Alan Midland 100 plus - problem

11 Lut 2010, 15:15

Witam, mam problem z radiem cb alan midland 100plus, jest to radio kolegi, używane w ciężarówce, problem polega na tym, że radio nie chce się włączyć, pali bezpieczniki. Kompletnie sie na tym nie znam, rozmawiałem ze znajomym i coś mówił mi, że raczej końcówka mocy siadła. Czy coś innego mogło się spalić? Warto samemu się z tym głowić? czy opłaca się naprawa u fachowca? Z góry dzięki za pomoc-pozdrawiam.(jeśli jest potrzeba mogę ściągnąć obudowę i zrobić kilka zdjęć jak to wszystko tam wygląda)
radekGie
Nowicjusz

Miejscowość: Podkarpacie

11 Lut 2010, 16:06

radio podłączyłeś przez przetwornice?? w ciężarówce masz 24V a midlandzik pracuje w 12V jeśli nie to może być przyczyna, a końcówka mocy swoją drogą nogła umrzeć co w tych radiach jest dośc powszechne :mrgreen:
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Lut 2010, 16:38

podobno radio trybiło razem z przetwornicą, rozumiem jeśli końcówka mocy padła to raczej nie warto sie za nie brać? :?: Można to jakoś naprawić w sposób domowy?
radekGie
Nowicjusz

11 Lut 2010, 16:52

w sposub domowy możesz wziąśc lutownice i przelutować nową końcówke :mrgreen: mało realne :mrgreen:
oddaj do serwisu, jest jeszcze jedna możliwość podpiłeś odwrotnie zasilanie
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

11 Lut 2010, 17:54

no to coś będziemy kąbinować z przelutowaniem, a jak nie to serwis wita, dziękówa za pomoc-pozdrawiam(temat raczej do zamknięcia)
radekGie
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kiedy nie powinniśmy wrzucać na luz
    Kierowcy często nadużywają sprzęgła, na przykład dotaczając się kilkadziesiąt, a czasami nawet kilkaset metrów do świateł. Jest to nieekonomiczne i niebezpieczne. "Jazda na biegu jałowym i wciśniętym sprzęgle powoduje ...
    Hyundai skutecznie broni swojej pozycji w Europie
    Najnowsze dane Europejskiego Stowarzyszenia Producentów Pojazdów ACEA, dotyczące wolumenu rejestracji nowych samochodów pokazują, że udział w rynku europejskim firmy Hyundai w pierwszym kwartale 2013 ...