AC nie włącza się poprzez przycisk (Kia Rio II (2005-2011))

09 Sie 2024, 21:43

Dzień dobry,
chcąc włączyć moduł klimatyzacji, nie jestem w stanie tego zrobić, ponieważ naciśnięcie przycisku AC, mimo zapalenia się zielonej lampki, nie uruchamia sprężarki.

Klimatyzacja jest nabita, a układ szczelny, ponieważ, co ciekawe - kiedy podam masę do bezpiecznika odpowiedzialnego za uruchomienie sprężarki, ta się włącza, normalnie chłodząc wnętrze pojazdu.

Auto ponad rok temu było oddawane do osób, które od dwóch dekad siedzą w tym temacie (tj. klimatyzacja) i nie byli oni w stanie znaleźć usterki. Jeden z nich stwierdził, że to wina sterownika ECU, który nie wysyła sygnału pozwalającego na uruchomienie sprężarki. Sterownik niedawno został wymieniony, ale nie rozwiązało to problemu.

Co ciekawe, na starym sterowniku wyświetlał się błąd P0532, po skasowaniu również, a na nowym ten błąd już się nie pokazuje (lecz nie wiem czy to kwestia samego sterownika, czy po prostu wykasowałem ten błąd na ament).

Bardzo proszę o porady, byłbym też wdzięczny, gdyby ktoś z Państwa był w posiadaniu schematu elektrycznego dla klimatyzacji do tego modelu auta i podzielił się nim (napomknę jeszcze, że jest to Hatchback 1.5 CRDi 16V).
tonietak
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koncepcyjny Opel ADAM ROCKS - miejski mini crossover
    Opel ADAM, który oferuje 61 000 wariantów wyposażenia nadwozia i prawie 82 000 opcji wyposażenia wnętrza oraz supernowoczesny system informacyjno-rozrywkowy IntelliLink, jest nie tylko prawdziwym mistrzem personalizacji, ...