Alfa 156 :)

24 Sty 2011, 18:47

fiko7 napisał(a):
Alfa to taki wyżyłowany Fiat, a te jak wiadomo już same w sobie nie są bezproblemowe, stąd ceny są jakie są. Silnik JTD to bardzo mocna strona tego auta, z resztą może być różnie...

A Ferrari to jeszcze mocniej wyżyłowany Fiat? Niestety takie wypowiedzi mozna poczytać od znawców co coś od sąsiada usłyszeli o Alfie.

W Ferrari nie ma gratów z Fiata... no może z wyjątkiem wykładziny rodem z Fiata Pandy.
jiGsaw
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Miejscowość: Rumia
Auto: BMW

24 Sty 2011, 18:52

Mam znajomego. ma alfę JTD z 98 roku ma 325kkm i chodiz abrdzo dobrze :) mówi z esięnic nie psuje . a jaka jest prawda sienie dowiem . I bardzo mi poleca te auto. W sumie to sam nie wiem bo zdania są podzielone w stosunku 50:50 :) I etraz gdybym zapytał czy kupićjednak alfę czy nie to 50% osób byłoby za a 50% pzreciw. I jak tu wysnuć jakiekolwiek wnioski. czy jednak ją kupić czy moze nie :( a mógłby ktoś mi pokazać egzemplarz zadbanej alfy ? Link wkleić? BO ja nie maiłem stycznosci z tymi autkami i kieruje sie jedynie ładnie wyglądającym :)
Mati2802
Aktywny

Miejscowość: Elblag
Prawo jazdy: 18 06 1981
Auto: Octavia TDI, Golf TDI, Matiz

24 Sty 2011, 18:58

Na allegro większość Alf na zdjęciach jest zadbanych,musisz w realu zobaczyć co i jak.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

24 Sty 2011, 19:00

Jasiek90 napisał(a):Z tym, że jak już przedmówcy wspomnieli te egzemplarze nie będą konkurencyjne cenowo w stosunku do ofert z allegro.

jak w przypadku kazdego zadbanego auta, moze by to podkleic do waznych tematow na gorze dzialu, bo chyba do niektorych nie dociera ze 3 letnie auto za 25-30% wartosci nowego w salonie musi miec jakas przyczyne :mrgreen:
JerzyB333
Stały forumowicz

Miejscowość: ZZZZ

24 Sty 2011, 19:00

Ale czy wg ciebie ejst to autko warte uwagi dla dośc młodego keirowcy?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] ta jest dosc ładna :)
Mati2802
Aktywny

24 Sty 2011, 19:30

Przepraszam na początku za off-top w temacie ale:
autorze tematu czy ty masz jakieś problemy z klawiaturą? Gumki pod klawiszem spacji się wykańczają i wstawiają odstęp tam gdzie nie trzeba? Umiesz poprawnie sklecić jakieś zdanie? Bo czytając Twoje powyższe posty to normalnie aż oczy bolą. Pisz że tak aby dało się to jakoś przeczytać a nie domyślać się połowy tekstu.

Wracając do tematu.
Kupić zadbaną Alfę jest bardzo trudno. Ale jeśli trafisz takowy egzemplarz zadowolony będziesz z pewnością. Rewelacyjne zawieszenie, niebanalny wygląd, chwalone silniki. A co do zawieszenia i awaryjności - konstrukcja bardzo zbliżona do A4/A6/Passata - aluminiowy wielowahacz. Podstawą jest założenie dobrej jakości zamienników lub najlepiej oryginałów.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Paliwo: Diesel
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Sty 2011, 19:51

OK. Już będę się starał pisać w 100% poprawnie :). Może ktoś jeszcze wypowie się na temat alfy?
Mati2802
Aktywny

24 Sty 2011, 19:58

Tak jak widzisz z wypowiedzi to Ci co mieli to zazwyczaj polecają a Ci co słyszeli od kogoś to nie polecają więc chyba wiadomo które wypowiedzi brać pod uwagę.
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

24 Sty 2011, 20:08

No właśnie zauważyłem to :) Patrzyłem przed chwilą wypowiedzi użytkowników na Auto-swiat.pl tam opinii pozytywnych jest około 90% więc chyba już powoli znajduję odpowiedź na stereotyp o awaryjności :)

