Ala xenon

06 Mar 2011, 16:39

Witam, nigdzie nie moge znaleźć żetelnej informacji... Czy takie żarówki zwykłe H7 tylko ala xenon są dozwolone przy normalnej jezdzie z normalnyli lampami ? czy trzeba mieć jakies już specjalne lampy z homologacją czy coś tam... jak to jest z ich legalnoscią w normalnej jezdzie... I własnie nie prosze tutaj o opinie na temat tych żarówek itp tylko konkretnie czy mozna z nimi jezdzić czy trzeba mieć to autopoziomowanie itp... Bo nigdzie nie moge konkretnej odpowiedzi znaleźć zawsze tylko odradzająze nie ma sensu brac itp ale nigdzie nie ma konkretnie czy można je mieć czy nie... Chcialbym sie tego dowiedzieć i prosze nie pisać mi swoich opini na temat tych zarówek a konkretne fakty jak jest z ich legalnosci w samochodach :) moge sobie takowe po prostu kupić i zamontować i jezdzić... ?
pop1
Początkujący

Miejscowość: nikad

06 Mar 2011, 19:20

Mylisz pojęcia system samopoziomujący jest wymagany przy ksenonach a nie żarówkach imitujących ksenon tu masz obszerny artykuł o ksenonach - https://www.forumsamochodowe.pl/ksenony- ... t42421.htm
A co do owych żarówek to kodeks drogowy zabrania stosowania takich świateł mają być białe albo żółte selektywne(żółte selektywne nie wiem czy dalej są czy też już wycofali.)
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

06 Mar 2011, 19:33

PrezesArtek napisał(a):albo żółte selektywne(żółte selektywne nie wiem czy dalej są czy też już wycofali.)

Juz poszły na "emeryturę"..... :mrgreen:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

06 Mar 2011, 20:06

Migi60 napisał(a):Juz poszły na "emeryturę".

A ja je jeszcze spotykam na drogach czasami. Ostatnio gośc jechał i miał je w p/m. Oczywście był dzień, świeciło słoneczko, ale musiał jechać na p/m... A kiedyś widziałem ( nie pamiętam jakie to autko 0 jak gośc miał w mijania takie żaróweczki zółte. I na allegro też niedawno spotkałem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Rok produkcji: 2000

06 Mar 2011, 20:13

MotoAlbercik napisał(a):A ja je jeszcze spotykam na drogach czasami.

Oczywiście co nnie znaczy ze jeszcze nie sa uzywane.Nie jestem pewny czy właśnie z dniem 01.01.2011r nie zostały własnie wycofane.Jak nie zapomnę to postaram sie to podac....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

07 Mar 2011, 11:41

A to wycofali całkowicie z użytkowania czy z produkcji? Bo produkować to chyba już dawno przestali?
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Dobry akumulator prosto z półki
    Nie zawsze to co stoi na sklepowej półce jest tym czym naprawdę powinno być. Akumulator jest na tyle specyficznym produktem, iż wraz z upływem czasu może utracić część swoich właściwości. Niestety, dość często zdarza ...

07 Mar 2011, 12:32

a czy koledze przypadkiem nie chodzi o wsadzenie HIDów w lampę przystosowaną do H7??
jeśli tak to jest to nielegalne :mrgreen:
a jeśli chodzi o żarówki o innej barwie światła to jeśli maja homologacje to nic nie stoi na przeszkodzie do założenia :wink:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Mar 2011, 18:05

Hah troche laik jestem i nie za bardzo to dla mnie do ogarniecia:D czyli ze np coś takiego jest nielegalne ? [link do oferty na Allegro wygasł] czy legalne a skoro to nie legalne to dajcie mi linka do jakiś z białym swiatłem H7 legalnych:P

[ Dodano: 7 Marzec 2011, 18:06 ]
[link do oferty na Allegro wygasł] np tutaj jest napisane ze dopuszczone do ruchu;) czy one beda dawać biale swiatlo:P ?

Jak rozpoznać które żarówki są dopuszczone do ruchu i daja białe swiatło a które nie są dopuszczone i dają białe swiatło:P ?? może bardzo banalne pytania ale nie chce popełnić błedu kupując
pop1
Początkujący

07 Mar 2011, 19:07

jedne jak i 2 to zwykłe H7 a nie żadne ksenony ;)
zwykłą żarówka 55W 12v a homologacje masz wybitą na stopce żarówki
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Mar 2011, 19:47

no to dobrze jak zwykła bo tzn ze mozna z nia jezdzić;) i ze nikt sie nie przywali a bedzie białe swiatło:P czym się w takim razie rózni taka zwykła żarówka tylko biała a xenon którym nie mozna jezdzic:P jak ma 55w tzn ze to zwykła czy chodzi o cos innego:P czyli jak ma taką homologacje tzn ze moge kupowac:P no to sobie gdzies kupie z bialym swiatlem...

[ Dodano: 8 Marzec 2011, 15:41 ]
[link do oferty na Allegro wygasł] co myslicie o takich? sa ok? mozna je zamontowac i bez strachu jezdzic:0 jak z ich swieceniem;)?
pop1
Początkujący

09 Mar 2011, 18:06

Ja osobiście proponuję ci kupić żaróweczki jakiejś znanej firmy - Philips ( aczkolwiek ten zszedł z oświetleniem na psy ostatnio ), Osram, Tungsram. Reszta nieznanych firm, to nie wiadomo co to jest. Jak masz mało jasności na drodze, to kup żaróweczki z naddatkiem % ( np. +30% więcej światła ). Będziesz miał pewność, że są legalne ( z homologacją ) i będą dobrze świecić.
Może forumowicze napiszą jakie mają żarówki H7 ( jakiej firmy ) i jak świecą.
Ja ze swojej strony mogę polecić Osram Night Breaker Plus ( mają +90% więcej swiatła ). Świecą na biało, a jak się popatrzy w reflektor, to widać delikatną, niebieskawą poświatę, ale nie wpływa ona w żaden sposób na światło na drodze.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika