Aixam 400 awaria oświetlenia

04 Sty 2020, 16:36

Witam. Mam problem z oświetleniem w moim aixamie 400 2000r. Dziś zauważyłem że wypadła mi żarówka z oprawki światła postojowego i postanowiłem ją włożyć na miejsce i nagle mi wszystkie światła zgasły patrzyłem bezpieczniki i jest ok światła awaryjne działają kierunki ok wsteczne działa tylko postojowe,stopu, przeciwmgielne i podświetlenie licznika nie działa. Są jeszcze jakieś ukryte bezpieczniki w środku? Pomocy.
reaktor6
Nowicjusz

05 Sty 2020, 13:22

Wyjmij żarówkę i sprawdź czy bez niej reszta będzie działała...? Może wkładając żarówkę zrobiłeś jakieś zwarcie lub sama żarówka w sobie je ma.
Co do bezpieczników to chyba tam za dużo ich nie ma bo w tym aucie elektryka nie jest skomplikowana.

bezpiecznik sprawdź dokładnie bo na oko może wyglądać że jest ok a będzie przepalony, już nie raz tak miałem.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

05 Sty 2020, 19:03

1. Żarówki wymieniamy przy WYŁĄCZONYCH światłach.
2. Jak wymieniałeś przy włączonych to zrobiłeś zwarcie. A skoro zwarcie, to musiał przepalić się bezpiecznik.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

07 Sty 2020, 17:32

Mam jeszcze dwa pytania bo widzę że jesteś ogarnięty chłop. Dokąd idzie linka od licznika Mo mi się zerwała i gdzie są świece żarowe wtym aucie.?
reaktor6
Nowicjusz

07 Sty 2020, 17:35

A co do poprzedniego pytania dotyczącego świateł to faktycznie był bezpiecznik poprostu jakiś syf był na nim.
reaktor6
Nowicjusz

09 Sty 2020, 10:07

Jeżeli masz linkę to idzie do skrzyni biegów.
Świece żarowe powinny być pod pokrywą silnika - nie pamiętam dokładnie, ale jak chyba na silniku od góry są dwa wtryski i przed albo za nimi są dwie świece. Ale nie jestem pewny, bo dawno takiego silnika nie oglądałem...
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi A3 e-tron ma 204KM i zużywa zaledwie 1,5l na 100 km
    Audi prowadzi intensywne prace nad elektryfikacją napędu przy pomocy hybrydowej techniki plug-in. Na tegorocznym Międzynarodowym Salonie Samochodowym w Genewie, producent zaprezentuje Audi A3 e-tron. Moc systemowa samochodu ...
    Mazda CX-5 - zwiększenie produkcji
    Mazda Motor Corporation poinformowała o planach zwiększenia produkcji Mazdy CX -5 z 200 000 do 240 000 egzemplarzy rocznie, dzięki uruchomieniu linii produkcyjnej tego modelu także w Zakładzie Ujina nr 1, obok Zakładu Ujina ...