Accord VI

21 Lis 2016, 21:17

Witam !

W najbliższych miesiącach mam zamiar zmienić auto. Myślę poważnie o Accordzie 6gen 1.8/2.0.
Aktualnie jeżdzę Civicem 5 gen 1.5 d15b2 90km w sedanie :)

Niestety nie było mi jeszcze dane przejechać się, ani siedzieć w Accordzie dlatego mam kilka pytań zanim rozpocznę poszukiwania.
Jezdził ktoś może Civicem o podobnych parametrach do mojego i mógłby mi porównać jak to wygląda np. do 1.8 vteca 136km z Acco ?
Jestem ciekawy stosunku mocy do masy pomiedzy tymi autami czy w Acco poczuję więcej mocy ?
Auto dla rodzinki 2+1, codziennie dojezdzam do pracy 12 km w jedną stronę, czasem jakiś wypad 200km +.
W moim civicu troche mnie denerwuje wyciszenie wewnątrz kabiny i szybko parujące szyby...Chciałbym więcej komfortu. W Accordzie jest troche lepiej czy to też goła blacha ?
Jakie macie odczucia w ilości miejsca z tyłu? Wożę fotelik z dzieckiem i wiadomo z tyłu siedzi też żona nie chce żeby wysiadała z auta połamana jak w Civicu.
Bagażnik napewno większy więc z wózkiem nie powinno być problemu skoro mieści mi się do Civica.
Jeżdze spokojnie, ale czasem lubię wkręcić na czerwone pole :) Vtec jest chociaż trochę wyczuwalny w tym aucie ?
Nie chcę żeby auto było ślimakiem, ale z tego co widziałem na filmikach z youtube to od 0 do 100 ciągnie nawet fajnie.
Czytałem też sporo opinii, że silnik 1.8 ma strasznie słaby dół. Z ciekawości jakie jest spalanie pb ?
Na auto chcę przeznaczyć gdzieś około 13 tyś. Z tego co patrzyłęm to najchętniej bym kupił polifta lifbacka, bez gazu.
Planuję jazdę na samej PB ewentualnie sam bym sobie włożył lpg. Jak jest z Rudą w tym Accordzie ?
Acco zainteresował mnie ze względu na nieduże koszty utrzymania i podobno bezawaryjność.
Nie przepadam za niemiecką motoryzacją, miałem parę Mercedesów i ciągle ten sam problem rdza...
Może polecilibyście coś innego niż Accorda dla rodziny z dzieckiem ?

Budżet : 13 tyś
Przebieg : około 20 tyś rocznie. Codzienna trasa do pracy 12km w jedną stronę
lukasz78
Początkujący

Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Focus mk2
Silnik: 1.6 100km duratec
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

22 Lis 2016, 10:08

Accord niestety też ma problemy z rudą a może Vectra C?
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

22 Lis 2016, 18:03

Miałem kiedyś Vectre B i niestety zawiodłem się... Jakoś nie mam przekonania do Opla. Vectra C pewnie dużo lepsza odrazu jej nie skreślam ale to jeszcze jakoś nie to... :D

Honda może i ma trochę problemy z rudą, ale wydaje mi się, że nie np takie jak Mercedes.
Ja jakoś nie widuje skorodowanych Accordów. Wersja liftback by mi pasowało auto wydaje się pakowne, coś tam zawsze włożę do tego kufra.
Myślałem też o Mondeo mk III liftback/kombi, ale poczytałem trochę i odstraszyło mnie auto...
Co powiesz na Corolle e12 kombi 1.6 pb ? Wiem auto może i mega nudne bez finezji i polotu, ale podobniez bezawaryjne i rodzinne.
Pewnie musiałbym zwiększyć trochę budżet. Patrzyłem też na Verso, ale tam cena wyższa.
lukasz78
Początkujący

22 Lis 2016, 18:15

Segment niżej niż wszystko co padło w temacie
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

22 Lis 2016, 18:25

Hm więc może jakieś inne propozycje ? :)
lukasz78
Początkujący

22 Lis 2016, 18:35

Corolla tak jak mówisz nudna ale jak trafisz zadbany egzemplarz to zapomnisz kto to mechanik.
Fajną opcją może być Volvo V40 ale koszty utrzymania mogą być czasami duże.
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Zerknij też na Saaba.
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...

22 Lis 2016, 19:06

To V40 to nie silnik od Mitsubishi na wtrysku bezpośrednim ?
Wygląd całkiem ok, patrzyłem kiedyś na s60 2.4 ale to juz inna liga, pojemność no i koszty utrzymania chociaż auto fajne.
Saab jak najbardziej spoko zawsze mi się podobały, ale szukam raczej wolnossącej pb.
Główny priorytet to jak najmniejsza awaryjność, koszty utrzymania, w miare rodzienne.
Jak już będę po 50-tce to kupię coś " sercem" :) póki co nie mogę sobie pozwolić na " luksus ".
lukasz78
Początkujący

22 Lis 2016, 20:13

Silnik gdi miał 125km. Silnik 1.8 produkcji volvo miał przed liftem 115 a po fl 122km (tak jak w tym egzemplarzu). GDI ma też srebrną, "kanciastą" osłonę silnika.
Co do kosztów, zawias, zawias, zawias i inne szpeje z nim związane. Przede wszystkim przednie łączniki i tylne poduszki amortyzatorów. Miałem s40 więc jak coś to pytaj. Jeśli miałbym kupować jeszcze raz to auto to jednak postawiłbym na mocniejszy silnik.
Invi
Forumowicz VIP

22 Lis 2016, 22:44

Co byś powiedział na V40 2.0T ?
Duże koszty utrzymania generuję v40 z tą jednostką ?
W środku wygląda dość, przyjemnie i bryła kombi nawet zgrabna.
Czytałem, że silnik jest okej. Jednak auto z turbo będzie chyba generować wieksze koszty niż np. taki Accord 1.8. patrząc nawet na spalanie...
lukasz78
Początkujący

23 Lis 2016, 09:19

No koszta będą nieco większe :wink:
Barol
Awatar użytkownika

23 Lis 2016, 10:58

Chyba normalne jest (a przynajmniej powszechne), że silnik o większej pojemności spala większe ilości paliwa. Plusem benzyniaków z turbo jest to, że możesz jechać spokojnie i mieć spalanie jak w wolnossącym ale masz również spory zapas mocy pod nogą.
Invi
Forumowicz VIP

23 Lis 2016, 18:28

Volvo V40 z końca produkcji było by okej włożyłbym sobie lpg i jazda tania.
Największym minusem jest to, że tych aut z jednostką 2.0t jest mało...
Na tą chwilę Volvo Kombi i Acco vi lifback najbardziej mi pasują.

Na co mógłbym jeszcze zwrócić uwagę ? Jakieś kombi liftback.
lukasz78
Początkujący

23 Lis 2016, 18:46

Skoda Octavia? W tym budżecie możesz szukać Laurin & Klement czyli najbogatsza wersja wyposażenia ale sporo jest diesli.

[link do oferty na Olx wygasł] - przebieg raczej autentyczny.
[link do oferty na Olx wygasł] - wymienić silnik i jeżdzić.
Barol
Awatar użytkownika

23 Lis 2016, 18:54

Chciałem uniknąć Vagów.. Ale to też nawet niezły pomysł z 1.8t pod maską.
Napewno warto rozważyć.
lukasz78
Początkujący

24 Lis 2016, 11:09

Oj tam znaczek to nie VAG :mrgreen:
Barol
Awatar użytkownika