Alfa 156 1.8 TS stukanie w silniku w zakresie miedzy 2 a 3.5tyś obr.

24 Sty 2016, 14:57

hej mam taki problem gdy silnik się rozgrzeje tj od 70 stopni wzwyż przy dodawaniu gazu w zakresie miedzy 2.2 a 3.5TYŚ obrotów słychać taki stukot jak na filmie... na zimnym silniku problem nie występuje... panewka by waliła chyba cały czas.. a u mnie zaczyna się od podanego zakresu obrotów... jakieś sugestie co to może być? oto film:

[Aby zobaczyć film musisz być zalogowany na forum » zaloguj się]

Martinez1987
Nowicjusz

Auto: rover 200

22 Kwi 2016, 13:50

Mim zdaniem może to być panewka która jest już przytarta i tak hałasuje przy wyższych obrotach.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

23 Kwi 2016, 20:11

Tak,to może być panewka,bardzo podobny dźwięk miałem w 190tce przed remontem silnika aż złapało panewkę i lipa,wał do wyrzucenia.Jst jeszcze słaby punkt tych silników czyli wariator faz rozrządu,jego awaria powoduje klepanie zaworów.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak bardzo szybkie mogą być minivany?
    Minivan to z założenia rodzinny samochód, który ma za zadnie przewieźć rodzinę, psa i całkiem pokaźny bagaż z punkt A do punktu B. Takie samochody nie budzą emocji wśród miłośników sportowej jazdy ...
    Co musisz wiedzieć o wymianie oleju?
    Regularna wymiana oleju silnikowego jest niezbędna, by samochód działał sprawnie i nie doszło do awarii silnika. Kierowcom zdarza się zapomnieć o wymianie oleju albo odkładać ją na później – często skutkuje ...