Aixam crossline Bezpiecznik gdzie jest?

08 Wrz 2019, 16:44

Witam!
Gdzie jest bezpiecznik/przekaźnik pompy paliwa w samochodzie marki aixam crossline Proszę o pomoc na jutro potrzebny samochód
Talarczyk
Nowicjusz

08 Wrz 2019, 20:12

Rocznik :!:
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Wrz 2019, 21:30

Rocznik 2014 benzyna silnik Lombardini
Talarczyk
Nowicjusz

09 Wrz 2019, 21:36

Na pompie dotknął się kabel plusowy i minusowy poszła iskra i silnik zgasł. Pompę wyciągałem i podłączyłem na ostro i działa więc nie wiem co może być przyczyną że nie działa
Talarczyk
Nowicjusz

09 Wrz 2019, 22:00

Bezpiecznik numer 1 20A ale najlepiej sprawdz wszystkie jak zrobiłeś zwarcie. Jak chcesz to mam całą instrukcję obsługi tyle że po francusku, musiałbyś sobie potłumaczyć
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Wrz 2019, 15:45

Sprawdzałem i żadnych efektów
Talarczyk
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Samochody użytkowe Volkswagena - szeroka paleta modeli
    Najważniejszymi punktami są ekologiczne koncepcje samochodów, napęd na wszystkie koła samochodów użytkowych VW i specjalistyczne zabudowy. Dodatkową atrakcją technologiczną jest Prototyp eT! Na najważniejszych ...

10 Wrz 2019, 17:55

Więc wina nie leży w bezpieczniku, podejrzewam że jest do tego jakiś przekaźnik może on strzelił
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

10 Wrz 2019, 19:28

Również nic z tych rzeczy
Talarczyk
Nowicjusz

12 Wrz 2019, 10:01

Jeżeli
Talarczyk napisał(a):Pompę wyciągałem i podłączyłem na ostro i działa więc nie wiem co może być przyczyną że nie działa

A zrobiłeś tak
Talarczyk napisał(a):Na pompie dotknął się kabel plusowy i minusowy poszła iskra i silnik zgasł.

więc musiał przepalić się jakiś bezpiecznik. Skoro zwarcie zrobiłeś na pompie, to powinien przepalić się bezpiecznik pompy. Jeżeli on jest dobry, to mógł się przepalić bezpiecznik główny. Ale wówczas więcej rzeczy by nie działało.
Jeżeli jednak jesteś pewny, że wszystkie bezpieczniki są ok, ich gniazda ani nóżki nie są przepalone, zaśniedziałe, to musisz szukać przyczyny w samej instalacji, a dokładniej w jakiś słabych stykach - poszło zwarcie i na słabym styku wypaliły się piny. Innej możliwości nie widzę.
Instalacja pompy paliwa jest w każdym samochodzie taka sama - pierwszy obwód - sygnał ze sterownika silnika do bezpiecznika, z bezpiecznika do cewki przekaźnika, drugi obwód - z akumulatora na bezpiecznik, z bezpiecznika na styk roboczy przekaźnika. Po zasterowaniu cewki przekaźnika, styki robocze się zwierają i napięcie leci na pompę.
Sprawdż jeszcze masę pompy - przewód z wtyczki pompy powinien być przykręcony do karoserii w okolicach pompy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000