Akumulator

15 Lis 2010, 08:36

Bardzo proszę o wyjaśnienie mi następującego problemu: Seata mam od kilku dni ,i już "siadł" mi akumulator. Nie wiem czy mogę normalnie go wymienić bo słyszałem że nie bo rozprogramuje się komputer.Czy to jest prawda bo nigdy nie miałem z czymś takim do czynienia.Za porady z góry dziękuję.
atena12
Nowicjusz

Miejscowość: onet

15 Lis 2010, 12:00

Problem wymiany akumulatora dotyczy niektórych aut zaawansowanych technicznie z lat 90tych.Na chwile obecną jest rzadkościa żeby auto gubiło sterowniki,ewentualnie w niektórych instalacjach gazowych.Wyciagnij kluczyk ze stacyjki i odłącz akumulator,w pierwszej kolejności mase.Przy montowaniu odwrotnie,w pierwszej kolejności podłącz plus.
Leopard
Początkujący

Miejscowość: zachodniopomorskie

21 Lis 2010, 09:11

Bardzo serdecznie dziękuję
atena12
Nowicjusz

Miejscowość: onet

21 Lis 2010, 13:23

... jeśli bardzo się obawiasz problemów - zastosuj jakiś dodatkowy aku - choćby żelowy ... podepnij go na czas wymiany - wszystko będzie miało zasilanie i nie rozkoduje się radio itp ... pozdro ...
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2011
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Złe nawyki kierowcy - nawet nie wiesz, że robisz to źle
    Wraz z rosnącym doświadczeniem, kierowcy wykonują wiele czynności w samochodzie automatycznie. Spora część z nabytych przez nich przyzwyczajeń ma negatywny wpływ na trwałość podzespołów auta. Ekspert sieci Q Service ...