Auto do 7 tysięcy (głównie trasa)

01 Maj 2017, 10:19

Witam poszukuje auta na trasę około 350 km w jedną stronę. Używane byłoby głównie w weekendy i to nie każdy a co drugi np. Interesują mnie auta z gazem (wydaję się być to tańsza opcja na trasę niż diesel.) Auto może być za równe 7 tysięcy wydaje mi się że tysiąc odłożony na opłaty po zakupieniu takowego auta będzie wystarczający:)
Nasuwa się również pytanie czy lepiej kupić w tej cenie samochód z założonym gazem czy też taniej benzyniaka i gaz założyć samemu, niestety nie jestem wielkim znawcą samochodów więc tutaj proszę o podpowiedź:)
Nie mam preferencji co do tego czy to ma być kombi/sedan/Hatchback jak już pisałem będzie to auto na trasy nie do miasta:) i oczywiście wiem że kombi spali więcej niż Hatchback :)
Przeglądam ogłoszenia i w sumie jakieś propozycje mam co sądzicie o :
Citroen c5
Ford Mondeo/Focus
Ford Focus
Opel Vectra/Astra
Skoda Fabia
ew. jeszcze jakaś Mazda np 323F
Rocznikowo 2000+ i pojemność do 2 tysięcy:)
Ardenil
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2013
Auto: nie mam

01 Maj 2017, 11:08

oczywiście wiem że kombi spali więcej niż Hatchback :)

Nooo ja np. nie mam o takich tezach pojęcia :naughty:

tysiąc odłożony na opłaty po zakupieniu takowego auta będzie wystarczający:)

Mało prawdopodobne, że kupisz coś bez wkładu w mechanikę.

Rocznikowo 2000+

7k to za mało na wybrzydzanie.

czy lepiej kupić w tej cenie samochód z założonym gazem czy też taniej benzyniaka i gaz założyć samemu

Z reguły lepiej założyć samemu jednak przy aucie za takie pieniądze jest to operacja totalnie nieuzasadniona ekonomicznie.

Citroen c5 - szukać możesz ale będzie ciężko. Zawieszenie hydro, które często jest "drutowane" i mogą wyniknąć z tego koszty jeśli chciałbyś zrobić to tak jak trzeba.
Ford Mondeo - jeśli mk2 to ok, jeśli mk3 to szansa kupienia czegoś trzymającego się kupy z lpg jest dość niska
Focus - ok, uważaj na korozję
Opel Vectra - chyba najlepsza opcja z wymienionych
Astra - też ok
Skoda Fabia - imo tragiczny samochód, niewarty żadnych pieniędzy :mrgreen:
Mazda np 323F - w sumie spoko, ale również trzeba uważać na korozję. Skupiłbym się raczej na 626

Popatrz na accorda vi, avensisa, mitsu carismę, volvo s40/v40, primerę p11, peugeota 406, lagunę mk1, octavię. Jest też nubira, w tej kasie raczej jeszcze deu a nie chevrolet.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Maj 2017, 11:35

Teza o kombi wzięta od znajomego więc nie jest jakoś potwierdzona:)
Mało prawdopodobne, że kupisz coś bez wkładu w mechanikę.

To proponujesz by na mechanikę ile od razu odłożyć?
7k to za mało na wybrzydzanie.

Mało ale wydaje mi się że za te 7k to ten rocznik 2000+ da się kupić w miarę dobrym stanie jeśli nie popraw mnie i powiedz jakiego rocznika powinienem szukać:)
Mazda np 323F - w sumie spoko, ale również trzeba uważać na korozję. Skupiłbym się raczej na 626

Czytałem gdzieś że większość Mazd jest sprowadzana z Niemiec i robiona na zasadzie złożenia z 3 samochodów 1 jest jakaś prawda w tym stwierdzeniu?
Popatrz na accorda vi, avensisa, mitsu carismę, volvo s40/v40, primerę p11, peugeota 406, lagunę mk1, octavię. Jest też nubira, w tej kasie raczej jeszcze deu a nie chevrolet.

a jak z awaryjnością tych aut da się nimi trochę pojeździć bez wydawania co miesiąc wielkich kwot w naprawy?:)
Ardenil
Nowicjusz

Prawo jazdy: 15 05 2013
Auto: nie mam

01 Maj 2017, 11:41

Ardenil napisał(a):To proponujesz by na mechanikę ile od razu odłożyć?

Auto to skarbonka. Może wyjść, że w 2 msc. włożysz połowę wartości auta, tak już bywa. Po prostu musisz mieć kasę.
Ardenil napisał(a):Mało ale wydaje mi się że za te 7k to ten rocznik 2000+ da się kupić w miarę dobrym stanie jeśli nie popraw mnie i powiedz jakiego rocznika powinienem szukać:)

Nie szukać. Rocznik to bzdura, jedynie przy kilku autach liczy się np. bo jest po lifcie.
Ardenil napisał(a):Czytałem gdzieś że większość Mazd jest sprowadzana z Niemiec i robiona na zasadzie złożenia z 3 samochodów 1 jest jakaś prawda w tym stwierdzeniu?

To się tyczy wszystkich marek, głównie VAG.
Ardenil napisał(a):a jak z awaryjnością tych aut da się nimi trochę pojeździć bez wydawania co miesiąc wielkich kwot w naprawy?:)

Da się.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

01 Maj 2017, 11:47

Kupisz szrota to będziesz ładował kasę, nie licz na "bezawaryjność" kilkunastoletnich samochodów.

Mało ale wydaje mi się że za te 7k to ten rocznik 2000+ da się kupić w miarę dobrym stanie jeśli nie popraw mnie i powiedz jakiego rocznika powinienem szukać:)

Nie powinieneś szukać żądnego rocznika a auta w dobrym stanie. Co za różnica czy będzie 1998 czy 2000? To i tak 20 lat. Gdybyś zastanawiał się czy kupić auto z salonu czy 2-3 latka to ok, można podyskutować ale teraz nie ma to najmniejszego znaczenia.

Czytałem gdzieś że większość Mazd jest sprowadzana z Niemiec i robiona na zasadzie złożenia z 3 samochodów

Poświęć kilka minut i zrób sobie "test". Wybierz na alledrogo dowolne sprowadzone z DE auto, wejdź na mobile.de, wklep w filtry dane tego auta, rocznik, silnik, mniej więcej przebieg i sprawdź ile kosztuje to w Niemczech. Przelicz ojro na złotówki po aktualnym kursie, dorzuć akcyzę, koszty transportu, marżę handlarza i porównaj wynik z tym co widziałeś w polskim ogłoszeniu :ok:
Pierwszy salon mazdy otworzono w tym kraju bodajże w 2007/08, wszystkie starsze są sprowadzone.
W sumie to może 80-90% aut w PL jest sprowadzona xD
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jazda latem na zimówkach to zły pomysł
    Możesz nie być tego świadomy, ale pewnie w Twoim kręgu znajomych czy sąsiadów znajdzie się ktoś, kto jeździ na oponach zimowych. A może robisz to właśnie Ty? Czy warto tak ryzykować? Nie każda opona potrafi zapewnić ...