Akcyza

31 Paź 2008, 16:40

jak to jest teraż z akcyzą ? dalej jest odliczona od wartości na umowie ? czy jest to jakoś inaczje robionee
matheo1990
Nowicjusz

31 Paź 2008, 19:48

u mnie była odliczana od wartości na umowie z tym ze ja miałam nie zaniżoną wartośc wiec o nic sie nie czepiali
sandra1023
Nowicjusz

31 Paź 2008, 22:58

to zalezy, maja przyblizone cenniki....i od tego naliczaj akcyze
jesli nic nie przekombinowales, czyli wpiszesz kwote przyblizona, to sie z tym zgodza, i wylicza podatek z twojej kwoty
jesli napisales za 2003 rok samochodu 1000euro :D to kaza ci doplacic tyle ile oni maja w cenniku

ja mialem tyle szczescia ze mojego samochodu nie mieli w cenniku, ale i tak wpisalem zeczywista cene!
simonuk
Nowicjusz
Awatar użytkownika

03 Lis 2008, 12:47

Wiecie to jest tak że jeżeli cena na umowie różni się bodajże mniej jak 30 % od ceny w ich cenniku to wtedy nie kwestionują tej ceny. Z drugiej znowu strony przecież można kupić przykładowo od znajomego samochód w rzeczywiście niskiej cenie (i tu mamy problem), bo celnik weźmie sobie cenę z tabelki a my powinniśmy się do tego zastosować. Według uzasadnienia wyroku:
I SA/Gd 386/08 - Wyrok WSA w Gdańsku
(...)
Ustalenie wysokości podatku nastąpiło bowiem z pominięciem treści art. 82 ust. 3 u.p.a., który wskazuje, że w przypadku nabycia wewnątrzwspólnotowego samochodu osobowego podstawą opodatkowania jest kwota, jaką nabywca jest obowiązany zapłacić. Ustawodawca
w sposób wyraźny i nie budzący wątpliwości określił tym samym jaka wartość pojazdu win-na stanowić podstawę dla wyliczenia należnego podatku akcyzowego; jest nią ta suma ustalona przez strony umowy, którą kupujący jest zobligowany uiścić za nabywany pojazd. Oznacza to, że brak jest podstaw prawnych do tego, aby organy podatkowe mogły za pod-stawę opodatkowania przyjmować inną wartość samochodu. W szczególności brak jest uzasadnienia dla tego, aby w odniesieniu samochodów osobowych zakupionych za granicą, za podstawę opodatkowania przyjmować rynkową wartość podobnego pojazdu nabytego na terytorium Polski.
Celnik nie ma prawa kwestionować naszej umowy i ceny w niej zawartej, dlatego też w przypadku takiego sporu o zaniżenie wartości na umowie proponuję wydrukować sobie powyższe postanowienie i pokazać je celnikowi.
Tablice Rejestracyjne - wpisz numer i sprawdź skąd pochodzi auto.
Michał
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 7
Miejscowość: Grodzisk Mazowiecki

27 Lis 2008, 20:08

pytanie tylko z kiedy jest ten wyrok sądu.

Nowe przepisy celne weszły w życie w połowie lipca tego roku. Zgodnie z nimi akcyzę oblicza się od średniej wartości rynkowej jeżeli cena zakupu znacznie od niej odbiega.

Nie ma niestety definicji ZNACZNIE, spotkałem się z 30% ale też max. 20% różnicy. Generalnie ZNACZNIE może być różnie ustalone w różnych urzędach celnych....

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy 10km/h wolniej robi rożnicę?
    Władze Francji zdecydowały o zmianie ograniczenia prędkości obowiązującego na drogach poza terenem zabudowanym. Kierowcy będą mogli poruszać się tam z prędkością 80 km/h zamiast 90km/h. Zmiana wywołała wiele kontrowersji, ...