Alfa 147

05 Maj 2014, 11:22

Bardzo podoba mi się ten model, także chciałbym poznać opinie osób, które tym jeździły - jakie są ich wrażenia i czym się kierować przy zakupie, w jakiej cenie można dostać w miarę zadbany egzemplarz. Od października zacznę dojeżdżać na studia 2/3 x + w tygodniu do pracy, więc interesowałby mnie silnik 1.9 jtd ze względu na spalanie i podobno awaryjność mniejszą niż silniki benzynowe. Czekam na odpowiedzi.
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

05 Maj 2014, 12:13

Szukanie nie boli.. :sly:
alfa-romeo-147-z-2006-roku-mam-kilka-pytan-vt73838.htm?hilit=alfa%20147#p438757

Ja napisał(a):Alfa 147 sama w sobie nie jest zła, tylko trzeba się z nią obchodzić jak z jajkiem i po prostu ją kochać. Jeśli już, to tylko od pasjonata i osoby, która potrafiła ją użytkować. I nie z tym silnikiem, bo Twin Spark to konstrukcja, o którą naprawdę trzeba dbać. Jeśli myślisz o Alfie dlatego, że oferuje korzystny stosunek ceny do wieku to sromotnie się zawiedziesz. Wszystko w tym samochodzie jest bardzo delikatne i jeśli choćby raz coś zaniedbasz, to awarie zaczną się sypać strumieniami.
Jeżeli myślisz o 147 jako o aucie na niedzielne przejażdżki i do "pieszczenia" to nie mam zastrzeżeń i ten egzemplarz gorąco polecam. Tapicerka z Alcantary, mniam :P
Przebieg 55kkm w 8-letnim aucie jest realny, moi rodzice mają Punto I z '99 i 80kkm na liczniku, więc da się. Cena jak dla mnie podejrzanie niska, ale Alfy (szczególnie ta) mają ogromny spadek wartości: ludzie szukają głównie aut użytkowych i nie stać ich na utrzymywanie "darmozjada", dlatego te samochody są takie tanie.
Jeżeli szukasz auta do jazdy na co dzień to wybierz coś innego, np. BMW E46 albo Corollę (oczywiście starsze), na pewno będzie to pewniejszy wybór.
Sporo z tego artykułu dotyczy też 147: alfa-romeo-166-vt73393.htm
Ostatnio edytowany przez Geniodekt, 05 Maj 2014, 12:31, edytowano w sumie 1 raz
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

05 Maj 2014, 12:16

Lepiej sobie odpuść zakup tego auta, chyba, że chcesz przeklinać ten dzień do końca życia :D Nie warto się w to pchać, więcej będzie stał przed domem/u mechanika niż jeździł. Jaką kwotę masz przeznaczoną na zakup?
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

05 Maj 2014, 12:46

tdloverr napisał(a):epiej sobie odpuść zakup tego auta, chyba, że chcesz przeklinać ten dzień do końca życia :D Nie warto się w to pchać, więcej będzie stał przed domem/u mechanika niż jeździł. Jaką kwotę masz przeznaczoną na zakup?

Nic dodać nic ująć :ok:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

05 Maj 2014, 12:50

Alfa Romeo powinno dostać karę za produkowanie tak ładnych i zawodnych samochodów.
HighwayStar
Początkujący

Auto: Adidas

05 Maj 2014, 12:52

Nie słuchaj pierdoł na tym forum o alfach tylko wejdź sobie na forum alfy jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć;]
Bo nikt tu nie ma alfy bo maja manie ze alfy stoją u mechaników co jest kompletna bzdurą
Co za tym idzie lepiej Powidza żeby kopić skodę albo vv co wygląda jak szit a środek jak stary ford z 1990 roku dalej co idzie to silniki diesla od vv to 1.9tdi co ma przebieg min 300 tysięcy a alfe ze spokojem kupisz 19.jtd z przebiegiem realnym mniej niż 200 tysięcy
Tylko trzeba kupić za dobre pieniądze i jeździsz:]
riken
Początkujący

Prawo jazdy: 01 01 2001
Auto: Alfa 156FL
Silnik: 1.9JTD
Paliwo: Diesel
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Automatyczne światła z czujnikiem zmierzchu
    Automatyczne włączanie świateł to prosty system, działający w oparciu o mierzący natężenie światła czujnik zmierzchu. Dzięki niemu światła mijania są automatycznie uruchamiane w momencie gdy zapada zmrok lub auto wjedzie ...
    [D] BMW 320i e46 / Lexus IS 200 / Mercedes C200 W203
    Podstawowe kryteria zestawienia: - samochody z segmentu D - nadwozie sedan - napęd na tylne koła - silniki benzynowe do 2l o mocy ok. 150KM - manualna skrzynia biegów - rok produkcji modeli ok. 2000r. Wytypowane modele ...

