Ad Blue w zimie - jaki dodatek?

28 Gru 2021, 17:02

Trochę u nas przymroziło i zacząłem się obawiać o ad blue w fordzie.
Zamówiłem na allegro taki dodatek, używał ktoś :?:
[link do oferty na Allegro wygasł]
Działa to chociaż jak suplement diety, czy raczej totalne placebo? :?
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

28 Gru 2021, 17:37

Jeżeli nie trzymasz auta w garażu to warto tego typu dodatek stosować bo nie wiem czy wiesz ale Ad Blue zamarza w temperaturze poniżej -11*C. Problem stanowi jego rozmarzanie i kryształki które mogą pojawić się w tym czasie w roztworze.

W procesie odmrażania wytrącają się i zbierają w układzie SCR kryształki mocznika, które mogą utknąć w przewodach lub zaworach dozujących. To z kolei może doprowadzić do uszkodzenia układu (pompy, wtryskiwacza, zaworów) lub choćby spowodować odnotowanie błędu w działaniu systemu SCR. Przez system diagnostyczny będzie on interpretowany jako usterka, a wtedy silnik przejdzie w tryb awaryjny.

Trzeba pamiętać że niższe stężenie mocznika będzie zamarzało przy coraz wyższych temperaturach.

Bardzo ciekawe jest tu stwierdzenie że jak parkujemy pod chmurką lepiej jest mieć mniej tego płynu w zbiorniku bo raz że szybciej się rozgrzeje a dwa to to że jak temperatury wzrosną dolejemy świeżego płynu który poprawi nam jego zdolność zamarzania bo każde zamarzanie i rozmarzanie tego płynu obniża jego zdolność zamarzania i będzie on zamarzał w coraz wyższych temperaturach.

Zbiornik z Ad Blue powinien posiadać grzałkę ale ona z kolei nie może dawać zbyt dużej temperatury bo szybkie rozmrażanie tego płynu jest niezdrowe dla niego samego itd. i tu najlepiej przy niskich temperaturach pozwolić żeby samochód kilka minut pochodził na wolnych obrotach rozgrzewając się co w mieście jest nielegalne :) dwa to nie do końca zdrowe dla silnika.

U nas dawno nie było tak niskich temperatur bo myślę że trzeba by tu liczyć jakieś -13-15*C na zewnątrz żeby po nocy ten płyn zamarzł, ale jednak jak widać problem zimą z Ad Blue jest i to wcale nie mały ;/
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

28 Gru 2021, 19:01

U nas przez 3 noce było około -10, a we wtorek rano spadło do -16.
I właśnie wtedy zacząłem kombinować :mrgreen:
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

28 Gru 2021, 21:26

Haha :D dodatek nie zaszkodzi a na pewno może pomóc. Jednak zima jeszcze przed nami i warto pamiętać o tym jak to AD Blue się zachowuje.

Swoją drogą to nie mogli tego rozwiązać w taki spozob żeby ten płyn nie zamarzał do przynajmniej - 20*C?
W ciężarówkach aż takiego problemu z tym nie ma bo przeważnie są cały czas w drodze a postoje nie dłuższe niż 8h nie pozwolą na jego zamarznięcie w osobówkach jest już inaczej...
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Czujniki kontroli ciśnienia w oponach - system TPMS
    Ciśnienie jest bardzo ważnym parametrem opon – od niego zależy przyczepność do jezdni, droga hamowania, zużycie paliwa, hałas opon czy wreszcie wytrzymałość ogumienia. Niestety, według badań Moto Data, aż 58% kierowców ...