Alfa 156,98 rok, klima, immobilaiser - problem

15 Lip 2009, 00:29

Witam was. Mam następujący problem z działaniem klimatyzacji w Alfie 156, gdy uruchamiam silnik oczywiście klima sie wlancza ale nie chodzi jak bym sobie to wymarzył, ogólnie wlancza się po jakiś 20 minutach jazdy czy może ktos to mi jakoś wytłumaczyć ?
I drugi problem samochód mi nie chce odpalać a gdy już odpali to chodzi i się wylancza sam! Myśle że jest to problem z immobilaiserem, a mam tylko 1 kluczyk do auta tzw. matke, resetuje centralke ale to nic nie daje i odpala tak jak ma humor, pomoże mi ktoś ?
seba19
Nowicjusz

Miejscowość: LESZNO
  • 15 Lip 2009, 11:25

Z tą klimą to coś niejasno piszesz - najpierw piszesz,że po uruchomieniu silnika się włacza,a zaraz potem piszesz,że włącza się po 20 minutach jazdy.Zdecyduj się więc.Napisz też czy chłodzi normalnie,czy nie.
    Co do wyłączania się silnika - może to być immo.A co z kontrolką immo?Jak silnik się wyłączy,toświecą się jakieś kontrolki - akumulator,olej,silnik?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000

15 Lip 2009, 13:48

tzn klima uruchamia sie ale nie chłodzi tylko lekko zawiewa a czasen nawet w ogole. Dopiero po 20 min jazdy zaczyna normalnie chłodzic, a co do kontrolek to nic sie nie swieci wszystko jest w nalezytym porzadku tzn ze gdy wkladam kluczyk kontrolka immo wszystko elegancko gasnie gdy wykladam tez i to mnie własnie dziwi !
    seba19
    Nowicjusz

Miejscowość: LESZNO

16 Lip 2009, 14:18

Co do klimy,to najpierw musiałbyś pojechać i sprawdzić szczelność instalacji oraz uzupełnić płyn chłodniczy,żeby było pewne,że jest prawidłowe ciśnienie w układzie i układ jest szczelny.
    Co do immo - w momencie jak samochód zgaśnie(a kluczyk jest przekręcony w stacyjce tak jakby silnik miał pracować,to zaświecają się kontrolki o których pisałem,czy wogóle nic nie świeci?
    Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
    MotoAlbercik
    Moderator
    Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
    Miejscowość: Tychy
    Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
    Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
    Paliwo: Benzyna + LPG
    Typ: Terenowy
    Skrzynia biegów: Automatyczna
    Rok produkcji: 2000