Akumulator Ford Mondeo Mk1

13 Gru 2011, 22:09

Witam !

Mam na pozór błahy problem z moim wysłużonym Mondeo, a mianowicie akumulator jest już nie pierwszej świeżości, więc po tygodniu bez odpalania na parkingu rozładował się. Gdybym był w domu, miał garaż i komplet narzędzi, to nie było by problemu, ale samochód stoi pod blokiem na parkingu, a do domu wracam dopiero za tydzień. Otóż chciałem odkręcić akumulator, bo mam w mieszkaniu prostownik i tu pojawił się problem jedna ze śrub przy klemie jest tak zapieczona i zjechana, że nie idze jej ruszyć. Zapomniałem z domu skrzynki i jestem zdany na łaskę sąsiadów, którzy nie popisują się zawartością swoich skrzynek z narzędziami. Próbowałem kombinerkami, zwykłym kluczem, jakimś małym nasadowym i nic. Myślałem, że odpalę na kablach i podjadę do jakiegoś znajomego do garażu podładować, ale niestety takowy znajomy się nie znalazł. Proszę o jakiekolwiek rady, bo jestem w kropce. Albo uda mi się jakoś odkręcić tą śrubkę, a jeśli nie to co mam zrobić ? Ile trzeba czasu, żeby akumulator naładował się podczas jazdy do tego stopnia, żeby następnego dnia odpalić samochód ? Sytuacja jest o tyle nieprzyjemna, że w niedziele wracam do domu i mam przed sobą 400 km, a nie chciał bym odpalać samochodu po tygodniu kablami i jechać w trasę

Dzięki za pomoc !
iwangrozny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2008
Auto: Ford Mondeo Mk1, 1.6

14 Gru 2011, 10:25

jeśli nie masz możliwości podłączenia go pod prostownik,to pozostaje tylko odpalenie na pych i przejechanie jakiś 20km żeby akumulator w pełni się naładował tylko bez zbędnych odbiorników prądu włączonych typu radio i inne tylko podczas jazdy włączone światła i tyle.a nawet nie musisz jechać tylko odpalic na pych i zostawić go odpalonego na jakieś 30-40minut to się też na maxa akumulator naladuje o ile masz sprawny alternator.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

14 Gru 2011, 11:11

Dzięki za odpowiedź, przynajmniej teraz wiem ile czasu aku potrzebuje do naładowania w czasie jazdy. Po wielu próbach udało mi się odkręcić tą nieszczęsną śrubkę, ale bez wd40, młotka i porządnego klucza nasadowego z przedłużeniem nie było by szans.
iwangrozny
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 04 2008
Auto: Ford Mondeo Mk1, 1.6

14 Gru 2011, 11:59

spoko.to do prostownika podłącz i gitara.zobacz czy prąd nie ucieka kup jakiś miernik uniwersalny bo może akus będzie do wymiany.
Jako że jestem mechanikiem oferuje możliwość ogladniecia samochodu do kupna oraz np.zrobienia dodatkowych zdjęć
zwykle dla osób z forum biorę tylko za paliwo i jakieś do około 100-150zł za pomoc
seba145
Zaawansowany

Miejscowość: bydgoszcz
Prawo jazdy: 27 09 2011
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Peugeot 307sw 2.0Hdi 90km2002r
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego trzeba posiadać ubezpieczenie motocykla?
    Ubezpieczenie motocykla jest obowiązkowe podobnie jak w przypadku samochodu. Warto sprawdzić, ile kosztuje ubezpieczenie motocykla na rynku, bo oferty TU różnią się od siebie. W wyborze najkorzystniejszej polisy pomaga ...
    Dlaczego stres robi z nas gorszych kierowców?
    Obecna sytuacja jest dla wielu osób źródłem stresu. Wpływa on na naszą zdolność do prowadzenia samochodu. Stres pogarsza naszą koncentrację, a w przypadku osób, które reagują złością na sytuacje ...