05 Maj 2014, 13:04

Jakie pierdoły? Sam mam kilku znajomych którzy się przez nie wtopili. A z drugiej skoro polecasz forum Alfy to chyba normalne, że tam jest zachwalane w niebiosa, w końcu większość z nich to fanatycy :D
tdloverr
Początkujący

Miejscowość: poznan

05 Maj 2014, 13:10

Wystarczy pogadać z pierwszym lepszym mechanikiem na temat alfy :ok:
A co do forum alfacholicy itp. Co mnie miło zaskoczyło są tam bardzo szczerzy ludzie. Gdy swego czasu chciałem kupić alfę gtv albo fiata coupe to napisali mi szczerze, że to bardzo usterkowe i kapryśne samochody dzięki czemu zrezygnowałem z zakupu.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Rok produkcji: 1995

05 Maj 2014, 13:27

tdloverr Jestem ciekaw twoich znajomych czym oni tak na prawe jeżdżą czy kupionym samochodem za grosze w benzynie i narzekaniem co to za niefart kupiłem :P czy za rozsądne pieniądze diesla co niema problemu z silnikiem i tylko wahacze wymieniają bo to chyba jedyna wada alfy (nie sorki to nie wada alfy to nasze polskie cudowne drogi nie są dla alfy )

Prawda jest taka ze alfy nie polecają mechanicy ale tylko w benzynie dieslem pojeździsz

kirin88 Dokładnie tak na forum alfy nie piszą tylko pozytywnych komentarzy na temat danego modelu od razu informują ze tu nie liczy się awaryjność a dusza alfy i jaka ona piękna ;]

Podobnie jest teraz z mazda RX8 to jest piękne ale coś za coś

Ja tam nikogo nie namawiam ale byłem tez za nie kupieniem alfy ale postanowiłem zaryzykować i nie żałuje takiego wyglądu to żaden nowy nawęd nie ma xD
riken
Początkujący

05 Maj 2014, 13:35

Miło mieć osobę, z którą można się zgodzić. O Alfę starszą niż 159 po prostu trzeba bardzo dbać, bo te auta nie tolerują zaniedbań serwisowych i jedna nienaprawiona profesjonalnie usterka ciągnie za sobą następne w tempie lawinowym.
To po prostu nie samochód dla każdego.
Geniodekt
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 299
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Impreza/Volvo S80
Silnik: 2.0 160/2.9 202
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2006

05 Maj 2014, 15:01

Słyszałem właśnie o tym, że one lubią czasami postać u mechanika, ale to podobno raczej te benzynowe silniki. A tutaj widzę opinie, że i diesle są kiepskie :P sam nie wiem co myśleć, podoba mi się ten samochód, miło byłoby dostać opinie kogoś kto pomyka już takim dłuższy czas, bo aż szkoda mi zmieniać decyzję :P
amcio
Początkujący

Prawo jazdy: 07 02 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Audi A6 C6 Q
Silnik: 4.2
Paliwo: Benzyna

05 Maj 2014, 15:12

amcio napisał(a):Słyszałem właśnie o tym, że one lubią czasami postać u mechanika, ale to podobno raczej te benzynowe silniki. A tutaj widzę opinie, że i diesle są kiepskie sam nie wiem co myśleć, podoba mi się ten samochód, miło byłoby dostać opinie kogoś kto pomyka już takim dłuższy czas, bo aż szkoda mi zmieniać decyzję

Alfa naprawdę bardzo lubi stać w warsztacie i to bez różnicy czy to benzyna czy diesel oba psują się podobnie często ale gra jest raczej warta ryzyka lecz mam 0 doświadczenia z takimi alfami niestety :mrgreen:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2010

05 Maj 2014, 15:53

Nie wiem po co się udziela ktoś co kiedykolwiek niemal z styczności z silnikami jtd jest to jeden znajleprzych i tanich w eksploatacji silników disla wiec stwierdzenie że silniki disla w alfach się psują to kompletna bzdura. Bo to silnik fiata bardzo dobry i niezawodny
To na co musisz uważać to wahacze bo to nie jest mały koszt reszta to standardy jak we wszystkich samochodach
riken
Początkujący

05 Maj 2014, 16:38

riken napisał(a):Powidza żeby kopić skodę albo vv
Kto tu poleca VW i Skode :?: :sly:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

05 Maj 2014, 16:48

Dwa dni temu w zakupie kontrolowanym na TVNie była pokazana 147.Wspomnieli, że główną ich wadą jest zawieszenie, które trzeba naprawiać co jakies 20.000 km, oraz elektronika.
Alfę się kocha lub nienawidzi :)
Honda Civic V 1.5 101 KM-93'
Renault Safrane 2.0 12V 132 KM-94'
Rover 218 TD 1.8 88 KM-94'
Rover 216 GTi 122 KM-93'
Obecnie Rover 600 SDi 2.0 105 KM
Pawkaz
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: 7tys. km