ABS ALfa Romeo 156 się świeci

20 Sty 2014, 20:57

witam
ktoś mi może pomóc w kwestii pojawienia się kontrolki ABS przy dzisiejszym lodzie wszechobecnym, na aucie drodze - zamarzający deszcz, rano jechałem było ok po powrocie wieczorem gdy auto stało już jest kontrolka ABS, coś przymarzło, czujnik czy jak, jest taka możliwość ?
primoszko
primoszko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 01 2004
Przebieg/rok: 42tys. km
Auto: Alfa Romeo 156
Silnik: 1.8 144KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna

21 Sty 2014, 07:14

Ja bym auto najpierw wstawił do ciepłego garażu na kilka godzin i zobaczył czy aby samo "się nie naprawi"... :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

21 Sty 2014, 09:58

Bardzo mozłiwe jest, że jak autko się odmrozi, to będzie wszystko ok. Powodem świecenia tej kontrolki może być np. lód na zębatce któregoś koła. Czujnik nie wyłapuje przerw między ząbkami i wyświetla błąd. Lód może też być na samych czujnikach.
Jak radził kolega wyżej - auto do ciepłego garażu, niech się roztopi.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

23 Sty 2014, 20:13

witam, dzięki za rady, rzeczywiście coś przymarzło przybrudziło się pewnie na czujnikach przez ten mróz, teraz działa ok już na drugi dzień, alfa jak kobieta kapryśna jest :)

mam jeszcze inny temat, ale zapodam go w nowym poście może pomożecie
primoszko
primoszko
Nowicjusz

23 Sty 2014, 21:32

primoszko napisał(a):mam jeszcze inny temat, ale zapodam go w nowym poście może pomożecie

Zapodaj, zapodaj... Pomożemy :ok:.

Pozdrawiam :).
Vermin
Stały forumowicz

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 06 01 1992
Auto: Ściera
Silnik: 2.0 DOHC EFI
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1993

23 Sty 2014, 23:40

witam mam temat kolejny z kapryśną 156, tankowanie zamarznięty zamek, lekkie walnięcie i odłamany koniuszek zamka. skutek nie zamykająca się klapka wlewu i kilka bluzgów na stacji :/
czytałem jest to dość częsty przypadek zimą w tym aucie trzeba smarować wazeliną z grafitem wszelkie zamki do drzwi i mechanizmy, ale to już po fakcie się dowiedziałem :)

zamówiłem nowy zamek w całości koszt 38pln używka, no i pytanie z wymianą nie ma problemów można samemu się podjąć, widziałem trzyma się na dwóch/czterech imbusach?

pytanie czy są jakieś haczyki triki czy na coś trzeba zwrócić uwagę podejmując się samemu tego?

BĘDĘ TUTAJ PISAŁ BO KTOŚ NADGORLIWY MI ROBI WYRZUTY BYM PATRZYŁ NA DATY :/
primoszko
primoszko
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LC500h hybrid – 4,9 sek., 359 KM
    Model LC powstał jako urzeczywistnienie idei, wyrażonej w zaprezentowanym w 2012 roku na Salonie Samochodowym w Detroit samochodzie koncepcyjnym LF-LC (Lexus Future Luxury Coupe). Firma nie planowała jego komercyjnej kontynuacji, ...
    Lakiernia powłok zewnętrznych
    Audi uruchomiło w swojej fabryce w Ingolstadt nową lakiernię powłok zewnętrznych. Prof. dr Hubert Waltl, członek zarządu Audi AG ds. produkcji, razem z dyrektorem fabryki Albertem Mayerem i przewodniczącym Rady Zakładowej ...

24 Sty 2014, 00:52

Eeeeeeeeee taaaam!!! Ja myślałem że wyskoczysz z wariatorem faz rozrządu, czy z jakimiś nieszczelnościami, a to rygielek od wlewu paliwa :mrgreen:. Nie bardzo na to czekałem ale z tego co pamiętam dostęp jest z bagażnika, trochę nie wygodny ale wymiana prosta. Powinieneś poradzić sobie sam bez większych problemów :ok:...

