Ponad 100 na liczniku, zabudowany czy nie.

04 Lut 2018, 22:38

Panowie, spokoju mi coś nie daje, zapytam.

Zdjęcie

Byłem mniej więcej na tej drodze powyżej. Teren (już nie kojarzę na pewno, ale na 95% niezabudowany). Wyprzedzałem, było ponad 100. Jest tam taki malutki fragmencik, kiedy są wysepki, pasy i ograniczenie do 50. Było już po zakończeniu wyprzedzania, ale jak wbiłem na ten fragmencik to miałem 105. Załóżmy, że był tam fotoradar, albo jakiś miły szeryf mnie nagrał.
Istnieją przesłanki, żeby wmyśl nowych przepisów odebrali mi papier?

Wypowiedzcie się, proszę. Pozdr.
Wodny90
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2016
Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Ford Focus
Silnik: 1.6 Zetec
Paliwo: Benzyna

04 Lut 2018, 23:35

Wodny90 napisał(a):Istnieją przesłanki, żeby wmyśl nowych przepisów odebrali mi papier?

Jeśli był to teren niezabudowany to nie. Prawo jazdy jest zatrzymywane jeśli przekroczysz prędkość o więcej niż 50km/h na obszarze zabudowanym.
Jeśli byłby tam fotoradar to mógłbyś dostać mandat za przekroczenie prędkości.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

05 Lut 2018, 00:13

Tylko teraz pytanie, czy w takim miejscu jak ten malutki obszar z ograniczeniem mógłbyć teren zabudowany, jeśli wszędzie dookoła nie było.
Wodny90
Początkujący

05 Lut 2018, 09:38

Ciężko wyczuć, ale przejście dla pieszych z azylem to raczej teren zabudowany. Ale przejmować się tym nie ma sensu, zawsze możesz(jak coś przyjdzie) zapłacić mandat, bez wskazywania kierującego. Bo rozumiem, że nikt Cię nie zatrzymał na gorącym uczynku :?: :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

05 Lut 2018, 10:59

Nie, na gorącym nie. Ale prawo jazdy mam od niecałego roku w sumie i się stresuje, co by mi go nie zabrali.

Ale jakby mnie zdjęcie z fotoradaru pykło, to raczej wskażą kierującego?
Wodny90
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Mitsubishi Eclipse Cross - SUV coupe
    Nowy model Mitsubishi Eclipse Cross, którego bezpośrednimi konkurentami będą modele Volkswagen Tiguan, Mazda CX5 i Volvo XC40, wyróżnia się sportową sylwetką SUV-a coupe, znakomitymi osiągami i wyjątkową precyzją ...