AC a wycena szkody

18 Sty 2018, 15:14

Witam dostałem wycenę z autocasco dla auta z segmentu C, ponieważ wpadłem w poślizg i rozbiłem trochę auto, czyli do wypłaty mam 6060zł za szkodę ?

PODSUMOWANIE
Wartosc pojazdu uszkodzonego okreslona: Metoda stopnia uszkodzenia. . . . . . . . . . . 1 779 PLN
Współczynnik ekspercki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1,30 2 312 PLN
Komentarz
sytuacja rynkowa
WARTOSC RYNKOWA BRUTTO PO ZAOKRAGLENIU . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 370 PLN
Zaokraglona wartosc pojazdu uszkodzonego . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 310 PLN
Różnica wartosci pojazdu przed i po szkodzie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 060 PLN
Współczynnik kosztu naprawy wzg. wartosci rynkowej . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 1,92
knapik
Początkujący

Zdjęcia: 14
Prawo jazdy: 17 01 1980
Auto: renault megane
0

26 Sty 2018, 10:50

knapik napisał(a):Różnica wartosci pojazdu przed i po szkodzie . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6 060 PLN
Taką kwotę powinieneś otrzymać. Widzę że jest ona równa około 72% wartości pojazdu a bardzo często w przypadkach w których naprawa przekracza 70% wartości auta ubezpieczyciel stwierdza szkodę całkowitą. Wtedy dostajesz wypłatę tak jak w tym przypadku tej różnicy a rozbity samochód pozostaje u ciebie i możesz zdecydować czy go naprawisz czy też sprzedasz w takim stanie jak jest.

Nie była to szkoda całkowita u Ciebie?
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
0

26 Sty 2018, 18:28

Tak szkoda całkowita była u mnie. Jak rzeczoznawca oceniał szkodę to tylko
'' blachę'' wpisywał w kosztorys, błotniki drzwi, szybę i wypłacił kasę lecz teraz jak mechanik rozkręcil te uszkodzone części to wyszły nowe uszkodzenia w środku tak jak pas przedni chłodnica, skrzywiony drążek, makpreson czyli jak zgłoszę odwołanie to przyjedzie jeszcze raz rzeczoznawca i będzie też wpisywał to kosztorysu i wypłaci wyższe czy wpisać odwołaniu porobić zdj i wysłać to i wszystko i bez rzeczoznawcy się obędzie proszę o pomoc
knapik
Początkujący

0

26 Sty 2018, 19:30

Z tego co wiem a mogę nie wiedzieć wszystkiego , przy szkodzie całkowitej nie ma powtórnych oględzin , przy szkodzie częściowej -tak. Wypłacili ,maksymalnie to co mogli wypłacić . Przeczytaj OWU swojego ubezpieczenia a tam pewnikiem będzie napisane że pokryją koszty naprawy do 70 procent wartości rynkowej auta. To co dostałeś nie jest małą kwotą jak na to auto. Używek jest sporo więc dasz radę naprawić.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi
0

28 Sty 2018, 09:36

Przy szkodzie całkowitej korzystnie jest jak najwiecej uszkodzeń wiec warto powołać eksperta na dodatkowe oględziny i będzie nowa kalkulacja z tym że ja mówię o OC bo z AC nie wiem czy postąpią tak samo. Ja bym tak czy tak powołał dodatkowe oględziny, nie masz nic do stracenia a tylko do zyskania.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
0

31 Sty 2018, 16:24

otrzymałem odp od Towarzystwa Ubezpieczeniowego : Suma ubezpieczenia Pańskiego pojazdu wynosi 9000 zł i jest to górna granica naszej odpowiedzialności.
Szkoda całkowita powstaje jeśli naprawa przekroczy 70% wartości pojazdu.
Oznacza to, że nie zaakceptujemy żadnej naprawy powyżej 6300 zł, a przypominam, że do chwili obecnej wypłacono kwotę 7080 zł.
Odszkodowanie nie jest zaniżone, ale stwierdziliśmy jednoznacznie, że naprawa pojazdu jest ekonomicznie nieuzasadniona i dlatego szkoda została rozliczona jako całkowita.
Możemy przeprowadzić dodatkowe oględziny, proszę o wskazanie miejsce do oględzin oraz numeru kontaktowego. Natomiast nie będzie to miało wpływu na wartość pojazdu, a pozostałość pojazdu została oszacowana na podstawie oferty giełdowej. Więc dodatkowe oględziny nie wprowadzą żadnych zmian w kwocie odszkodowania.

Dostałem własnie odp czy jesli chciał bym auto oddać do warsztatu, gdzie koszt naprawy wynosi 130000 zł to wezną go i naprawią bo piszą ze szkoda jest całkowita i napisali że jeśli zrobią oględziny gdzie gdzię wewnatrz pojazdu są uszkodzenia gdzie rzeczoznawca nie wpisał do kosztorysu bo tam nie zgladał to napisali, że nie przyznadzą mi wyszego odszkodowania dlaczego nie skoro się odwołuję
knapik
Początkujący

0
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Hennessey Venom GT - najszybszy samochód świata
    Najszybszy samochód świata Hennessey Venom GT osiągnął prędkość 435.31 km/h (270.49 mil/godzinę) 14 lutego tym samym ustanawiając światowy rekord prędkości dla 2-miejscowego samochodu sportowego. Test podczas którego ...
    Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...