[ Dodano: 24 Styczeń 2011, 20:24 ]
A co jest w miarę dobrą alternatywą dla Alfy 156 JTD ?
Mati2802
Aktywny

24 Sty 2011, 20:56

Lancia Lybra 1.9/2.4 JTD.
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą prędkością..."
stasiowski121
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Podkarpacie
Auto: VW T4/Audi 80 B4/Passat B3
Silnik: 2.5 TDI AXG
Typ: Van
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1997

24 Sty 2011, 21:09

Mati2802 napisał(a): Już chyba alfy sobie daruję jak wszędzie czytam ze się sypią.

Błagam Cię... Gdzie to wyczytałeś ? Forum VW, czy może na naszej-klasie ktoś tak napisał?
Bzdura jedna wielka i tyle...
Oczywiście tak jak napisał wcześniej Jasiek nie jest to wzór niezawodności, ale ciężko mi się takiego doszukać we współczesnych samochodach.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

24 Sty 2011, 21:29

Czasami jak w każdym aucie może się coś zdarzyć ale nie ma co generalizować.
U znajomego w A4 korbowód wylazł bokiem to co znaczy że wszystkie Audi to padaki? Tak samo z Alfą. Czasami może być wpadka ale generalnie z doświadczenia wiem że bardzo dobre auta.
fiko7
Stały forumowicz

24 Sty 2011, 22:00

Ogólnie bardzo lubię alfę, ale musisz się zastanowić czy 156 będzie Ci służyć do jazdy czy do oglądania. jeśli to drugie to ZDECYDOWANIE POLECAM. Natomiast jeśli szukasz auta którym chciałbyś pojeździć i nie dokładać do niego drugie tyle co jest warte to zdecydowanie polecam poszukać czegoś innego. Pisze z doświadczenia dwóch znajomych którzy nie patrząc na negatywne opinie innych, kupili sobie zadbane egzemplarze w przekonaniu że krążące opinie to stereotypy głoszone przez fanów producentów samochodów z naszej zachodniej granicy.

fiko7 napisał(a):Czasami jak w każdym aucie może się coś zdarzyć ale nie ma co generalizować.
U znajomego w A4 korbowód wylazł bokiem to co znaczy że wszystkie Audi to padaki? Tak samo z Alfą. Czasami może być wpadka ale generalnie z doświadczenia wiem że bardzo dobre auta.

Nie ma samochodów którym nic nigdy nie dolega i nie będzie dolegało. Natomiast ważna w tym wypadku jest statystyka awaryjności, bo im ona wyższa tym wyższe prawdopodobieństwo że z naszego portfela ubędzie więcej pieniędzy na części a nasz poziom zadowolenia z samochodu będzie daleko odbiegał od zakładanego
bartosz.s
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice

24 Sty 2011, 22:05

To wytłumacz mi jakim cudem w firmie w której pracowałem kilkanaście Alf 156 przejechało po 200-300 tys bezawaryjnie i zostały wymienione na kolejna Alfy tym razem 159?
Jak by się psuły to co firma dalej by Alfy kupowała? Czy może trafiło sie kilkanaście egzemplarzy które akurat były bezawaryjne?
fiko7
Stały forumowicz

24 Sty 2011, 22:21

Jedyne co mogę powiedzieć to to że mnie zaskoczyłeś. Ale niestety nie uwierzę w to że 156 przejechała 300 tys bez najmniejszej awarii. Ogólnie rzadko to się zdarza w mniej awaryjnych samochodach, natomiast wiemy jaka jest 156 i tym bardziej uważam to za absurd, a już na pewno to że ktoś trafił na kilka tak bardzo udanych alf 156. Choć muszę przyznać że model 159 jest bardzo udany.
Pozostały mi dwie diagnozy:
1) Ten kto ma do sprzedania alfę będzie jej bronił
2) Są ludzie którzy nie wiedzieć czemu ciągle wszystkiemu zaprzeczają i czerpią przyjemność z dyskusji do tego stopnia, że są gotowi podać uronione argumenty w walce o swoje najważniejsze w świecie zdanie.
bartosz.s
Nowicjusz

Miejscowość: Katowice