Witam
Powoli przymierzam się do kupna pierwszego własnego autka. Na ten cel chciałbym przeznaczyć nie więcej niż 9tyś.
Jaki powinien być samochód? Przedewszystkim ładny, niezawodny z wmiare dobrym przyspieszeniem a zarazem wmiare tani w utrzymaniu
Silnik myślę, że od 1.4 do 1.8, maksymalnie 2.0, ale to już miło widziany gaz
![Smile :)]()
Jak już wcześniej wspomniałem będzie to pierwsze własne autko więc i opłaty będą dosyć spore.
Na oku mam kilka modeli i prosiłbym o opinie i wady tych autek. Ewentualnie co innego powinienem wziąść pod uwagę?
![Arrow :arrow:]()
Honda Civic V Coupe - silniczek 1.5 101KM - najczęściej spotykany. 1.6 raczej nie wchodzi w gre, ponieważ te jednostki są dosyć drogie i przedewszystkim rzadko spotykane. Co do wad to słyszałem o gnijących nadkolach. W środku trochę ubogi, ale jego sylwetka i podobnież niezawodne silniki nadrabiają tą wadę
Honda Accord V - najlepiej silnik 1.8, ale częściej spotyka się 2.0 co jest dla mnie raczej gorszą opcją.
Opel Vectra B 95-97r. - tutaj w grę wchodzą silniki 1.6 75KM, 1.6 16V 100KM ostatecznie 1.8. Samochód bez ocynku i podobnież największą bolączką jest gnijąca blacha i dosyć spore spalanie oleju.
Honda Prelude IV - najmniejszy silnik 2.0 i tylko taki wchodzi w gre. Przyznam, że ten samochód najbardziej podoba mi się z wszystkich wymienionych, ale przez to, że jest raczej rzadko spotykany to jego utrzymanie będzie raczej drogie. Spalanie pewnie też będzie raczej spore.
Fiat Marea - 1.6, Z ww. aut może i najgorsza opcja ale, w tej cenie można kupić dosyć młody rocznik i utrzymanie będzie bardzo tanie jak to przystało na fiata.
Jak ww. auta sprawują się na gazie? O japońcach czytałem dużo opini, że gaz im średnio podchodzi, ale również wiele wypowiedzi było pozytywnych.
Ople raczej z gazem problemu nie mają bo bardzo dużo Vectr można spotkać z gazem.
Także, który samochód będzie najodpowiedniejszy i jak z tym gazem?