Akumulator

25 Sty 2010, 18:21

Zamarzł mi akumulator przyniosłem do domu odrazu go ładować czy poczekać aż się nagrzeje ile godzin?
Skilled
Nowicjusz

Miejscowość: dsfdsf

25 Sty 2010, 19:17

Odczekać aż się rozgrzeje - mozesz nawet odkręcić korki.
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

26 Sty 2010, 08:52

postaw go koło pieca i niech postoi przez 2godz a pozniej daj go pod prostownik
grze98
Nowicjusz

Miejscowość: biala podlaska

26 Sty 2010, 10:55

Nie,koło pieca nie :!: Akumulatorów nie powinno się trzymać w ogóle w pobliżu źródeł ciepła,tylko ogrzać go w temperaturze pokojowej,nie wolno też ładować prostownikiem akumulatora zmrożonego.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

26 Sty 2010, 11:18

Dziekuje za info.Pozdro
Skilled
Nowicjusz

Miejscowość: dsfdsf

26 Sty 2010, 17:32

umnie stoi kolo pieca troche i sie go pozniej ładuje i wszystko jest dobrze)
grze98
Nowicjusz

Miejscowość: biala podlaska
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kierowco, nie ignoruj znaku P-21
    Są takie miejsca na drodze, które zgodnie z przepisami prawa powinny być omijane przez kierowców. Jednak niektórzy kierujący, widząc pasy wyznaczające powierzchnię wyłączoną z ruchu, czyli znak P-21, ...

27 Sty 2010, 18:59

Podpowiedzcie mi Panowie w sprawie akumulatora.Przyniosłam go do domu bo oczywiście w taki mróz mi wóz nie odpalił :cry: i stoi już parę godzin w domu,a gdy podłączyłam go pod prostownik to ta strzałka ledwo ruszyła i nawet nie dochodzi do jedynki,a jak zakładałam te "szczypce "na minusową stronę to wydobyła się taka ledwo żywa iskierka.Ja myślę,że coś chyba nie tak z prostownikiem,ale wysłucham Waszych porad.Akumulator mam jakieś trzy lata i jest bezobsługowy.
Z góry przepraszam za niefachowe słownictwo z mojej strony :oops:
krystusia
Nowicjusz

Miejscowość: Warmia i Mazury

27 Sty 2010, 19:12

Krystusia jako Białogłowa zaskakujesz znajomością tematu,chyba ze jesteś pracownicą punktu obsługi akumulatorów.Masz rację ,gdy akumulator jest rozładowany to wskazówka powinna być zdecydowanie wyżej a potem powinna wolno spadać.Jeśli akumulator jest rozładowany a prostownik ładuje dobrze to iskra powinna być mocna :!: Wniosek?Albo masz ustawiony prostownik na ładowanie 6V a nie na 12V,prostownik jest walnięty lub akumulator postał w cieple i nabrał mocy,zawsze tak jest gdy aku nie jest stary a potrzyma się go w cieple(po przyniesieniu z zimna).Jeśli prostownik jest sprawny i ustawiony na ładowanie 12V to pokazuje tak jakby akumulator był naładowany!Jedynie możesz szybko sprawdzić to biorąc kabel,jeden koniec do klemy minusowej a drugim szybko potrzeć o klemę plusową.Jeśli snop iskier będzie duży to aku jest naładowany. :wink:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Sty 2010, 19:26

Dziękuję za malutką pochwałę dla PhantomASA1 ,ale ja coś niecoś lubię wiedzieć na temat swego wozu :wink: chociaż ta moja wiedza to mała kropla w morzu .Dzięki za poradę.Będę sprawdzać prostownik o zobaczymy :roll: ,ale w razie czego to mogę nadal liczyć na pomoc w postaci dobrych rad?Pozdrawiam
krystusia
Nowicjusz

27 Sty 2010, 20:23

Ja myślę,że dzięki takiej orientacji w temacie jaką ty masz Krystusia, mógłbym się czegoś nauczyć od ciebie :!: Pozdrawiam :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Sty 2010, 20:46

Sprawdziłam prostownik i jest na 12V więc ok,jednakże ta strzałka mnie trochę niepokoi dalej nie dochodzi do jedynki :cry: . Na minusie te szczypce trochę iskrzą,ale tak jak napisałam wyżej to ledwo żywe te iskierki.Hmm... tak się zastanawiam...co może być nie tak...może rzeczywiście po przyniesieniu do domu i ogrzaniu akumulator się sam naładował.
P.S. Dzięki za miłe słowa.
krystusia
Nowicjusz

27 Sty 2010, 20:49

Zdrowy akumulator po ogrzaniu zawsze nabiera energii,podobnie jak człowiek! :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

27 Sty 2010, 20:52

Czyli mogę na pewniaka jutro go zamontować i będzie ok?

[ Dodano: Sro Sty 27, 2010 20:56 ]
Acha ...zapomniałam dodać,że całą noc jednak ładowałam go nie wymontowując z auta,ale to nie dało żadnego rezultatu :sad:
krystusia
Nowicjusz

27 Sty 2010, 20:58

Jak najbardziej możesz go zamontować.
Bez niego raczej nie pojedziesz :wink:
piotrpz87
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Szczecin
Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Mazda 6
Silnik: 2,3
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

27 Sty 2010, 21:02

hahaha to mnie raczej podniosłeś na duchu :grin: dzięki.
A tak na serio to jutro spróbuję mam nadzieję,że będzie ok :cool:
Pozdrawiam
krystusia
Nowicjusz