Alfa 147 czy Golf V?

27 Kwi 2010, 11:56

mam takie pytanie. Bo trafiły mi się 2 okazje w zbliżonych cenach, i nie bardzo wiem co wybrać.. Alfa jest jak dla mnie dużo ładniejsza, ale chciałbym znać jakieś opinie na ten temat :)
Wodziu
Nowicjusz

Miejscowość: Częstochowa

27 Kwi 2010, 12:56

rozmawiamy o benzyniakach, czy dieslach? Alfę warto brać ze względu na dobry silnik JTD. Ma opinię awaryjnego ze względu na zawieszenie i elektrykę. Alfy albo się kocha, albo nienawidzi :twisted:
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

27 Kwi 2010, 13:43

diesel, no własnie tak wewnętrznie to czuje, że Alfa wzywa ;p ale nie wiem jak to od strony technicznej wygląda ;p no właśnie mi głównie chodzi jak to jest pod względem awaryjności, i dynamiki? No bo sama taka aura zawnętrzna to zdecydowanie na korzyść 147. Dużo złego słyszałem o elektornice, ale też były opinie, że są to raczej usterki z którymi pierwszy właściciel musiał walczyć, a ten co odkupuje ma z nimi niej roboty. Co do Golfa to znowu wszyscy na pompowtryskiwacze zamiast CR narzekają... i w końcu nie wiem co mam o tym mysleć ;p Jakby mi ktoś tylko powiedział, czy faktycznie tak dużo jest przy Alfie zachodu z wymianami pierdół, i które jest bardziej dynamiczne byłbym wdzieczny
Wodziu
Nowicjusz

27 Kwi 2010, 14:42

Znalazl sie poszukiwacz okazji a pozniej bedzie placz .Okazje zdarzaja sie niezmiernie rzadko a tobie odrazu 2 - no popatrz.
Zacznijmy od tego ze Golf jest zdecydowanie drozszy od Alfy
To ze ma pompowtryskiwacze to nawet dobrze cierpi na tym jedynie kultura pracy pod reszta wzgledow to bardzo dobre rozwiazanie.Sam Golf V jest chyba najbardziej dopracowanym Golfem w historii tego modelu ale pod warunkiem ze nie jest to 2.0TDI
Wiec jesli Golf i silnik diesla to tylko i wylacznie 1.9 ale dlaczego taki napor na silniki dosc awaryjne diesla ?
dark13
Początkujący

Miejscowość: szczecin

27 Kwi 2010, 16:05

no nie mówie, że jakieś hiper okazje, poprostu mam taki wybór, i nie wiem co lepsze. Do do diesla, to dlatego, że mi bardziej pasuje, nie wiem czemu ;p Co do pompowtryskiwaczy to nie tylko kultura pracy, ale ciśnienie wtryskiwanej końcówki paliwa jest minusem i nie musze być spcejalistą żeby to wiedzieć ;p ale nie chodzi mi, żeby oceniać poszczególne auta bo większość z tych rzeczy zdążyłem już przeczytać, tylko chciałem się dowiedzieć opinie czy Alfa jest taka awaryjna jak się mówi, i o co już pytałem 4 razy - które z aut jest bardziej dynamiczne?
Wodziu
Nowicjusz

27 Kwi 2010, 16:33

Czy to jest rozmowa z dzidziusiem?
Golf 2.0TDI 170KM jest bardziej dynamiczny od Alfy Romeo 147 100KM ale Alfa 147 150KM jest bardziej dynamiczna od Golf 1.9 105KM - teraz juz wiesz.

Natomiast ta wypowiedz jest dosc interesujaca
".. Co do pompowtryskiwaczy to nie tylko kultura pracy, ale ciśnienie wtryskiwanej końcówki paliwa jest minusem i nie musze być spcejalistą żeby to wiedzieć ..."
Specjalista nie jestes to prawda ale cisnienie wtryskiwanej koncowki to jakis amatorski belkot.Chodzilo raczej o cisnienie wtryskiwanego paliwa i tu niestety rowniez twoja urojona wiedza rojezdza sie z prada bo pompowtryskiwacze osiagaly wyzsze maksymalne cisnienie wtrysku niz system CR i nie bez rpzyczyny VW tak dlugo upieral sie przy tym rodzaju ukladow wtryskowych.
Co do stylistyki aut nie bede sie wypowiadal poniewaz jest to sprawa indywidualna i nie powinna stanowic tematu doradzania.
dark13
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy zawsze trzeba kupować nowy akumulator?
    Zimny, mroźny poranek. Twój samochód pokryty lodem po minusowej temperaturze w nocy. Wsiadasz, chcesz jak najszybciej go odpalić i rozgrzać. Po przekręceniu kluczyka w stacyjce silnik jednak ani drgnie. Akumulator ...

27 Kwi 2010, 17:09

ja mówię o tych samych silnikach.. nie jestem debilem i wiem o tym, że zalezy od pojemności, i km, ale mi chodziło przy takich samych albo podobnych wartosciach, i można się było tego domyślić.
Co do ciśnienia, to nie jest bełkot tylko Common Rail ma to do siebie, że odpowiednio "reguluje" ilość paliwa, dzieki temu, ze jest na jednej szynie, natomiast pompo... pracują każdy oddzielnie, i przy wtryskiwaniu końcówki paliwa znajdującego się w nim ciśnienie które wywiera tłok jest na tyle małe, że nie jest paliwo normalnie wyrzucane, tylko powolutku "kapie". A VW zdecydowanie nie zmieniało tego wyłącznie z powodu hałasu jaki pompowtryskiwacze robiły. Nie chce się tu kłócić, ani licytować wiedzą fizyczną, tylko czy ktoś może poprostu odpowiedzieć na te dwa pytania?
Wodziu
Nowicjusz

27 Kwi 2010, 17:39

Odpowiedz na pytanie dotyczace dynamiki znajdziesz w danych technicznych a w Golfie i Alfie nie ma tych samych silnikow jedynie moga byc silniki o takiej samej mocy .Jedyne ktore sie pokrywaja moca to 140 konne i tu o 0.2 sekundy lepsza jest alfa
Belkotu o jakims kapaniu nie podejmuje sie komentowac napisze jeszcze raz - cisnienie wtrysku w pompowtryskiwaczach bylo wyzsze niz w systemach CR do 3 generacji wlacznie czyli do dzis
Natomiast jesli juz taki nacisk kladziesz na dynamike to zdecydowanie latwiej zwiekszyc moc w silnikach PD zwlaszcza w vagowkim 1.9 TDI niz w CR ale jesli nie zamierzasz sie w to bawic to lepiej wybradc Alfe niz Golfa z tym ryzykownym silnikiem 2.0TDI
Jest jeszcze inne wyjscie kupic Seata Leona z silnikiem 1.9 i podniesc mu moc co nie jest ani trudne ani kosztowne a silnik ten jest bardzo trwaly
dark13
Początkujący

27 Kwi 2010, 21:34

Chcesz dostać odpowiedź na temat dynamiki - a napisałeś jakie dokładnie wersje masz do wyboru? Konkrety.
Awaryjność to można statystycznie popatrzeć nawet na raport TUV, ADAC i widać to.
Z wielu różnych artykułów na necie można uzyskać odpowiedź. Generalnie sprowadza się do tego: taką 147 - wybiera się oczami, Golfa - z rozsądku.
Gufi
Aktywny