Volvo v50/s40

08 Maj 2022, 19:49

Witam. Chciałbym kupić Volvo V50 lub S40. Proszę o pomoc w wyborze najlepszego i najbardziej optymalnego silnika w tym modelu. Chciałbym też usłyszeć Wasze opinie na temat tego modelu, ewentualne plusy i minusy oraz przedział cenowy w który najlepiej celować żeby wychaczyc solidny egzemplarz. Pozdrawiam :)
Johnson69
Obserwowany

08 Maj 2022, 20:27

1.6/2.0 HDI bardzo dobre francuskie diesle

2.4 benzyna
toyman40
Stały forumowicz

08 Maj 2022, 20:29

Chciałbym też usłyszeć Wasze opinie na temat tego modelu, ewentualne plusy i minusy

Plusy i minusy zależą od potrzeb.

oraz przedział cenowy w który najlepiej celować żeby wychaczyc solidny egzemplarz

Zależy od silnika i rocznika. Diesel 1.6 nie kosztuje tyle samo co 2.5T AWD

Proszę o pomoc w wyborze najlepszego i najbardziej optymalnego silnika w tym modelu.

Każdy silnik w tym modelu będzie dobry. Najmniej polecany jest diesel 1.8 produkcji forda bo koszty serwisu mogą być stosunkowo duże.
Sam musisz wybrać jakich osiągów oczekujesz. Jeśli sam miałbym kupić ten model to skupiłbym się na silnikach produkcji volvo czyli 2.4 diesel/pb i 2.5T noooo ale trzeba się liczyć z wyższymi kosztami niż w jakimś 2.0, który jest o wiele bardziej popularny i każdy mechanik zna go na wylot
franccc
Stały forumowicz

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Maj 2022, 22:21

Zdecydowanie najbardziej podobają mi się silniki 2.4 i 2.5t. 2.4d też napewno jest fajny ale patrząc na moje niewielkie przebiegi chyba się nie nada. Ceny egzemplarzy poliftowych (przedlift wygląda słabo) to przeważnie 25-30 tys. Pytanie, czy opłaca się płacić tyle za takie Volvo? Sam już nie wiem co myśleć :) a może Wy macie jakąś ciekawą konkurencję dla takiego Volvo?
Johnson69
Obserwowany

09 Maj 2022, 08:52

Johnson69 napisał(a):Pytanie, czy opłaca się płacić tyle za takie Volvo?
To pytanie odnosi się indywidualnie do Ciebie. Pamiętaj że jeżeli coś ci się podoba i będziesz tym z przyjemnością się poruszał to czasem lepiej dołożyć grosza niż kupić coś co na sam widok już będzie Cię męczyło :wink:

Przy małych przebiegach to faktycznie celowałbym tu w benzynę jedną z powyższych które są polecane.

Nie wiem czy dobrze pamiętam ale chyba S40 i V50 dzieliła płytę podłogową z Focusem. Prowadzenie tego auta w swojej klasie jest na pewno na plus.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35