Accord VIII vs. Laguna III Coupe vs. S60 II vs. Mondeo/Focus

26 Paź 2021, 13:36

Cześć. Szukam w miarę świeżej, bezawaryjnej i fajnie wyglądającej benzyny w automacie.
Budżet - max 45k.

Moje typy po przewertowaniu internetu, to:

Accord VIII (najchętniej 2.4)
Laguna III Coupe 2.0T
Volvo S60II (2.5T)
Mondeo ew. Focus (tutaj nie wiem jaki silnik)

W którym kierunku z tych najlepiej iść? Może jeszcze coś innego oprócz w/w?
Może jakiś golf VII, Scirocco etc? Mazda?
Jesień
Nowicjusz

26 Paź 2021, 13:48

Laguna :ok:
hoderi145
Aktywny

Auto: Audi Q3 Sportback
Silnik: 1.5tsi 150km
Paliwo: Benzyna
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Automatyczna

26 Paź 2021, 14:27

Jeśli chcesz zasypiać bez obawy, że kolejnego dnia padnie ci skrzynia i będzie to kosztować 5 cyfrową kwotę to zostaje laguna i accord
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

26 Paź 2021, 16:42

Ford i Volvo to ta sama platforma i ta sama skrzynia automatyczna. Silnik fajny ale skrzynie powershift zaniedbane się rozlatują. Ze świeczką szukać takiego egzemplarza w którym ktos (wbrew zaleceniom producenta, paradox) wymieniał olej :) ale 5 cylindrów w 2,5T świetne z manualem.

Renault ma fajną skrzynie automatyczną w zestawieniu z 2.0 TCe 170KM, to wiadomo. Też warto mieć jakieś dowody na wymianę oleju w skrzyni.

Honda Accord zdecydowanie najciekawsza propozycja ale tanio nie będzie za zadbany egzemplarz szczególnie za importowany jeszcze niezarejestrowany (wyższa akcyza).

Mazdy automatów nie miałem okazji używać.
Nie angażuję się w polemikę. Każdy jest inny, wszystko opiera się na kompromisach. Doradzam optymalne rozwiązania w oparciu o rzeczywistość, doświadczenie i zdrowy rozsądek.
lasagne
Początkujący

30 Paź 2021, 13:18

Szczerze mówiąc, to do żadnej z wymienionych przez siebie opcji nie jestem przekonany.

Co przemawia za Accordem względem Laguny?

Moglibyście doradzić jakieś alternatywy?
Jak nie będzie szans, to mogę odpuścić ten automat.

I jeszcze małe pytanie - znacie jakieś firmy, którym mógłbym zlecić znalezienie samochodu i one mi go po prostu znajdą?
Jesień
Nowicjusz

31 Paź 2021, 14:13

I jeszcze dopytam. Jak jest z właściwościami jezdnymi Laguny? Bo czytam grupy i różnie piszą.
Jesień
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    BMW 325iX (1987-1990) - samochód elektryczny
    Projekt badawczy "Samochód elektryczny z wysokoenergetycznym akumulatorem " po raz pierwszy zapoczątkowany w 1981 roku doprowadził ostatecznie w 1987 roku do przekształcenia ośmiu modeli BMW 325iX z napędem na cztery ...

31 Paź 2021, 14:36

Accord będzie się lepiej prowadził.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

31 Paź 2021, 17:47

Jesień napisał(a):I jeszcze dopytam. Jak jest z właściwościami jezdnymi Laguny?

kupujesz rodzinne auto segmentu d z automatem a nie porsche 911 :ok: cokolwiek byś nie kupił będzie wystarczające
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

01 Lis 2021, 13:44

Problem trochę z tym, jak wyżej pisałem, że żadne mnie w pełni nie przekonuje...
Widzicie jakąś fajną, świeższą alternatywę w tym budżecie?
Od biedy mogę modyfikować wymagania. Może być te hatchback.
Szukam po prostu fajnego, przyjemnego w jeździe samochodu :)
Jesień
Nowicjusz

01 Lis 2021, 14:08

Jesień napisał(a):Co przemawia za Accordem względem Laguny?
Ten pierwszy będzie droższy w zakupie i przez to pewnie starszy od Laguny. Moim zdaniem Accord lepiej się prowadzi ale podstawowy silnik 2.0 będzie trochę słabszy od tego w Lagunie. Generalnie powinieneś tu przejechać się dwoma tymi samochodami i zobaczyć który lepiej ci pasuje. Laguna Coupe z tego co wiem ma skrętne koła tylnej osi co można odczuć pokonując zakręty.

Jesień napisał(a):Od biedy mogę modyfikować wymagania. Może być te hatchback.
Jak już patrzyłeś na Hondę to dobrą skrzynie automatyczną będziesz miał jeszcze w Civicu 1.8 tylko ten klasyczny automat nie i-shift.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35