Alfa romeo 146

17 Paź 2010, 11:14

Witam,
Chciałbym poznać wasze opinie na temat Afly Romeo 146 z silnikiem 1,9 JTD z 2001 roku. Samochód ma przejechane 81tys km. Poważnie zastanawiam się nad kupnem tego auta i zalezy mi na opiniach waszych. Oceńcie wszystko: wygląd, spalanie, awaryjność, prowadzenie, ceny części, komfort.... WSZYSTKO! Napiszcie co o niej sądzicie. i tak orientacyjnie ile moglibyście dać za ten samochód z tego roku i tym silnikiem.

Dziękuję wam za pomoc i proszę o opinie.
suckert
Nowicjusz

Miejscowość: Kielce

17 Paź 2010, 11:23

8 lat 81 000km? A to pewne źródło czy jakiś komis?
2001 to już końcówka produkcji no, ale myślę że tak z 10 000zł to to jest warte.
1.9 TD/JTD to dobry silnik, generalnie bezawaryjny. Auto dobrze trzyma się na zakrętach, wewnątrz tak trochę starawo to wszystko wygląda no, ale jakoś się kupy trzyma.
Jeśli ci nie przeszkadza, że 146 jest trochę twarda to jest komfortowa.
Alfa jest piękna, ale trzeba o nią dbać. To nie jest japońskie auto, że jeździsz od przeglądu do przeglądu. Z tym samochodem trzeba się obchodzić jak z członkiem rodziny. :mrgreen:
BMW E60 530dA
Daro20VT
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E60 530dA
Silnik: 3.0d
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2005

17 Paź 2010, 11:27

to jest pewne źródło. do tego jeździł nim znajomy taty który aktualnie ma ponad 80 lat więc pewne jest że nikt nim nie szalał. A czy 146 była wyposażona w podłokietnik? Czy ten samochód jest zrywny? jak z przyspieszeniem?
suckert
Nowicjusz

17 Paź 2010, 11:28

suckert,warto jest nabyć to auto,z tym silnikiem, i z tego roku.Gdyby to chodziło o starszy egzemplarz, to stanowczo bym ci odradził.Jest to ekonomiczny,nowoczesny i dynamiczny Diesel.Nie podam ci słabych punktów tego auta(2001r),wiadomo ,z czasem było tylko lepiej a to jest ostatni rok wypusku.

[ Dodano: 17 Październik 2010, 11:31 ]
Nie pytaj o spalanie i dynamikę tego autka,będziesz usatysfakcjonowany, w zupełności.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3
Miejscowość: Z prawdy :)

17 Paź 2010, 11:31

Autko jest fajne. Wszystkie choroby wieku dziecięcego powinny być dawno rozwiązane. Silnik godny polecenia. Jeśli jest tak zadbany jak mówisz to będziesz zadowolony. Jeśli będziesz o nią dbał oczywiście ;)

A co do podłokietnika - nie wiem, ale jakby co kupujesz uniwersalny i też powinien spełnić Twoje oczekiwania :wink:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

17 Paź 2010, 11:32

W takim razie powiem jeszcze jedno: ten samochód jest dla mnie za 3-4tys zł.

Ale co powiecie o wyglądzie? aha! samochód był garażowany przez całe 9 lat.

Nie pytaj o spalanie i dynamikę tego autka,będziesz usatysfakcjonowany, w zupełności.

ale co do dynamiki to wole wiedzieć bo przez ostatnie miesiące jeździłem toyota celica 5 gen z 1,6 Sti i żeby alfa nie okazała się mułem :P
Ostatnio edytowany przez suckert 17 Paź 2010, 11:37, edytowano w sumie 2 razy
suckert
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym się różnią alufelgi od felg stalowych?
    Felgi stanowią jeden z istotnych elementów wizualnych i technicznych każdego pojazdu. Wybór między alufelgami, a modelami stalowymi nie sprowadza się tylko do estetyki – różnice między nimi obejmują ...
    Felgi samochodowe - rozstaw i ilość śrub
    Przedstawiamy dwa parametry montażowe felg samochodowych (średnicę śrub i ich ilość) zarówno stalowych jak i aluminiowych. Są one na tyle ważne, że oba te parametry muszą być dokładnie takie same jak zalecił producent ...

17 Paź 2010, 11:35

To łykaj go bez popitki! :wink: wygląd?!Pokaż mi powabniejsze auto od Alfy Romeo?!
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Paź 2010, 11:38

PhantomASA1 napisał(a):To łykaj go bez popitki! :wink: wygląd?!Pokaż mi powabniejsze auto od Alfy Romeo?!

Wiesz Afla 146 to ma wygląd taki trochę jak z poprzedniego wieku :P
na pewno widać a szczególnie w środku że nie jest to nowy samochód a przecież ma tylko 9 lat...
suckert
Nowicjusz

17 Paź 2010, 11:44

Czy ja wiem, wygląd ma średniowieczny?!Pomyśl,skoro była produkowana od 94 roku i operacji plastycznej jej nie robiono,to chyba o czymś znaczy! :grin:

[ Dodano: 17 Październik 2010, 11:46 ]
Mówisz o wnętrzu?!Popatrz na deskę rozdzielczą,mnie się podoba!

[ Dodano: 17 Październik 2010, 11:48 ]
Ach,dwa lata temu 94 rocznik bujał się w okolicach 4 klocków.
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Paź 2010, 12:04

jakby to bylo takie dobre to by nie kosztowało 4 tys. zł, chociaż w ogłoszeniach nie wiele więcej kosztuje :twisted:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

17 Paź 2010, 12:09

andrew,wiesz dobrze dlaczego tak jest! :grin: Dla jednego każdy pies to burek,A 146 to A146 i koniec,niestety po to są Fora,by dowiedzieć się,że Azory różnią się od siebie nawet w tej samej rasie,są zarażone wścieklizną, ale też nie!Ten rocznik,z tym silnikiem penicyliny nie potrzebuje. :grin:
PhantomASA1
Forumowicz VIP

17 Paź 2010, 12:39

Za tą kwotę bym nawet nie pytał tylko brał od razu.

Może nie jest to nowoczesny styl tworzenia aut, ale te autka ciagle mi sie podobaja :mrgreen:
bajla
Początkujący

Miejscowość: Wrocław

17 Paź 2010, 14:59

w sumie...nie auto .. i nie pieniądze
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

17 Paź 2010, 16:11

Jeśli faktycznie jest tak jak mówisz to bierz śmiało tylko zastanawia mnie ta cena,niby po znajomości a jedyne 4koła :shock:
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012