W najbliższych miesiącach mam zamiar zmienić auto. Myślę poważnie o Accordzie 6gen 1.8/2.0.
Aktualnie jeżdzę Civicem 5 gen 1.5 d15b2 90km w sedanie

Niestety nie było mi jeszcze dane przejechać się, ani siedzieć w Accordzie dlatego mam kilka pytań zanim rozpocznę poszukiwania.
Jezdził ktoś może Civicem o podobnych parametrach do mojego i mógłby mi porównać jak to wygląda np. do 1.8 vteca 136km z Acco ?
Jestem ciekawy stosunku mocy do masy pomiedzy tymi autami czy w Acco poczuję więcej mocy ?
Auto dla rodzinki 2+1, codziennie dojezdzam do pracy 12 km w jedną stronę, czasem jakiś wypad 200km +.
W moim civicu troche mnie denerwuje wyciszenie wewnątrz kabiny i szybko parujące szyby...Chciałbym więcej komfortu. W Accordzie jest troche lepiej czy to też goła blacha ?
Jakie macie odczucia w ilości miejsca z tyłu? Wożę fotelik z dzieckiem i wiadomo z tyłu siedzi też żona nie chce żeby wysiadała z auta połamana jak w Civicu.
Bagażnik napewno większy więc z wózkiem nie powinno być problemu skoro mieści mi się do Civica.
Jeżdze spokojnie, ale czasem lubię wkręcić na czerwone pole

Nie chcę żeby auto było ślimakiem, ale z tego co widziałem na filmikach z youtube to od 0 do 100 ciągnie nawet fajnie.
Czytałem też sporo opinii, że silnik 1.8 ma strasznie słaby dół. Z ciekawości jakie jest spalanie pb ?
Na auto chcę przeznaczyć gdzieś około 13 tyś. Z tego co patrzyłęm to najchętniej bym kupił polifta lifbacka, bez gazu.
Planuję jazdę na samej PB ewentualnie sam bym sobie włożył lpg. Jak jest z Rudą w tym Accordzie ?
Acco zainteresował mnie ze względu na nieduże koszty utrzymania i podobno bezawaryjność.
Nie przepadam za niemiecką motoryzacją, miałem parę Mercedesów i ciągle ten sam problem rdza...
Może polecilibyście coś innego niż Accorda dla rodziny z dzieckiem ?
Budżet : 13 tyś
Przebieg : około 20 tyś rocznie. Codzienna trasa do pracy 12km w jedną stronę