Aktualizacja map - darmowa nawigacja dla Windows CE

25 Wrz 2017, 19:36

Mam nawigacje MIO MOOV330, ze względu na jej wiek nie ma do niej aktualizacji map. W pewnej firmie zmieniono oprogramowanie na Windowsa i wgrano mapy iGO . Mapy sa już jednak nieaktualne i chciałbym je zaktualizować. Zauważyłem, że są jakieś bezpłatne do pobrania w internecie, ale nie mam pojecie jakie pobrać i jak je wgrać. Chodzi mi o mapy Polski.Jeśli ktoś może mi pomóc, będę bardzo wdzięczny.
Rom
Nowicjusz

Prawo jazdy: 25 10 1965
Przebieg/rok: 12tys. km
Auto: Suzuki Alto
Silnik: 996
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011

26 Wrz 2017, 11:34

Mapy masz wgrane na kartę czy do pamięci urządzenia?

Z darmowymi i aktualnymi będzie problem możesz jednak spróbować pobrać Navigator Free http://navroad.com/mapy/navroad-navigator-free-by-mapfactor/ i sprawdzić czy zadziała na twoim urządzeniu masz tam dokładnie opisane co należy wykonać krok po kroku :)
Jednak jak byś chciał coś płatnego na to urządzenie co masz i w miarę tanio to możesz pomyśleć nad MapaMap Polska for Windows™ (BOX) koszt 89zł i przesyłają ci na karcie SD. Musiałbyś tylko sprawdzić czy na twoim urządzeniu pójdzie chodzi o procesor i ram jaki masz dostępny. Może się okazać że urządzenie będzie za wolne i nie obsłuży już nowszych map.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1999

26 Wrz 2017, 16:16

Dziękuję za odpowiedź.
Ponieważ chciano ode mnie kartę pamięci, domyślam się, ze tam właśnie są mapy.
Boję się tylko, co będzie jeśli po wczytaniu nowych map coś "spieprzę" i zostanę bez map zupełnie. Chyba żeby wgrać na nowa kartę, nie wiem tylko jaka duża jest potrzebna. Pod podany adres zaraz zajrzę.
Czy chodzi o te mapy?

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rom
Nowicjusz

27 Wrz 2017, 08:26

Wybierz nową kartę wystarczy spokojnie 2GB ale lepiej kup trochę większą proponuję 8GB na takiej ja wczoraj testowałem z ciekawości tą nawigację po Warszawie. Ogólnie doprowadziła mnie do celu bez problemów i działała płynnie. Problem miałem przy wyłączaniu. Kiedy próbowałem wyjść z nawigacji to zawieszała się. Poza tym przez użytkowanie przez około 1,5 godziny i wyznaczeniu w tym czasie trzech tras nie zauważyłem innch problemów. Jak na darmową nawigację myślę że jest ok i zawsze można mieć ją zainstalowaną na karcie.

Powiem tak instalacja jest prosta dokładnie tak jak na opisanej stronie. Całość z polską mapą zajmuje około 700MB.
1. Ściągasz pliki:
- NavRoad_NAVIGATOR_FREE.zip / 291MB
- NavRoad_NAVIGATOR_FREE_speedcams.zip / 1,1MB
- earth_osm.mca / 110MB (ten chyba nie jest wymagany bo bez niego nawigacja też mi działała)
- poland_osm.mca / 251MB
2. Rozpakowujesz na kartę pamięci i pliki z rozszerzeniem mca wrzucasz do folderu NAVIGATOR.
3. Wkładasz kartę do swojej nawigacji
4. W nawigacji musisz ustawić ścieżkę startową dla tej mapy z karty. Powinno być gdzieś w ustawieniach.
5. Restartujesz urządzenie i mapa powinna działać

Tu masz zdjęcia jak wygląda tryb dzienny i nocny.
Aktualizacja map - darmowa nawigacja dla Windows CE

Rom napisał(a):Ponieważ chciano ode mnie kartę pamięci, domyślam się, ze tam właśnie są mapy.
Na pewno.
Rom napisał(a):Boję się tylko, co będzie jeśli po wczytaniu nowych map coś "spieprzę" i zostanę bez map zupełnie.
Zrób tak jak opisałem i wrzuć to na drugą kartę będzie bezpiecznie. Instalacja jest bardzo prosta.
Rom napisał(a):Czy chodzi o te mapy?
Podałem wyżej jakie pliki trzeba ściągnąć opisane i dostępne są na stronie http://navroad.com/mapy/navroad-navigator-free-by-mapfactor/navroad-navigator-free-centrum-aktualizacji/
Kacper
Forumowicz VIP

27 Wrz 2017, 14:28

Bardzo dziękuję za wyczerpującą instrukcję i za okazana pomoc. Kartę kupię i mam nadzieje, że rodzaj karty doradzą mi w sklepie, bo są chyba różne.
Gdym miał jeszcze jakieś problemy to napisze. Jeszcze raz wielkie dzięki.
Rom
Nowicjusz

27 Wrz 2017, 21:58

Rom napisał(a):Kartę kupię i mam nadzieje, że rodzaj karty doradzą mi w sklepie, bo są chyba różne.
Weź ze sobą urządzenie to na pewno ci doradzą. Masz pewnie miniSD :) Jak już będziesz miał kartę i wrzucisz na nią tą mapę daj znać czy działa, a jak by były jakieś problemy to pisz.
Kacper
Forumowicz VIP

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Najpopularniejsze auta terenowe z USA - co warto importować?
    Samochody terenowe z USA cieszą się niesłabnącą popularnością na całym świecie, a ich import do Europy, w tym Polski, stale rośnie. Miłośnicy motoryzacji doceniają ich niezawodność, wytrzymałość oraz niepowtarzalny styl. ...
    Nowy Duster 2018: w 100% zmieniony design nadwozia
    Wszystkie zewnętrzne elementy zostały przeprojektowane i zyskały bardziej wyraziste kształty, które podkreślają siłę charakteru auta. Wnętrze Nowego Dustera oferuje wyższy poziom komfortu bez kompromisów. Zdecydowanie ...

28 Wrz 2017, 13:34

Ok. Bardzo dziękuję. Trochę to potrwa, bo obecnie jestem bardzo zajęty, ale prędzej, czy później się odezwę.
Rom
Nowicjusz