A6 C5 1.8T - jakim olejem zalać silnik?

22 Maj 2019, 19:50

Zakupiłem auto z powyższym silnikiem. Obecnie jest zalany Castrol Magnatec 5w30 C3. Czytając opinie o firmie mam zamiar zmienić ten olej na coś innego. No i pierwsza sprawa na co?
1. LIQUI MOLY Top Tec 4100 5W40 - 160zł (trochę drogo, ale może warto)
2. MOTUL 8100 X-clean 5W40 - 140zł
3. MOTUL 8100 X-cess 5W40 - 107zł (nie wiem czy jest taka różnica między X-cess i X-clean że cenowo sporo się różnią?)
4. VALVOLINE MaxLife 5W30 - 120zł
5. PMO 5W40 / PMO 5W30 - 145zł (nowa firma, niby zachwalają ale nie wiem co myśleć)
Czy jednak Castrol też ok i zalać to co było? (wychodzi najtaniej)

Druga sprawa to jeśli bym się zdecydował na inny olej niż Castrol to trzeba wlewać płukanke?
Swixz
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
Auto: Primera P11
Silnik: 1.6 B
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

26 Maj 2019, 09:40

Kolego,z daleka od olejów spełniających normę C w przypadku tego silnika,masz tam dpf?Do tego silnika VW zaleca oleje 5W30,ja zastosowałbym 5W40,wybierz sobie Gulfa 5W40 GX ,nie sądzę by ,którykolwiek z tych olejów,które wymieniłaś był lepszy,a cena?:)
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Maj 2019, 21:26

Castrol spełnia normę C ale jednocześnie A3/B4 więc z tego by wychodziło że jest ok, jak w takim razie na to patrzeć?

I niezależnie od tego co wybiorę, jeśli zmienie 5w30 na 5w40 to mam robić płukanke?
Swixz
Nowicjusz

Miejscowość: Lublin
Auto: Primera P11
Silnik: 1.6 B
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

27 Maj 2019, 09:33

Swixz napisał(a):I niezależnie od tego co wybiorę, jeśli zmienie 5w30 na 5w40 to mam robić płukanke?
Ja robię przy każdej wymianie oleju, a zalewam takim samym i jest ok. W ten sposób silnik można utrzymać czysty w środku. Oczywiście jak ktoś wymienia olej co 10tkm to można rzadziej stosować ale na pewno ona nie zaszkodzi.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

28 Maj 2019, 13:01

Chodzi o to, że ten Castrol, tak podejrzewam, C, jest mid saps, czyli olej zawiera obniżone procentowo wartości siarki, chloru i innych związków, które obniżają współczynnik tarcia, ten silnik potrzebuje olejów full saps, czyli poziom zwiazków siarki 1.7% a nie na poziomie ok.0.8%,do silników bez dpf nie wolno stosować takich olejów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochód elektryczny przyszłości
    Lexus LF-30 Electrified, to samochód koncepcyjny z prawdziwego zdarzenia, który wybiega daleko w przyszłość. Zastosowane w nim innowacje nie ograniczają się bynajmniej do napędu elektrycznego i futurystycznej ...
    Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...