Akumulatory w Volvo V40 d2z 2013 roku - system start&stop

12 Kwi 2022, 17:20

Witam. Jestem posiadaczem volvo v40 d2z 2013 roku. Auto posiada system start-stop wymieniłem akumulator na nowy i system nie działa gdy wchodzę w ustawienia to pojawia się komunikat że system nie działa podczas ładowania akumulatora, poczytałem trochę i podobno jest w tym aucie akumulator pomocniczy ale tam gdzie pokazują zdjęcia w necie czyli w lewym nadkolu nie ma go okazało się że gdy sprawdziłem jest tam sterownik komputera. Może miał ktoś podobny problem albo chociaż wie gdzie szukać tego akumulatora. Za wszystkie porady z góry dziękuje.
GrzegorzZ
Nowicjusz

12 Kwi 2022, 17:40

Jest gdzieś niżej i bardziej z przodu od normalnego akumulatora. Zobacz na załączonym obrazku nr2 to akumulator pomocniczy, a 1 to normalny.

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tu trochę info z instrukcji: Akumulator pomocniczy nie wymaga zwykle więcej czynności konserwacyjnych niż normalny akumulator rozruchowy. W przypadku pytań lub problemów należy skontaktować się ze stacją obsługi – zaleca się kontakt z autoryzowaną stacją obsługi Volvo.

Ważne
W razie nieprzestrzegania poniższej instrukcji funkcja Start/Stop może tymczasowo przestać działać po podłączeniu zewnętrznego akumulatora lub ładowarki do akumulatorów:

Ujemnego bieguna głównego akumulatora samochodu nie wolno nigdy wykorzystywać do podłączenia zewnętrznego akumulatora lub ładowarki do akumulatorów – jako punkt masowy (uziemienie) wolno wykorzystać wyłącznie podwozie (ramę) samochodu.

Uwaga
Jeśli akumulator rozruchowy rozładuje się na tyle, że w samochodzie nie będą działać normalne funkcje elektryczne i silnik będzie uruchamiany za pomocą zewnętrznego akumulatora lub ładowarki, funkcja Start/Stop pozostanie aktywna. Jeśli funkcja Start/Stop automatycznie wyłączy wtedy silnik po krótkim czasie, istnieje duże ryzyko, że automatyczne uruchomienie silnika nie powiedzie się z powodu niewystarczającego poziomu naładowania akumulatora, który nie zdążył się naładować.

Jeśli samochód został uruchomiony za pomocą zewnętrznego akumulatora albo nie ma dość czasu na naładowanie akumulatora za pomocą ładowarki, zaleca się tymczasowe wyłączenie funkcji Start/Stop do czasu, aż akumulator zostanie naładowany przez samochód. W temperaturze otoczenia wynoszącej +15 °C akumulator musi być ładowany przez samochód przez co najmniej 1 godzinę. W niższej temperaturze zewnętrznej czas ładowania może się wydłużyć do 3-4 godzin. Zaleca się naładowanie akumulatora za pomocą zewnętrznej ładowarki do akumulatorów.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

12 Kwi 2022, 17:51

Właśnie tam szukałem ale od strony koła i znalazłem sterownik
GrzegorzZ
Nowicjusz

12 Kwi 2022, 18:14

Musi być też ten akumulator pomocniczy bo z tego co wiem wszystkie V40 II generacji z tym systemem go miały.

Tu masz dokładną lokalizację (nie wiem tylko czy trzeba zdejmować zderzak przedni).

[Aby pobrać załącznik musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Tu masz na filmiku pokazaną wymianę tego akumulatora pomocniczego w Volvo V40 Cross Country.

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Rokiko
Forumowicz VIP

12 Kwi 2022, 18:20

Ok. Teraz wiem patrząc od strony koła jest za sterownikiem. Bardzo dziękuję
GrzegorzZ
Nowicjusz

12 Kwi 2022, 20:39

A jeszcze jedno mam pytanie. Czy za takie objawy odpowiada akumulator pomocniczy?
GrzegorzZ
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Sprawne i mocne podwozie z ESP w samochodach Opel ADAM
    Śmiały kształt modelu ADAM jest dodatkowo podkreślony przez zastosowanie dużego rozstawu kół (przednich: 1485 mm; tylnych: 1478 mm). Podwozie z rozstawem osi wynoszą-cym 2311 mm zapewnia maksymalny komfort i poziom ...
    Kocham sport motorowy - Pascal Brodnicki
    Dzięki rajdom wyciszyłem się i skupiłem na tym, co naprawdę jest ważne w życiu. Rywalizacja jest wspaniała i daje ludziom mnóstwo pozytywnych emocji. Chyba każdy z nas marzy o tym, by kiedyś stanąć na podium - mówi ...

12 Kwi 2022, 22:04

Z tego co wiem jeżeli mały akumulator będzie nie sprawny to system S&S nie będzie funkcjonował prawidłowo lub całkowicie przestanie działać.

Powinieneś sprawdzić jakie masz napięcie na zaciskach tego akumulatora pomocniczego.
Rokiko
Forumowicz VIP