Alarm czy dyskretna blokada rozruchu - co wybrać?

26 Paź 2016, 10:09

Hej,

do samochodu dealer proponuje mi gratis zabezpieczenie do wyboru:
1. Blokada zapłonu - umieszczona w dyskretnym miejscu, odblokowywana pestką (małą kartą zbliżeniową)
2. Alarm samochodowy z blokadą zapłonu, z tym że blokada odblokowuje się, jeśli siedzimy w samochodzie ze specjalnym brelokiem - alarm go wykrywa.

Niestety nie znam konkretnych firm i modeli tych alarmów, został mi przedstawiony dokładnie taki wybór, jak wyżej.
I teraz mam dylemat - co byście wybrali? Z jednej strony alarm narobi hałasu, ale może też nie zrobić na złodzieju wrażenia. Blokada zapłonu - nie wiem, która będzie łatwiejsza do obejścia.
Hans
Nowicjusz

Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: marakuja

15 Lis 2016, 14:19

Moim zdaniem opcja nr 2. Masz alarm i do tego jeszcze tzw. antynapad, czyli oprócz alarmu jest taki mały bryloczek/pastylka którą musisz mieć przy sobie żeby odpalić samochód (nigdy nie przyczepiamy go do kluczy samochodowych). Działa to na takiej zasadzie że co jakiś czas moduł zainstalowany w aucie wysyła sygnał i sprawdza czy jest pastylka w zasięgu jak jest to ok i nic się nie dzieje, ale jak jej nie ma to sygnalizuje dźwiękami, że zaraz samochód zostanie unieruchomiony.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

15 Lis 2016, 22:44

Też sie zgadzam z przedmówcą - opcja nr 2 jest o niebo lepsza.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000