Alan Midland 200- warto kupic?

07 Lut 2010, 22:31

warto kupic radio Alan midland 200, jak sie te radia sprawuja, jak jest z zasiegiem? chodzi mi tylko o ten model czy jest on warty kupna?
matt90
Nowicjusz

07 Lut 2010, 22:33

moim zdaniem warto kolega ma takie radio z anteną presidenta w polonezie i nie narzeka
badylo18
Nowicjusz

Miejscowość: stary gaj

07 Lut 2010, 23:38

a czy radio ma wplyw na zasieg, na to ze jak ktos mowi w cb to czasami trzeszczy? czy do tego jest antena, i trzeszczy czasami przez antene bo ja mam za slaba albo ktos?
powiedzcie mi cos na ten temat bo nie mialem nigdy cb radia i nie znam sie na tym
matt90
Nowicjusz

08 Lut 2010, 12:44

matt90 napisał(a):a czy radio ma wplyw na zasieg

Na zasięg największy wpływ ma antena przyjmuje się, że im dłuższa tym większy zasięg ale są wyjątki
matt90 napisał(a):na to ze jak ktos mowi w cb to czasami trzeszczy? czy do tego jest antena, i trzeszczy czasami przez antene bo ja mam za slaba albo ktos?

Trzeszczenie jest spowodowane zakłóceniami których jest pełno w eterze ale czasem trzeszczenie może być wywoływane instalacją elektryczną w samochodzie bądź same radio jest jakieś wadliwe i wypuszcza dodatkowe zakłócenia. Zazwyczaj jest tak, że im dłuższa antena tym więcej się słyszy ale nie tylko rozmów ale i też różnego rodzaju zakłóceń które objawiają się piskami trzaskami itp. Oczywiście są anteny które zbierają mniej zakłóceń od innych, ale i są radia które posiadają specjalne filtry które te zakłócenia wycinają tylko, że za tym idzie większa cena.
Zachęcam do przeczytania tego tematu - https://www.forumsamochodowe.pl/przewodn ... 526-15.htm
Ostatnio edytowany przez PrezesArtek, 08 Lut 2010, 12:48, edytowano w sumie 1 raz
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

08 Lut 2010, 12:48

a mozesz mi polecic jakies dobre anteny do tego radia? nie chce dlugiej anteny bo patrzylem na Allegro i sa takie co maja po 150cm to zdecydowanie do duza, chcialbym cos malego, zeby dobrze lapala rozmowy i miala dobry zasieg i byla w normalnej cenie :)
co powiecie na taka [link do oferty na Allegro wygasł]
lub podrzućcie swoje propozycje
matt90
Nowicjusz

08 Lut 2010, 12:53

Możesz przeczytać ranking anten w tym temacie co podrzuciłem wyżej jak chcesz krótka to moim zdaniem tylko antena helikalna polecam Floride.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001