść po miesiącu, dwóch).
Spalanie również fajnie im mniej tym lepiej i raczej opcji ponad 10l benzyny to mi się nie uśmiecha (no chyba, że z gazem), aczkolwiek diesla też rozpatrzę dlatego, że charakter mojego podróżowania jest dość specyficzny :D
Szczerze powiedziawszy, miałem w momencie pisania tej wiadomości podesłać A4b5 w quattro, 1.8 z gazem za jak sie nie mylę, ok 8 kafelków ale najwyraźniej sb już poszła ;333 (taaaak wiem, uczepiłem sie tego q ale chyba przy 1.8t ma to już sens jeśli mówimy o kwestii bezpieczeństwa i większych możliwości w zimie, w niepewnym terenie ).
Jakieś propozycje ? Mam totalny mentlik, im więcej czytam tym coraz mniej wiem...
Preferowałbym sedana/combi ze względu na to że mimo iż żem młody to pasuje czasem troche sprzętu przewieźć, silnik przez OC do 2.0, zależy mi na komforcie ale wiadomo (względnej) dynamice, żeby się dało wyprzedzić tira bo mało kto sb wyobraża chyba jak bardzo stresowe jest to "moją" jettą (w sumie pocieszam się, że jakiekolwiek by nie było to auto to i tak będę miał nieziemskie odczucia bo nawet 1.4 w golfie kolegi to dla mnie "rakieta" xDD :D ....no chyba że jakieś perełki w stylu ładna honda czy coś to rozważę bo w tym budżecie nie będę wybrzydzał...
Sabald
Nowicjusz

26 Kwi 2017, 21:02

Dla przykładu:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] jednak sie pomyliłem, to q dalej dostępne :D

Aaa i jedno pytanie, 1.6 VAG jest dobre do gazu ale czy generalnie (poza tym że "muł" to jest bezawaryjne?
Sabald
Nowicjusz

26 Kwi 2017, 21:08

Dobre do gazu i nie jest awaryjne, co nie znaczy, że jak kupisz to będzie perełka.

1) Nie wygląda źle
2) Stuknięty chyba przód i tył, do tego przebieg nierealny jak na auto sprowadzone.
3) Nie wygląda źle ale znowu ten przebieg... Jasne
4) Odpuść sprowadzonego za tę cenę, przód walnięty
5) Nieźle złochany... To ten co Ci się podobał? Tosz to najechane ma z 500 tyś.
galakty
Forumowicz VIP