31 Sty 2018, 16:30

Ten ostatni akapit tak pomieszałeś że nic nie rozumiem.
Nie wiem jak to jest z AC ale OC możesz naprawiać do wartości pojazdu czyli w Twoim przypadku do 9 tyś zł. Dlaczego napisali Ci do 6300 to nie wiem.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

31 Sty 2018, 19:20

ze po wyzej 6300 nie realizuja wariantu warsztat musi by mi mniej wypłacic aby mógł go do warsztatu oddać czy wszystko jest zgodnie z prawdą, dodam że jak mi 7 tys wypłacili to po ponownych oględzinach nie zmienią odszkodowania tam mi napisali w odwołaniu czy to jest prawda proszę się wypowiedzieć osób znajacych się na AC, chcą koniecznie zaniżyć szkode?
knapik
Początkujący

0

31 Sty 2018, 22:16

knapik napisał(a):chcą koniecznie zaniżyć szkode?
Co ty chcesz :?: Realia są takie nie inne. Zawarłeś umowę AC na swoje auto o takiej nie innej wartości , płaciłeś adekwatną do tej wartości składkę a teraz chcesz więcej niż zawierała Twoja umowa. Twój pech że potrzaskałeś auto tak mocno że orzeczono szkodę całkowitą. FU wywiązała się ze swojego zobowiązania co potwierdziła w odpowiedzi na odwołanie. Jeśli dalej nie kumasz idż do sądu
bonifacy
Stały forumowicz

0

01 Lut 2018, 16:17

chodzi oto, że mam ubezpieczonie ac na kwote 9 tys wypłacili mi za szkode 7 tys, ale ja nie chce tych pieniędzy, mam tez warsztat jak i kosztorys wariant ubezpieczenia i chce auto do warszatu skierować, bo tam są fachowcy i mi naprawią i nic mnie nie obchodzi tylko oni w kosztorysie napisali 13 tys bedzie to kosztowało jeśli pójdzie do warsztatu aso czyli moge skierowac auto do warsztatu czy nie bo przekracza wartość mojego ubezpieczenia ???
knapik
Początkujący

0

01 Lut 2018, 16:44

Ubezpieczyciel napisał Ci jasno do jakiej wartości możesz naprawiać. Znajdz warsztat ktory naprawi Ci za tą sumę.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0

01 Lut 2018, 17:16

Żaden warsztat mi nie naprawi za 6300 zł tylko min 13 tys tak jak w kosztorysie,a odnośnie dodatkowych oględzin piszą w odwołaniu do mnie : Nie będzie to miało wpływu na wartość pojazdu, a pozostałość pojazdu została oszacowana na podstawie oferty giełdowej. Więc dodatkowe oględziny nie wprowadzą żadnych zmian w kwocie odszkodowania.
dlaczego więc nie dostanie wyższego odszkodowania po ponownych dodatkowych oględzinach przecież nie przekroczyłem z kosztorysu max sumy 9 tys tylko wypłacili 7 tyś podczas rozkręconych częsci w środku pojazdu są nowe uszkodzenia to co mam ze swojej kieszeni to naprawic a nie będe naprawiał we własnym zakresie bo mi kasy branie na naprawe
knapik
Początkujący

0

01 Lut 2018, 20:13

Słuchaj no ....rozumiem Twoje rozżalenie. Najlepiej wystaw wrak na alledrogo za cenę wyższą niż wartość pozostałości . Nie męcz się powiadam Ci . Za odszkodowanie i kasę ze sprzedaży kup sobie inne auto , może lepsze :D Koledze po unfalu ( auto za 12 kilo ) FU wyliczyła koszty naprawy 43 tyś :shock: Szkoda całkowita . Nikt tam żółci nie przelewał tylko sprzedaż wraku i kupno następnego. :mrgreen:
bonifacy
Stały forumowicz

0

01 Lut 2018, 20:44

No już wszystko rozumie dziekuje za pomoc chodzi tylko oto ze nawet jak przyjedzie rzeczoznawca na ogledziny to nic nie wypłaci wiecej bo 7tys co dostałem odszkodowania i wrak wycenili na 2 tys czyli wychodzi 9 tys i nie mogą już wiecej wypałacić mi za szkode bo wrak pojazd też wchodzi w grę tak to mam rozumieć ?
knapik
Początkujący

0

01 Lut 2018, 22:39

7 tyś ktore otrzymałeś + 2 wrak = 9 wartość pojazdu. Oczywiście im więcej uszkodzeń tym wrak powinien być tańszy co za tym idzie pownieneś dostać wiecej ale niestety nie dostaniesz bo jest jeszcze ta bariera 70% od wartości pojazdu.
Możesz też się odwoływać i powiedzieć żeby Ci znaleźli kupc na to auto żebyś odzyskał rownowartość swojego pojazdu 9 tyś.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

0