Szybkie pytanie o alfe

16 Maj 2014, 15:12

Witam
mam szybkie pytPlanuje kupić alfe z 2003 silnik 1.6 twin spark przebieg 170tys za 9tys zł. Czy taki przebieg i cena wygląda podejrzanie i czy dobrym rozwiązaniem będzie zamontowanie gazu?
pierwszeautko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 02 2014
Przebieg/rok: 8tys. km
Auto: suzuki

16 Maj 2014, 16:58

Niedobrym rozwiązaniem będzie zakup samochodu najbardziej problematycznej marki. Niezależnie od rocznika, ceny czy wersji silnikowej.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 10
Prawo jazdy: 0- 0-2006
Auto: BMW & ROVER
Silnik: V8 :D
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 1995

16 Maj 2014, 17:09

przepraszam, ale nie pytałem się o to czy jest to awaryjny samochód tylko czy auto z tego rocznika, z takim przebiegiem i w takiej cenie wygląda podejrzanie, oraz czy zamontowanie gazu w takim silniku jest dobrym rozwiązaniem.

P.S
Proszę nie wypisywać co ile się te auta psują, ile kosztuje naprawa itd ponieważ przeczytałem już milion wypowiedzi na ten temat i rozmawiałem z wieloma osobami, które maja alfę.
pierwszeautko
Nowicjusz

16 Maj 2014, 17:14

pierwszeautko napisał(a):rozmawiałem z wieloma osobami, które maja alfę.

Spotkałeś ich rano u mechanika? :mrgreen:

Cena wydaje się OK, taka jest mniej więcej średnia tego modelu w tym roczniku.
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Maj 2014, 17:18

Te auta podobno szybko tracą na wartości. Dziękuje za konkretną odpowiedź i proszę nie dyskutować o awaryjności. Czy ktoś jeszcze by mógł wypowiedzieć czy wygląda to w porządku? Ewentualnie czy te auta z tym silnikiem dobrze znoszą gaz?
pierwszeautko
Nowicjusz

16 Maj 2014, 18:06

Masz nick pierwszeauto, więc nie dziw się, że ludzie chcą Ci pomóc i przekazać podstawowe informacje o marce Alfa Romeo. Czyli problemy, awaryjność i koszty utrzymania oraz spadek wartości. Jeżeli już to wszystko wiesz i nadal chcesz się pchać na minę to ok.

Szczerze mówiąc jedyny silnik warty polecenia w AR to diesel... 1.9 JTD i na pewno to będzie w tym przypadku lepszy wybór niż LPG.
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    VW up! GTI z silnikiem o mocy 85 kW/115 KM
    Volkswagen wprowadza na rynek nowego up!-a GTI – model o niewielkiej masie własnej, z mocnym silnikiem, sportowym zawieszeniem i typowymi wyróżnikami aut GTI na nadwoziu i we wnętrzu. up! w wersji GTI dostępny ...

16 Maj 2014, 18:48

pierwszeautko napisał(a): czy auto z tego rocznika, z takim przebiegiem i w takiej cenie wygląda podejrzanie,

Nie jest podejrzane bo to jest śmieć więc jeżeli miałbyś więcej kilometrów przejechane to kupowałbyś takie coś w miejscu gdzie składuje się śmiecie ewentualnie na złomie.

pierwszeautko napisał(a):Ewentualnie czy te auta z tym silnikiem dobrze znoszą gaz?

Znoszą czy nie znoszą jakie to ma znaczenie ??? Denerwujesz się że ludzie się z Ciebie śmieją a zadajesz głupie pytania...
LPG montujesz jak dużo jeździsz żeby się zwróciło. Stara Alfa nie służy do tego żeby nią duzo jeździć więc jak będziesz mało jeździł to po co LPG??
Natomiast jak będziesz chciał odjeździć lpg to na naprawy wydasz wielokrotność instalacji lpg ...a przy odsprzedaży weźniesz mniej niż za kiepski używany rower.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Maj 2014, 19:16

Dobrze napisane szybki :mrgreen: ja dosyć się nasłuchałem o alfie od kumpla, który wiele, wiele lat pracował w serwisie tych pożal się boże samochodów i o historiach sfrustrowanych klientów mógł by książki pisać. Odszedł z pracy bo wykończył się nerwowo po wiecznym użeraniu się z niezadowolonymi klientami. I g...o prawda, że nowe alfy są jakoś super dobre. Jak stwierdził to taki sam chłam jak stare alfy, problemy np. ze 159 dopiero się zaczynają bo jak by nie było przebiegi tych samochodów rosną...elektryka słabej jakości już powoli zaczyna nawalać itp. Warto też przypatrzeć się jak wygląda lakier na tych najnowszych alfach... odprysk na odprysku, jak samochód stoi pod chmurką to po kilku latach matowieje, zdarzał się też łuszczący klar.
Ostatnio na tym forum znalazło się kilku, którzy na siłę przekonują, że alfa romeo jest fajna, bezawaryjna. To tak jak by wmawiać ludziom, że g...o nie śmierdzi :ok:
kirin88
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Maj 2014, 19:41

AR jak już to od pasjonaty ale i tak nie masz pewności czy się nie rozkraczy, auto do dbania na weekendy tak, do codziennej jazdy nie bardzo. A tak w ogóle to jak już kupować to lepiej wspomniane JTD bo to bardzo dobry silnik :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

16 Maj 2014, 20:10

Koledzy dobrze ci radzą szczególnie jak ma być to pierwszy samochód .
Trzeba się liczyć ze sporymi kosztami utrzymania , dbać i do tego kupić pewny egzemplarz .
Nie ukrywam lubię Alfy ale to nie są samochody bezawaryjne i tanie w obsłudze .
Tylko też panowie nie piszczcie że alfa ciągle stoi u mechanika bo tak nie jest .
No chyba że macie takiego mechaniora który o alfie słyszał "awaryjne- nie kupować" .
Wiem po sobie że mało jest serwisów które dobrze ogarniają alfy i to też się przekłada na opinię marki .
kamil1201202
Początkujący

Auto: Alfa Romeo
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2002

17 Maj 2014, 00:17

No ale to wynika chyba też z jakości samego pojazdu, że ciężko jest go dobrze naprawić albo nic nie pasuje dobrze?! Bo przecież technologii z kosmosu tam nie ma...
Potrzebujesz czegokolwiek z E36 328i coupe mpakiet - dużo "rarytasów" - pisz na pw,
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

17 Maj 2014, 06:49

Kolega ma Alfe 145 1.6 Boxer co chwile do niej dokłada ale stwierdził że mimo to nie sprzeda bo lubi gnoja :mrgreen:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2012