Abs + serv, koło się grzeje

18 Lut 2012, 11:26

od jakiegoś czasu pali mi się abs + serv, wczoraj poczułem niemiły zapach, wychodzę koło zagrzane, tarcza tylniego koła gorąca, co mogło się stać?
piotr1234543
Początkujący

Zdjęcia: 1
Miejscowość: sulechów

18 Lut 2012, 11:37

Jakbyś uchylił rąbka tajemnicy co to za auto to byłoby łatwiej. Mimo wszystko wydaje mi się że palące kontrolki nie mają tu znaczenia . Prędzej masz zablokowany zacisk na owym kole. Co się stało ? Możliwości jest parę - zardzewiały tłok poprzez uszkodzoną osłonę przeciwkurzową , zatarte zapieczone prowadnice , zapieczona dzwignia hamulca ręcznego , zatarta linka .......itd ......
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

18 Lut 2012, 18:24

laguna I 96, kontrolki zaczęły zapalać się gdy było duużo śniegu,
dzisiaj jeździłem to nic nie ocierało, koło nie śmierdziało ani nie nagrzało się, przez moment kontrolki nie paliły się, natomiast później znowu :/
piotr1234543
Początkujący

19 Lut 2012, 15:11

Jak zaciagasz reczny na mrozie, to ci linka przymarzla pewnie... nalezy przy duzym mrozie w miare mozliwosci unikac uzywania hamulca recznego, tym bardziej nie zostawiac na recznym na dluzszy czas, skrecone kola + wrzucony bieg i na plaskim lub prawie plaskim terenie autko nie ma prawa sie stoczyc.
Czimi
Stały forumowicz

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: W210 220 CDI

20 Lut 2012, 17:21

tak, zaciągałem ale jest raczej ok bo jak zaciagne na pochyłym, puscze ręczny to sie stacza

dzisiaj znowu poczułem dziwny zapach jak przejechalem kilka km ale ABS już się nie pali.
Jednak wywąchałem jakiś specyficzny zapach nawet jakby trochę plastiku, tarcza gorąca.

Zostawiłem auto na biegu i wracałem później i już nic nie czuć ale jeżeli by sie linka zablokowała to nic nie da teraz zostawianie auta na biegu?zobaczę jutro
piotr1234543
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Finał NIGHT POWER 2013 GP w Płocku / relacja
    Ostatnia runda tegorocznego NIGHT POWER Grand Prix zakończona. W Płocku zmierzyło się około 70 zawodników. W całym cyklu na starcie stanęło ponad 200 zawodników. Już wiemy kto jest najlepszy. Zwycięzcą całego ...