Zacieki po myjni - czym zmyć?

07 Sty 2022, 21:20

Czołem wszystkim.

Zdarzyło mi się nie wytrzeć do sucha samochodu po umyciu w myjni bezdotykowej, przez co porobiły mi się na całej karoserii i szybach zacieki takie jak na poniższym zdjęciu.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Nie wiem, czy to z twardej wody, czy może z jakiegoś proszku/piany z myjni, której nie spłukałem, grunt, że wygląda nieciekawie. Na szybko próbowałem zetrzeć tym, co miałem pod ręką - zwykłą wodą, szamponem, płynem do mycia naczyń, octem - za cholerę nie chce zejść.

Bardzo proszę o poradę, czym mógłbym usunąć to świństwo. Jeśli jakimś cleanerem, to byłoby świetnie, gdyby padła konkretna nazwa, bo nigdy nie miałem tego typu problemów i się na tym w ogóle nie znam.
TWBolec
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

09 Sty 2022, 16:50

Plamy wyglądają tak jak by były po twardej wodzie. Wycierałeś samochód po myjni?

Tego raczej nie wytrzesz i najlepiej zastosować tu lekko ścierną pastę lub mleczko. Sprawdzasz na kawałku jak sobie radzi i jak będzie schodziło to robisz taki zabieg na całym lakierze.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

05 Lut 2022, 22:48

Update: 90% zacieków zeszło po bardzo dokładnym myciu szamponem Sonax 2w1 i wytarciu samochodu do sucha. Trochę świństwa zostało na reflektorach i szybach, ale uznałem, że już nie warto sobie zawracać tym głowy.
TWBolec
Nowicjusz

Zdjęcia: 0

06 Lut 2022, 07:51

Po umyciu samochodu zawsze powinno się wytrzeć lakier np. mikrofibrą. Wtedy jesteśmy wstanie uniknąć zacieków.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

06 Lut 2022, 10:43

Zależy od wody ale zacieki często można usunąć płynem do mycia szyb z alko
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    BMW Concept Z4 Coupé 2005
    BMW Concept Z4 Coupé zostało stworzone z myślą o kierowcach ze sportowym "zacięciem", którzy cenią wysokie osiągi, dlatego samochód zapewnia podróżującym uczucie przebywania tuż nad nawierzchnią, ...