Osobiście tego nie robiłem ale pamiętam taki dzień gdy wpadłem do ziomka który miał dokładnie AR 156 1.8 TS sedan 1998r. i wyjmował ten zamek żeby coś tam z nim w domu zrobić. W między czasie sobie gadaliśmy, zajęło mu to pare minut, umówiliśmy się za godzinę gdzieś-tam (3 KM od jego domu), więc ja pojechałem sobie na papu, a on zdążył zjeść u siebie w domu i założyć ten bajer bo za godzinę jak się spotkaliśmy to już wszystko było cacy. A typ nie znał się specjalnie na samochodach, po prostu był takim "majsterkowiczem domowym".
Dwie śrubki, absolutnie nie ma się czego bać. Tyle teorii, jak masz sprawne ręce i trochę zdolności majsterkowicza to możesz JUŻ zaczynać. Jeszcze wrócisz i będziesz się śmiać że Nas o to zapytałeś :ok:. Zobaczysz :wink:.

Vermin
Stały forumowicz

30 Sty 2014, 00:37

no tak poczekam na ocieplenie i się zabiorę za ten temat, może i wstyd ale warto pytać niż coś popsuć, reszta tematów i problemów to narazie mnii omija prócz wlewania paliwa bo apetyt spory zwłaszcza zimą a mam gumy 205/55/17 więc toczy się dość przyczepnie nawet za bardzo :)
minus to tylko że ledwo się mieszczą i ocierać czasem potrafią o chlapacze, ale są piękne :)
primoszko
primoszko
Nowicjusz

30 Sty 2014, 15:58

primoszko napisał(a):no tak poczekam na ocieplenie i się zabiorę za ten temat, może i wstyd ale warto pytać niż coś popsuć, reszta tematów i problemów to narazie mnii omija prócz wlewania paliwa bo apetyt spory zwłaszcza zimą

Rozumiem ;). A ile Ci pali Alfinka :)??? Kiedy ostatnio zmieniałeś ten "wariator faz rozrządu"??? Pytam na zaś bo trochę przy tych Alfach przesiedziałem.

Vermin
Stały forumowicz

01 Lut 2014, 20:41

cześć, na wstępie misja dziś zmiany zamka wlewu wypełniona w pełni, sprawa gładka i przyjemna, bezproblemowa, nawet sobie zrobiłem opcję by otworzyć z bagażnika ręcznie (sznurkiem) klapkę wlewu.

druga sprawa to nie wiem co z wariatorem, auto mam od listopada, wiem tylko iż rozrząd, płyny, paski, świece i inne rzeczy były nowe jakoś 3tys. klient włożył w auto w silnik i zawieszenie, ponieważ, auto miał dla syna który robił nim licencję sportową (autko jeździło na lawecie do Kielc i z powrotem). chodzi na tą chwilę świetnie, czasem są tylko takie pierdoły jak ta klapka.

sprawa spalania to tak sobie przeliczyłem iż spokojna jazda tak w cyklu mieszanym to 9,7l/100km, lecz różnie zależy także od nawierzchni zauważyłem bo teraz zimą i na zimówkach, a są 205/55/17 no i opór większy na śniegu, poza zimno, więc spalanie większe. Tak na marginesie ile wlejesz tyle spali, prosta zasada, a apetyt ma spory przekraczając 100.

dobrze że jest ktoś obeznany w alfach, a konkretnie co tam możesz powiedzieć, miałeś jakieś przygody z AR, z jakim modelem?
primoszko
primoszko
Nowicjusz

04 Lut 2014, 22:05

[Aby zobaczyć link musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

polecam filmiki z tego linku, fajne takie pomocne przy zakupie :)
primoszko
primoszko
Nowicjusz