Aktualizacja mapy Honda Insight 2012

11 Lut 2020, 11:16

Witam, poszukuję karty pamięci (bądź samych plików) z aktualizacją mapy do Honda Insight 2012 r.
88edmaster88
Nowicjusz

Zdjęcia: 4

11 Lut 2020, 12:24

Jaki tam masz system, Connect+? Jeżeli tak to z tego co wiem aktualizacje są darmowe i nie wprowadzili jeszcze za nie opłat.

Jak to zrobić? Potrzebujesz pamięć na usb zalecana min. 16GB.
1. Podpinasz pendrive do portu USB (najlepiej świeżo sformatowany), pojawia się ikona na ekranie.
2. Wchodzisz w nawigację i przechodzisz do ekranu głównego i wybierasz "ustawienia", a następnie "urządzenie" i na koniec "aktualizuj mapę".
3. Pojawia się ekran z napisem "Informacje przeznaczone dla systemu nawigacyjnego zostały zapisane na nośniku zewnętrznym. by kontynuować przejdź na stronę: http://www.garmin.com/honda" po tym klikamy OK.
4. Czekamy około minuty, po tym wyłączamy zapłon i następnie wyjmujemy pendrive z portu USB.
5. Teraz przechodzimy do komputera i wpisujemy w przeglądarce adres https://connect.garmin.com/pl-PL/start
6. Pobieramy i instalujemy program Garmin Express
7. Po uruchomieniu programu wybieramy opcję dodaj urządzenie i podłączamy naszego pendrive. Powinien pojawić się komunikat znaleziono urządzenie i poniżej powinien być napis Garmin Navigator i numer seryjny.
8. Klikamy poniżej dodaj urządzenie i pojawi się komunikat dodaj nazwę (można tu dodać nr VIN lub nr rejestracyjny naszego auta)
9. Konfiguracja zakończona, klikamy zainstaluj.
10. Potwierdzamy warunki aktualizacji i kontynuujemy akceptując zgody.
11. Po zainstalowani aktualizacji na pendrive otrzymamy informację że dane są aktualne i wtedy można będzie odłączyć pendrive od komputera.
12. Przechodzimy do samochodu, podłączamy pendrive i wchodzimy w nawigację->ustawienia->urządzenie->aktualizuj
13. Pojawi się informacja o aktualizacji i w celu aktualizacji klikamy TAK.
14. Na ekranie będzie widać postęp aktualizacji
15. Jak wszystko pójdzie dobrze to otrzymamy informację: Aktualizacja udana. Potwierdzamy OK.
16. Na koniec w ustawieniach->mapa i pojazd->moje mapy możemy sprawdzić jakie mamy zainstalowane mapy, można sprawdzić tu wersję przed wgraniem aktualizacji i po jej wgraniu.
17. To wszystko :)

Wszystkie działania aktualizacji w samochodzie wykonujemy przy włączonym silniku.
Cichy77
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 62
Auto: Mam, często zmieniam!

11 Lut 2020, 20:11

Tam Jest karta pamięci myślałem, że dodały się zdjęcia ale jednak chyba nie.
88edmaster88
Nowicjusz

12 Lut 2020, 11:25

A co to jest za nawigacja? Masz tam jakieś informacje, model?
Na pewno nie jest to Connect+ który opisałem wyżej. Jak jest to Alpine to można aktualizacje dostać na płycie DVD. Nawigacja to mapy Garmin?

Patrzyłeś co jest na tej karcie wkładając jak do komputera? Może ta jest informacja o tym jak wykonać aktualizację?
Cichy77
Forumowicz VIP

12 Lut 2020, 12:45

No właśnie z tego co wiem to jest pierwszy model fabryczny z nawigacją do hondy insight, musiał bym wyjąć radio żeby zobaczyć jakaś tabliczkę znamionową bo z zewnątrz nic nie ma.
W aso uzyskałem informacje że można kupić kartę sd z nową nawigacją za około 800! Zł. Jak podpinam kartę do komputera nie mogę jej otworzyć w ogóle, system wykrywa że jest podpięty ale nie chce otworzyć. Wrzuciłem zdjęcia z kartą, informacjami z radia jak i zdjęcie samego radia nie wiem czy to w końcu weszło, to jedyne co mam na szybko tak.
88edmaster88
Nowicjusz

12 Lut 2020, 13:35

88edmaster88 napisał(a):W aso uzyskałem informacje że można kupić kartę sd z nową nawigacją za około 800! Zł
Przegięcie dołożysz trochę i będziesz miał pasujące radio na androidzie z dużo większą możliwością konfiguracji i darmowymi aktualnymi mapami choćby google.

88edmaster88 napisał(a):No właśnie z tego co wiem to jest pierwszy model fabryczny z nawigacją do hondy insight, musiał bym wyjąć radio żeby zobaczyć jakaś tabliczkę znamionową bo z zewnątrz nic nie ma.
Ja tego radia nie znam więc ciężko mi tu coś podpowiedzieć ale przypuszczam że to nie będzie alpnie tylko jakieś inne i ogólnie będziesz miał problem z aktualizacją tej mapy.

Swoją drogą zapytałeś czy kupując w serwisie kartę SD z mapami będą one z 2020 roku?
Cichy77
Forumowicz VIP

12 Lut 2020, 14:19

Jedyną odpowiedź jaką uzyskałem to to, że najnowsze mapy są z 2018r. :D co mija się z celem jeśli chodzi o zakup bo faktycznie tak jest, że dołożę do tych 800 - 200 i za 1000 kupię fajne radio z androidem.
Swoją drogą znacie jakaś stronę pl (nie chodzi mi o aliexpress tam już znam na pamięć wszystkie) gdzie znajdę takie radio o wymiarach 190X110mm?
88edmaster88
Nowicjusz

13 Lut 2020, 15:12

Ciężko będzie i Ja bym chyba celował w takie dedykowane z alli… wtedy powinno wyjść najtaniej.
88edmaster88 napisał(a):Jedyną odpowiedź jaką uzyskałem to to, że najnowsze mapy są z 2018r.
Słabo i jeszcze tyle kasy chcą za taką mapę ;/

88edmaster88 napisał(a):radio o wymiarach 190X110mm?
Powinieneś je wyciągnąć i sprawdzić docelowe wymiary kieszeni w której siedzi to radio. Przypuszczam ze będzie to typowe 2DIN. Zewnętrzne ramki zawsze trochę mogą się różnić ale jak by coś nie pasowało to pewnie można kupić osobno maskownicę do tego modelu pod typowy rozmiar 2DIN.
Cichy77
Forumowicz VIP