REKLAMA

Forum samochodów hybrydowych, elektrycznych i konwencjonalnych
piotrauto napisał(a):Dlaczego jak podłącze multimetr pod klemry aku to napięcie wynosi 15,9-16V czytałem ze max napięcie ładowania ma być 14,5V nie wiecej
kamil638 napisał(a):Pierwszy raz słyszę o prostowniku samochodowym, w którym ustawia się napięcie (jak napisałeś, że ustawiłeś 12V).
5 godzin powinno wystarczyć do naładowania takiego akumulatora.
piotrauto napisał(a):Dlaczego jak podłącze multimetr pod klemry aku to napięcie wynosi 15,9-16V czytałem ze max napięcie ładowania ma być 14,5V nie wiecej
piotrauto napisał(a):po 5h ładowania słychać takie skwierczenie a elektrolit juz podniósł sie bardzo wysoko tak ze korków nie da sie wkręcić dlaczego?
piotrauto napisał(a):prostownik mam wlasnie taki 6V-12V i pokretlo do ustawiania 0-6A
MotoAlbercik napisał(a):14,4V to jest max ale przy ładopwaniu z alternatora, ponieważ jest tam dużo większy prąd ( np. 80A ), a z prostownika masz 1/10 tego.
piotrauto napisał(a):ja sie na prądzie zbytnio nie znam
piotrauto napisał(a):A odłączyłem go bo woda wzosla do maxa i nie dalo rady dalej ladować no bo woda by sie rozlala
piotrauto napisał(a):to jak z alternatora jest 80A to to nie zniszczy aku przeciez aku laduje sie max prądem 1/10 pojemnosci a zalecany jest 1/20 pojemnosci wiec przy 60ah łądujemy 3A a max 6A nie wiecej bo plyty opadną czy cos w tym stylu, a jak w aucie jesy 80?????