Wypadek - Auto Leasing i AC

25 Lis 2008, 22:51

Witam. Mialem wypadek firmowym autem, ktore bylo wziete w leasing. Auto mialo AC. Szef jest wsciekly bo podobno stracil na nim juz teraz 8 tys zł. Czy to prawda ze właściciel traci tyle podczas wypadku z mojej winy? Proszo o odpowiedz, bo sprawa w firmie strasznie sie komplikuje.
Kaczaza
Nowicjusz

Miejscowość: PRUSICE

27 Lis 2008, 19:51

1. Nie wiadomo co to za auto.
2. Dużo zależy od zapisów umowy leasingowej. Być może za bezszkodową jazdę szef mógł mieć jakiś upust. Być może w umowie są inne zapisy z tym związane.
3. Ubezpieczenie AC będzie na właściciela, który ma na pewno inne auta niż to służbowe. Traci więc jakąś część zniżek w ubezpieczalni i płaci za resztę aut więcej. Zależy ile macie na firmie aut, jakie to są auta i czy wszystkie mają AC?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

28 Lis 2008, 00:22

Był to Ford Fiesta rok 2008. 1.4 TDCI . Auto mialo 3 miesiace. W firmie jeździ jeszcze jedno takie auto. Prawdopodobnie auto szefa i jego syna są również wzięte na firme. Chodzi o to ze nie czuje sie teraz zbyt komfortowo pracując, bo obawiam sie aby w przyszłości nic nie stało sie z mojej winy. Robie dziennie po kilka set kilometrów, wiec różnie bywa na drogach. Dodam że nie jestem piratem :)
Kaczaza
Nowicjusz

Miejscowość: PRUSICE
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus NX 300h - średniej wielkości SUV
    Średniej wielkości SUV Lexusa jest napędzany układem hybrydowym opartym na benzynowym silniku 2,5 l. Łączna moc 197 KM pozwala się rozpędzić do setki w 9,2 s. Średnie zużycie paliwa wg WLTP zaczyna się od 9,1 l/100 km. W ...