Pytanie - temat akumulator

27 Lut 2010, 09:38

Witam mam Fiata Brava rocznik 99. Mam w nim akumulator 44aH. I coś jest nie tak dlatego myślę o zmianie. Dlatego mam pytanie ilu Ah powinienem kupić akumulator do tego auta. Bo wydaję mi się ze 44 to troszkę mało.
Arkadiusz Konka
Konuss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Konin

27 Lut 2010, 09:56

Do tego silnika akumulator tej pojemności co masz zupełnie wystarczy.
Ile lat ma ten co masz?
Jakie jest napięcie ładowania?(trzeba zmierzyć)
Trzeba by też sprawdzić sam akumulator.W sklepach z akumulatorami mają takie specjalne urządzenie(zapomniałem nazwy) i sprawdzą.
Jeśli już chcesz wymienić to pojemność taka jak masz tylko ewentualnie prąd rozruchu większy.Napisz jeszcze jaki masz na tym prąd rozruchu.
woj4
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie

27 Lut 2010, 10:00

To zalezy od tego, jaki masz silnik ( pojemność) i od wyposażenia.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

27 Lut 2010, 10:01

Silnik 1,2 16V wyposażenie SX. No czytam po forach że ten aku jest za mały właśnie ludzie narzekają że ledwo temperatura sięga -8 - 10 to maja problemy z odpaleniem. A teraz jest temp. na plus i ja mam problem to co będzie potem :D
Arkadiusz Konka
Konuss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Lut 2010, 10:16

Konuss napisał(a):Silnik 1,2 16V wyposażenie SX. No czytam po forach że ten aku jest za mały właśnie ludzie narzekają że ledwo temperatura sięga -8 - 10 to maja problemy z odpaleniem. A teraz jest temp. na plus i ja mam problem to co będzie potem :D

wina może leżeć po stronie rozrusznika tulejki szczotki do przeglądnięcia cały. względnie jeszcze cewka na rozruszniku zaśniedziałe styki w niej i nie przenosi tyle napięcia,
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

27 Lut 2010, 10:34

rafi195 napisał(a):wina może leżeć po stronie rozrusznika tulejki szczotki do przeglądnięcia cały. względnie jeszcze cewka na rozruszniku zaśniedziałe styki w niej i nie przenosi tyle napięcia,

Dodatkowo jeszcze klemy.Jeśli jest taka "zaciskowa"(co ją można zdjąć bez klucza) to wymienić na skręcaną.
wymiana akumulatora na większy pojemnościowo tylko teoretycznie rozwiąże problem.Jeśli alternator nie ładuje takiego jak masz(zakładając,że aku jest sprawny) to większego też nie doładuje.Nie pojemność w tym przypadku,a prąd rozruchu jest ważny.
Jeżdzisz na krótkich dystansach i często gasisz i zapalasz auto?
woj4
Nowicjusz

Miejscowość: lubelskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Na wybojach przede wszystkim płynnie
    Jeśli kierowca znajdzie się na jezdni o nawierzchni nierównej, zniszczonej czy po prostu na polnej drodze pełnej wybojów, powinien przede wszystkim zastanowić się, czy do celu może dojechać inną trasą. Gdy nie ...
    Skoda Yeti i Octavia Scout we flocie TOPR-u
    SKODA Polska przekazała ratownikom Tatrzańskiego Ochotniczego Pogotowia Ratunkowego dwa kolejne modele - Yeti i Octavię Scout. 15 stycznia 2013 roku nastąpiło oficjalne przekazanie kluczyków do dwóch modeli ...

27 Lut 2010, 11:12

Dość często gaszę i odpalam auto a odcinki na kilku km tylko niestety.
Arkadiusz Konka
Konuss
Nowicjusz
Awatar użytkownika

27 Lut 2010, 14:11

Według Toleranc Data masz mieć od 40 -50Ah ten większy zalecany jak masz alarm.
rafi195
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: małopolska

27 Lut 2010, 16:03

Jezeli jeździsz na krótkich odcinkach i często uruchamiasz samochód, a do tego w ziemie stoi na podwórku, to osobiście proponuję Centra Futura o poj, 50 - 55 Ah. Centra chyba nawet zaleca coś w tych okolicach. Ale to 55 Ah to max.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Mar 2010, 09:35

Jeżeli nie możesz odpalić na starym , to pierwsze przyjrzyj się alternatorowi, pomierz miernikiem wszystkie parametry. Wtedy jak będziesz to wiedział to możesz zmienić( oczywiście jak wyjdą parametry w normie ). Ale to nie gwarantuje sukcesu . Ja wymieniłem na nowy i tak mi go dwa razy rozładowało. Bo jeżeli masz słabe ładowanie to nowy nic twojemu samochodowi nie pomoże nawet ten większy.Pomierz wszystko - jest ok ! zmieniaj na nowszy. A jaki to w sklepie maja parametry jaki ma być ( silnik model samochodu , rocznik ) to dobiorą odpowiedni. Ja zalecam trochę większy .
rikiMor0102
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 21
Miejscowość: góral podbeskidzia
Prawo jazdy: 01 08 2005
Auto: Opel Kadet 1,6 Opel Corsa 1,4