Accord czy M6?

22 Lut 2013, 11:49

Witam planuje kupić samochód(sedan) od 2003-2006r wybór pad na dwie marki: mazda 6,honda accord 7generacja w gre wchodzą jednostki benzynowe mazda 2.0 141/147KM honda 2.0 155KM
chciałem abyście pomogli mi dokonać wyboru tzn chodzi mi o dane techniczne samochodu np. jaka jest masa własna,moment obrotowy,spalanie,awaryjność
Będę wdzięczny jeśli podzielicie się zemną opiniami tymi dobrymi jakże tymi złymi na temat danych samochodów
Dodam że jeśli chodzi o accorda z tego co zauważyłem są droższe niż mazdy i tu zastanawiam się dlaczego?oba jeśli chodzi o wygląd,wykończenie wnętrza są jak najbardziej na równym poziomie może sęk tkwi gdzie indziej?
Mobilek90
Obserwowany

Prawo jazdy: 09 01 2009
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: aktualnie brak

22 Lut 2013, 12:33

[link do autocentrum.pl wygasł]
[link do autocentrum.pl wygasł]

Na tej samej stronie znajdują sie też raporty spalania oraz opinie kierowców.
Osobiście celowałbym w accorda, ponieważ silnik 2.0 vtec jest bardzo udany, mazdy 6 lubieją rdzewieć. Pozdrawiam
Faber
Aktywny

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 18 03 2010
Auto: Mazda 6 / Laguna II
Silnik: 2.0 / 2.0T
Paliwo: Benzyna + LPG

22 Lut 2013, 15:37

Po ostatnich wpadkach hondy brałbym mazdę ;)
karolove
Początkujący

Prawo jazdy: 01 06 1988
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Renault Megane III RS
Silnik: 2000cm3 250KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2009

22 Lut 2013, 18:06

Honda jest lepsza propozycja. Silnik 2.0 V-TEC daje rade, a zmienne fazy rozrządu to jest to co misie lubią najbardziej ;) alternatywą jak dla mnie dla vteca jest turbinka.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

23 Lut 2013, 21:06

Jeśli się nie mylę, to "ten prawdziwy vtec" jest montowany aktualnie tylko w Accordach 2.4
milpa
Nowicjusz

Miejscowość: Rzeszów
Prawo jazdy: 12 11 2012

24 Lut 2013, 08:57

W silniku 2.0 tez jest ogólnie jest pare wersji v-tec, i-vtec, vtec-e na SHOC i DHOC.
Nie rozumiem stwierdzenia prawdziwy.
noisy
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: Tomaszow
Prawo jazdy: 27 02 2003
Auto: Superb
Silnik: 1.8T
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Kierowco, czy wiesz, kiedy wyprzedzasz?
    Wyprzedzanie sprawia problemy wielu kierowcom. Często można zaobserwować łamanie przepisów ruchu drogowego przez osoby wykonujące ten manewr. W niektórych sytuacjach kierujący nie zdają sobie nawet sprawy, że ...

24 Lut 2013, 10:13

Dlatego prawdziwy,gdyż tylko w tych mocniejszych wersjach system VTEC steruje również zaworami wydechowymi.Auta oceniane są bardzo podobnie.Osobiście wybrałbym Mazdę,bardziej mi się podoba,odpowiednio serwisowany silnik uchodzi za długowieczny,słynie z tego,że jest suchy jak pieprz(o niewielu silnikach to można powiedzieć)Poza tym, w silniku HONDY należy regulować zawory co 40 tyś km,a s. MAZDY co 120 tyś km.Rdza atakująca Mazdę tyczy auta z przed modernizacji,poprawiono też trwałość gum łączników stabilizatorów.Jedno pewne,nie ma lepszych aut od tych dwóch przedstawicieli ,z tymi silnikami naturalnie,to bardzo dobre wybory.HONDA zapewnia trochę lepsze przyśpieszenie i prędkości maksymalne,spalanie na podobnym poziomie.Obydwa silniki MAZDY są polecane(141,147KM).
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)