Akcyza na samochody z niemiec.

22 Lut 2008, 13:15

Kupiłem mercedesa c 270 cdi z 2003 roku. Na rachunu widnieje kwota 13200 euro. Ile wyniesie akcyza na ten samochód? Czy muszę tyle zapłacić, czy mozna kombinować coś z rachunkiem, moze są jakieś inne sposoby. Prosze o pomoc
KrysikTDI
Nowicjusz

22 Lut 2008, 13:29

Stawka podatku akcyzowego na samochody importowane wynosi 17,6% na auta o pojemności powyżej 2litrów, 6,4% na pozostałe pojazdy.
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

22 Lut 2008, 13:30

Chcia.łbym jeszcze dodać ze mam dobrego znajomego z niemiec który morze teoretycznie odkupić moj samochód i sprzedać mi za połowe ceny. Ale mercedesem przyjechałem na kołach do Polski i juz jest na mnie zarejestrowany.
KrysikTDI
Nowicjusz

22 Lut 2008, 13:41

Pewnie jakoś dałoby się to zrobić. Podobny problem już był na forum. Wszyscy ci urzędasy mają tak jakby swoje cenniki. Wiedzą ile auto kosztuje, jak jest nowe i ile mniej więcej używane. Jeśli zobaczą, że Twoj Merc jest o kilka lub klikanaście tysięcy tańszy, to dobiorą Ci się do tyłka, bo będą wiedzieć, że coś kręcisz.. Poza tym całe te sprzedaże, kupna na nowo długo będą trwać.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Lut 2008, 13:47

No to szkoda będe chyba musiał zapłacić 8400 zł akcyzy :/
A wg jakiego kursu euro liczona moze być akcyza?
KrysikTDI
Nowicjusz

22 Lut 2008, 15:54

Nie wiem jak to wygląda. Możliwe, że policzą w euro, bo wkońcu w euro kupowałeś, może być również obecny kurs euro. Jesli chodzi o to to się nie orientuję
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze crossovery w Polsce – styczeń 2017
    W pierwszym miesiącu 2017 roku rynek nowych samochodów odnotował kolejne wzrosty. Sprzedaż na poziomie przekraczającym 41 tys. sztuk oznacza, że był to najlepszy styczeń od 10 lat. Popyt generowany jest głównie ...