ASO, poziom oleju zbyt duży?

17 Maj 2019, 12:49

Witam, jestem po wymianie oleju w ASO ,niepokoi mnie zbyt duży poziom oleju na zdjęciu zaznaczyłem gdzie jest full, i widać ile jest nadwyżki ok 2 cm na bagnecie, dodam że mam silnik turbobenzyne, fatygować się do nich czy dać sobie spokój? Dzięki za odpowiedź

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

krzysiekgrwn
Nowicjusz

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: opel vectra
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna

17 Maj 2019, 13:08

krzysiekgrwn napisał(a):niepokoi mnie zbyt duży poziom oleju na zdjęciu zaznaczyłem gdzie jest full
Bardzo słusznie, jeżeli faktycznie max jest tam gdzie zaznaczyłeś to trzeba odessać nadmiar oleju. Nadmiar oleju może być nawet groźniejszy dla silnika niż jego niedobór.
Możesz to zrobić sam przez rurkę od bagnetu jak masz jakiś wężyk lub jak chcesz do nich podjechać to nie wkręcaj silnika na wysokie obroty dopóki stan nie będzie zawierał się między min. a max.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

17 Maj 2019, 13:22

Już 3 miesiące tak jeżdżę, inspekcje miałem w marcu, no będę się musiał wybrać do nich w takim razie
krzysiekgrwn
Nowicjusz

17 Maj 2019, 20:37

Olej odessany, podobno tylko 200ml nadwyżki było i mogłem jeździć. Ok 3 cm na bagnecie moim zdaniem to więcej niż 200 ml,ale ok.
krzysiekgrwn
Nowicjusz

18 Maj 2019, 22:07

Po remoncie silnika miałem wlane ok.2 cm na bagnecie więcej,tyle mi wlano,nic się nie stało,bo nie mogło nic się stać.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

19 Maj 2019, 13:59

PhantomASA1 napisał(a):bo nie mogło nic się stać
Może się rozszczelnić silnik to najbardziej prawdopodobna przyczyna jak zaczniemy jeździć dynamicznie. Jest dużo większe prawdopodobieństwo niż przy jeździe z normalnym stanem oleju.
Ty po remoncie jeździłeś spokojnie i nie kręciłeś wysoko silnika :) więc nic się nie stało.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak sprawnie przebrnąć przez naprawy powypadkowe?
    Udział w wypadku lub stłuczce niesie za sobą lawinę konsekwencji. Najważniejsze jest życie i zdrowie uczestników zdarzenia, ale zaraz potem nasza uwaga skupia się na uszkodzonym samochodzie. Wyłączenie pojazdu z użytkowania ...

22 Maj 2019, 07:00

W pompie jest regulator ciśnienia oleju.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)