ALFA 166

30 Wrz 2010, 13:23

Witam wszystkich,decyzja zapadla:)pisałem kilka postów odnośnie zakupu samochodu,po przeanalizowaniu ''zakochalem''się w alfie 166:)autko oczywiście ma być w miarę rodzinne 2+2,teraz proszę o porady i wskazówki na co zwracać uwagę przy zakupie,i pytanie do osób które mają albo miały styczność z tym autkiem...jak jest naprawdę z awaryjnością,kosztem części,napraw itd,proszę o każdą radę,uwagę itd.Zaznaczam że auto będę chcial zagazować,wiem że niektórym się to nie podoba,ale ze względu na koszty musze tak zrobić,jaki silnik do tego by się nadawał najlepiej?kwota na autko to okolo 20.000zl(+/-)instalacja gazowa,czyli jej koszt.Z góry dziękuje za pomoc.
koval76
Nowicjusz

Miejscowość: ostrowiec sw

30 Wrz 2010, 13:50

B.dobry wybór !
Tylko teraz zanim znajdziesz odpowiedni egzemplarz to się troszkę naszukasz. Nie kieruj się miłością, tylko podejdź do tego na spokojnie. Najlepiej zabierz ze sobą znajomego mechanika bądź inną osobę, która ogarnia samochody i obejrzy dany egzemplarz i wyrazi swoją opinię.

Jak silnik najlepszy? Ciężko powiedzieć. Ale skłaniałbym się raczej ku V6 bądź diesla JTD.
Posiadałem Alfę 166 po lifcie 3.2 V6 i byłem strasznie zadowolony.
Co do JTD to: Części tańsze niż do TDi i HDI, o połowę tańsze niż do V'ek Alfy.
Rozsądny wybór, dla tych których nie stać na wydawanie pieniążków na paliwo, ale chcących się wozić świetnym samochodem.
Jeżeli Cię stać bierz V'kę. Objętnie czy 2.5, 3.0 czy 3.2. Byle była zadbana.

Z wad:
Niestety 166 miała tendencję do przysiadania i tak 5 letnia alfa ma już na 100% sprężyny do wymiany jeśli są w niej jeszcze oryginalne oczywiście.
Polecam wymianę sprężyn bo auto zyskuje na trakcji sporo - oczywiście jak nie ma wytłuczonych wahaczy i innych elementów zawieszenia.

Z Zalet:
Nie chce mi się ich pisać, bo zajęło by mi to sporo czasu. :mrgreen:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

30 Wrz 2010, 13:55

Co do kupna to brat rekreacyjnie jezdzi od czasu do czasu po samochody wiec sie nie boje o stan,pare latek temu siostrze sprowadził carisme,jezdzi do dziś i jest zadowolona,zero problemów,wiec co do stanu to byle czego nie kupi:)
koval76
Nowicjusz

Miejscowość: ostrowiec sw

01 Paź 2010, 14:15

No to jeśli kupisz odpowiedni egzemplarz, który będzie w dobrej kondycji to będziesz na prawdę zadowolony.
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005