Alfa do 6 tysięcy

07 Paź 2019, 11:20

Witam,
Przychodzę z zapytaniem czy do 6 tysięcy kupię alfę 156 JTD w przyzwoitym stanie? Jestem otwarty na propozycje ogólnie. Autem będę dojeżdżać 30km codziennie plus weekendy 200km.
erykghua
Nowicjusz

07 Paź 2019, 14:22

6 tyś to powoli jest średnia krajowa. czego oczekujesz od samochodu za te pieniądze. Silnik w alfie to dobry motor ale już setki tysiecy kilometrów pokonał a nikt kto posiada auto warte czapkę drobnych nie będzie inwestował fortuny. I do tego zawieszenie w 156 które jest delikatnie sprawę ujmując bardzo delikatne.
Sumując to nie jest tani bezproblemowy samochód który albo kochasz i akceptujesz albo odpuść
diddy79
Zaawansowany

Prawo jazdy: 14 04 1999
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Renault Talisman
Silnik: 1,6 dCi 160 KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2018

07 Paź 2019, 14:34

Rozumiem dlatego szukam doinwestowanych modeli. Widziałem kilka ofert gdzie dużo rzeczy w tym zawieszenie było robione niedawno. Mam zamiar dbać o samochód, zawsze dbam o to co kupuję. Myślałem też o 147 i jak się ma ona do 156 w temacie budowy, jest robiona z tych samych materiałów co 156?
erykghua
Nowicjusz

07 Paź 2019, 15:03

Jedno i drugie to jeden kij tylko gabaryty inne. A w te doinwesrowane sztuki za 6k ciężko uwierzyć bo sam zawias tam troszkę kosztuje a gdzie jeszcze inne podstawowe rzeczy. Ja w firmie tłukłem 156 na codzien przez rok. Totalnie bez żadnego dbania, dawała radę aż padło turbo. Kupił je jakiś grzebacz wymienił turbo i widzę dalej jeździ już z rok także alfa nie taka straszna no ale bezproblemowa też nie jest
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

07 Paź 2019, 15:41

Skoro gość ma na te rzeczy faktury to myślę, że jest to wiarygodne. W końcu wkładał w swoje a teraz widocznie chce na coś innego zmienić. Te ceny moim zdaniem też są zaniżane przez to, że krąży mit o alfach że są bardzo awaryjne. Tzn nie jest to do końca mit chodzi mi właśnie o diesle i 2.5v6
erykghua
Nowicjusz

07 Paź 2019, 17:44

erykghua napisał(a): Te ceny moim zdaniem też są zaniżane przez to, że krąży mit o alfach że są bardzo awaryjne. Tzn nie jest to do końca mit chodzi mi właśnie o diesle i 2.5v6

To jak kupisz alfiątko to dawaj do mnie na pierwszy serwis wtedy zobaczysz "mit" :D
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

07 Paź 2019, 19:52

Alfa złomeło wcale nie jest taka zła, dobre auto to jest :D Oczywiście musiał dbać o auto i dlatego ma zamiar kupić nowe. Na pewno sprzedawca pomyślał "sprzedam auto po taniości, bo ma mity" :D :D :D Komedia.

Proponuje autorowi jeszcze raz, na spokojnie i bez żadnych fantazji przemyśleć zakup Alfy Romeo i bez uprzedzeń podchodzić do mitów.
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2020

08 Paź 2019, 12:07

Kolego,nie ma lepszego miejsca na opinie i oceny danej marki jak fora społecznościowe danej marki.Zerknij do kolegów na forum alfaholicy-tam znajdziesz odpowiedzi na wszystkie nurtujące cię wątpliwości.Znajdziesz też swoje upragnione auto.Tam masz wiedzę z pierwszej ręki ;-)
fiatcoupepolska. pl
fiatcoupe
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Brydzia
Auto: Fiat Coupe 2.0 20VT
Silnik: 2.0.20VT-220 KM
Rok produkcji: 1997

08 Paź 2019, 12:15

fiatcoupe napisał(a):Kolego,nie ma lepszego miejsca na opinie i oceny danej marki jak fora społecznościowe danej marki
Polemizowałbym :wink: Zależy od marki, z moich obserwacji jednak marka przyciąga podobnych ludzi ale fakt na forum alfy są spoko ludzie, pomocni i znają tą markę, przekonałem się gdy miałem GTV TB :ok:
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Paź 2019, 12:49

Kao napisał(a):Polemizowałbym Zależy od marki,

Akurat z forum ar nie ma problemu bo jest tam sporo ludzi realnie patrzących na tą markę ale trafiłem na miłośników jednej z.marek którą kiedyś posiadałem to jeden wielki farmazon.

P.s.

Co nie zmienia faktu że ar156 i to w podanych kwotach jest zwykłym śmieciem. :D
szybki
Moderator - Tuning

08 Paź 2019, 12:57

szybki napisał(a):miłośników jednej z.marek którą kiedyś posiadałem to jeden wielki farmazon.
czy to przypadkiem nie coś na A ze świętej 3?
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

08 Paź 2019, 13:12

Kao napisał(a):czy to przypadkiem nie coś na A ze świętej 3?

Jdm :ok:
szybki
Moderator - Tuning

08 Paź 2019, 19:08

Napisałem tam lecz odpowiedzi dalej się nie doczekałem, dziwne..
erykghua
Nowicjusz