Akcyza - oplacana w dniu zakupu

05 Cze 2022, 13:30

Witam, kupuje sprowadzony samochód. Dałem już zadatek, akcyza ma być opłacona w dniu w którym dojdzie do transakcji. Czy to jest w porządku? Czy żebym wiedział , że akcyza jest zapłacona wystarczy potwierdzenie wykonania przelewu z banku ? Jak to wygląda?
arti763
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 1994
Auto: Nie mam

05 Cze 2022, 15:13

Zależy wszystko od konkretnej sytuacji.
Generalnie akcyzę powinien zapłacić podmiot wprowadzający pojazd na teren Polski
Jest na to 30dni ustawowych, (dokładnie 14 dni na złożenie deklaracji i 30dni na zapłacenie) liczy się od daty powstania obowiązku czyli od daty przekroczenia granicy. Jeżeli jest ona opłacona w dniu sprzedaży a mieści się w 30dniach to jest OK...z tym że i tak urzędowe potwierdzenie przychodzi wtedy po około 2 dni roboczych , o ile UC nie zakwestionuje kwoty akcyzy.
toyman40
Stały forumowicz

05 Cze 2022, 15:45

Gosc chce by kwota na fakurze byla nizsza niz faktycznie place ( zamiast 25 19,5). Pomijając kwestie zwrotu samochodu.
Samochod to golf 6 z 2011 roku.
Czy jesli przy mnie zrobi ten przelew i bede mial jego potwierdzenie ( z banku) to na chwile odjazdu mi to wystarczy?
Czy jesli kwota bedzie zakwestionowana to kto ja bedzie musial zaplacic ?
Generalnie golfy 6 sa tez wystawiane na serwisach za okolo 20 tysiecy
arti763
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 1994
Auto: Nie mam

05 Cze 2022, 23:36

Widzę sam się prosisz o kłopoty :ok: tyle można przeczytać takich tematów a niektórzy dalej klapki na oczach
arti763 napisał(a):to na chwile odjazdu mi to wystarczy?
nie możesz odjechać autem nie zarejestrowanym na kołach, jest niedopuszczone do ruchu.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

06 Cze 2022, 07:24

arti763 napisał(a):Gosc chce by kwota na fakurze byla nizsza niz faktycznie place ( zamiast 25 19,5

Typowe oszustwo podatkowe, zaniża fakturę żeby mniej podatku odprowadzać. A Ty jeśli się na to zgodzisz i samochód po miesiącu lub dwóch (rękojma 2 lata) stanie bo będzie miało liczne uszkodzenia mechaniczne, dostaniesz zwrot zamiast 25k - 19,5k zł.

arti763 napisał(a):Czy jesli przy mnie zrobi ten przelew i bede mial jego potwierdzenie ( z banku) to na chwile odjazdu mi to wystarczy?

Nie ma to żadnego znaczenia, zostaw mu swoj adres e-mail i niech Ci do dwóch tygodni prześle akcyza. On jest importerem więc on musi spełnić obowiązek akcyzowy. Nie dostaniesz akcyzy - nie zarejestrujesz (dostaniesz odmowe w momencie wydania dowodu rejestracyjnego)
LimonQ
Nowicjusz

06 Cze 2022, 15:52

arti763 napisał(a):akcyza ma być opłacona w dniu w którym dojdzie do transakcji.

toyman40 napisał(a):Generalnie akcyzę powinien zapłacić podmiot wprowadzający pojazd na teren Polski
Jest na to 30dni ustawowych, (dokładnie 14 dni na złożenie deklaracji i 30dni na zapłacenie) liczy się od daty powstania obowiązku czyli od daty przekroczenia granicy.

Dokładnie tak. Często jednak importujący zwalają tą opłatę na kupujących.
arti763 napisał(a):Czy żebym wiedział , że akcyza jest zapłacona wystarczy potwierdzenie wykonania przelewu z banku ?

Nie. Musisz mieć w ręce papier z US. Bo będziesz ten papier potrzebował żeby auto zarejestrować, jak wspomniał LimonQ.
arti763 napisał(a):Gosc chce by kwota na fakurze byla nizsza niz faktycznie place ( zamiast 25 19,5). Pomijając kwestie zwrotu samochodu.

Czyli wiesz, że w razie zwrotu nie dostaniesz 25 tylko 19,5. Jednak to i tak współudział w przestępstwie podatkowym. Bierzesz to na siebie? My się do tego nie mieszamy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000