Accord - automat szarpie przy zmianie biegów na niskich obr

09 Maj 2014, 07:56

Mam problem z Honda Accord 2.4 z automatem.

Auto szarpie przy niskich obrotach podczas zmiany biegow i przed zmiana.
Jak to wyglada: jade z predkoscia obrotowa 1200 i dodaje bardzo, bardzo bardzo delikatnie gazu. Wtedy auto szarpie, jakby chcialo zmienic bieg, a nie umialo. Obrotomierz wtedy tez wariuje, podnosi jest delikatnie (do np 1400) i opada troche mniej (do np 1300), znowu sie podnosi delikatnie (do 1500) i opada (do 1400). Summa summarum obroty sie zwiekszaja, szarpie autem, szarpie wskazowka obrotomierza, az w koncu bieg sie zmienia i auto jedzie (nie sugerujcie sie wartosciami obrotow, podalem je w przyblizeniu zeby przedstawic skakania wskazowki obrotomierza).
To sie nie dzieje jak troszke dynamicznie naciskam gaz. Problem jest tylko jak bardzo, bardzo delikatnie dodaje gazu.
Zauwazam to przy jezdzie z gorki, jak i pod. Pod gorke szybciej idzie to zauwazyc.
Problem tez mi czesto wystepuje jak wjezdzam w rondo, pozwalam mu sie toczyc samemu, i przy wyjezdzie z ronda delikatnie, bardzo delikatnie dodaje gazu.

Dodam ze olej byl wymieniany 1000 km temu. Na oryginalny ATF Hondy z ASO.
Dodam, ze jak jezdze na manualnym trybie zmiany biegow to tego jeszcze nei obserwuje.
Bylem w ASO na szczytaniu bledow: zero bledow.
Biegi prawidlowo zmieniaja sie na wysokich obrotach, z obciazeniem 5 osob na pokladzie.
Na lekkiej gorce, jak ustawie bieg D, auto nie zjezdza.

Czy ktos w Was mial podobny przypadek?
Wiem, ze to moze byc wszystko, ale moze ktos mial identyczny problem i wie co to jest.

W ASO zasugerowali ze moze to byc skrzynia, albo pierdola np: filtr zewnetrzny, ktory mogl zostac nie wymieniony i jest zapchany. Dodam, ze nie wiem czy byl wymieniony.
W tej skrzyni wiem ze jest filtr wewnetrzny, ale jest tez zewnetrzny?
Moze to byc kwestia zapchanego filtra zewnetrznego?

Dzieki za wszelkie informacje.
przemo1983
Obserwowany

Auto: Honda Accord
Silnik: 2.0 155 KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2007

10 Maj 2014, 16:49

No, ależ oczywiście,że tak :!: To jest automat,brudny filtr,stary zużyty olej,za mało oleju i ,,sarpacka,, gotowa.Najpierw wymień olej z filtrem ,dopiero potem szukaj przyczyny gdzieś indziej.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

10 Maj 2014, 16:53

PhantomASA1 napisał(a):
Zapomniałem,te skrzynie słyną z protestów przy przeciąganiu terminu wymiany oleju wraz z filtrem,stajnia zaleca wymianę co 120 tyś km,naturalnie tutaj Japończycy zalecali to po naćpaniu się albo haszu,albo byli napruci jakimiś ziołami(cytuję Dodę),praktyka pokazała,że należy to robić co 40 tyś km,czyli tak jak to trzeba robić w każdym aucie.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

16 Maj 2023, 15:32

Witam.
Posiadam accorda vii 2.4 kat usa
Miałem ten sam problem z moja Hanią po trzech wymianach statycznych oleju i nadal występującym problemie zatankowałem wysoko oktanowe paliwo i preparat do czyszczenia wtrysków i ku mojemu zdziwieniu auto odżyło koniec poszarpywania na niskich obrotach przy zmianie biegów ... Mam nadzieję ze komuś to pomoże, skrzynia była tu nie winna, warto zanim się skrzynie zrzuci i grube tysiące w regenerację wyłoży :shock: :shock: :shock: :ok:
Dvd
Obserwowany

21 Maj 2023, 11:06

w hondach jeszcze tak się dzieje jak konwerter w skrzyni już nie trzyma ciśnienia
Regeneracja konwertera załatwia temat.
toyman40
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    VW Jetta Hybrid - seryjna wersja w Los Angeles
    Volkswagen of America wprowadza na rynek jeden z najbardziej efektywnych samochodów na świecie: nową Jettę Hybrid. Za napęd odpowiedzialne jest oszczędne i przyjazne dla środowiska połączenie nowoczesnego silnika benzynowego ...