Auto do 13-14tys (civic VII?) dla kobiety

08 Lis 2016, 12:09

Panowie i Panie,
potrzebuję Waszej pomocy przy zakupie auta. Niewielkie, ekonomiczne, do miasta i w trase :)
Miesięcznie robię około 1800km, w tym trasa zwykle 70km, sporadycznie więcej. Rocznie 22-25tys km. Auto nie będzie garażowane, zakładam, że pojeżdżę nim około 4 lat.

Po dosć gruntownej lekturze forum, polecana Civic VII wydaje się sensownym rozwiązaniem. Chciałabym zmieścić się ze wszystkim w kwocie 13-14tys. Najlepiej, aby auto było od razu z gazem (ewentualnie benzyna, ale wtedy muszę zalożyc jakieś 2,5tys na montaż lpg). Najchętniej wersja trzydrzwiowa. Szalenie podoba mi się wersja Sport.

Ceny w ofertach są mocno różnorodne, dużo ofert od dealerów (zwłaszcza wersja sport) - mowię tu przede wszystkim o ofertach już z gazem. Na stałe mieszkam we Wrocławiu, ale jeśli gdzieś dalej byłaby sensowna okazja, to dojazd 150-200km (a może i dalej) nie jest dla mnie problemem.

A to oferty, które ostatnio zwróciły moją uwagę:
1) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
2) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
wersja sport:
4) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (nie rozumiem czemu taka niska cena)
5) [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Będę wdzięczna też za wskazówki co dopytać przy rozmowie telefonicznej, na co zwrócić uwage oglądając auto. Poki co trafiałam na egzemplarze, gdzie był cały zestaw rzeczy do zrobienia (zwykle dodatkowe 2-3tys), odpryskujący lakier lub mocne zarysowania (nic nie ujęte w opisie i niewidoczne na zdjęciach).

Będę mocno wdzięczna za pomoc. A może oprócz hondy civic powinnam zwrócić uwagę na jakiś jeszcze model?
Auto chciałabym kupić jak najszybciej :D
littleowl
Nowicjusz

Prawo jazdy: 13 11 2000
Przebieg/rok: 22tys. km
Auto: mk2
Paliwo: Benzyna

08 Lis 2016, 14:14

Z tego co wrzuciłaś "najuczciwiej" wygląda ta z pierwszego linku. Nie masz daleko, warto obejrzeć. Widać, że właściciel ogarnięty
Jedyny problem jest taki, że silnik 1.4 może być za mało dynamiczny (dla mnie jest, ale każdy ma inne wymagania).

Oprócz civica masz corollę e12 (również fajny silnik 1.6) i focusa mk2 (tutaj warto zainwestować w lpg dobrej klasy).
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

13 Lis 2016, 22:53

Zadzwoniłam już chyba prawie do 70% ogłoszeń civic'a z lpg w promieniu 150-200km deklarujących się jako osoba prywatna. Pierwszy link, który dałam dawno zarezerwowany, ostatni ze Strzegomia świeżo sprowadzony z Niemiec do rejestracji, brak książki serwisowej, sprzedawca w sumie nic nie potrafi powiedzieć o historii auta. Wiele samochodów po "drobnych" stłuczkach z "sarną", a po prostu nie umiem ocenić na ile są groźne.
Corolle równiez rozważałam, ale jakoś bliższa stylem jest mi chyba honda. Ale równolegle patrze na ogłoszenia e12. Na razie jednak spróbuję jeszcze z hondą:
Tutaj znalazłam coś takiego: [link do oferty na Allegro wygasł] Warto?
I inne:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Generalnie te hondy mają dziwnie niskie przebiegi. Czy to jest w ogóle wiarygodne? Zwróciłam uwagę, że e12 z analogicznych roczników ma przebieg około 100-150tys większy.
Na fordy prawdę mówiąc w ogóle do tej pory nie patrzyłam. Znalazłam taki: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Trochę cenowo za wysoko...
littleowl
Nowicjusz

13 Lis 2016, 23:41

A tutaj Toyota, która moim zdaniem wyglada sensownie: [link do oferty na Olx wygasł]
littleowl
Nowicjusz

14 Lis 2016, 08:29

Te zdjęcia tej Toyoty jakiś ułomny robił...
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

16 Lis 2016, 16:00

Co myslicie o tej hondzie? [link do oferty na Allegro wygasł]
W porównaniu do innych sprowadzanych ma dobrą cenę, ale też dużo wyższy przebieg. Czy przy takim przebiegu szczególnie już na coś zwrocić uwagę? Czy ten silnik będzie dobrze pracować po montażu lpg?
littleowl
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nowa jakość aut poflotowych *
    Zmienia się rynek aut poflotowych i poleasingowych. I są to widoczne zmiany na lepsze. Coraz łatwiej znaleźć wśród takich aut oferty atrakcyjne pod każdym względem. Jeszcze nie tak dawno oferta samochodów pokontraktowych ...

16 Lis 2016, 16:41

Ja bym odpuścił, auto od handlarza i jeszcze taka cena, to ciekawe za ile musiał go kupić.
martinn22
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 20 06 2016
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Honda Civic EP2,Mazda3 III
Silnik: 1,6 110km, 2,0 120km
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

17 Lis 2016, 01:07

a jednak na dłużej się zatrzymałam przy tym aucie. chciałam gdzieś online sprawdzić historię po nr VIN, ale jakieś mało czytelne są te raporty. czy możecie mi pomóc i wskazać adres, gdzie można wygenerować pełniejszy raport? albo czy ktoś z was mógłby sprawdzić dla mnie ten vin: SHHEU77401U021273?
littleowl
Nowicjusz

18 Lis 2016, 11:26

byłam, sprawdziłam, nie kupiłam (już wiem czemu taka cena). szukam dalej.
littleowl
Nowicjusz